Panični napadi Ninoslava Pavića

Davor Butković konstatirao je u ponedjeljak, u svom tekstu u “Jutarnjem listu”, da nije slučajno što su u “Novostima” i riječkom “Novom listu” – u razmaku od osam dana – objavljeni tekstovi koji govore o poodmakloj policijskoj istrazi o financijskim aspektima EPH-ova preuzimanja i dokapitalizacije Slobodne Dalmacije, kao i o još nekim sumnjivim poslovima čiji je glavni akter Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH-a. Butković pritom “umobolnom konstrukcijom” naziva tezu koju smo prije dva tjedna iznijeli u “Novostima”, a koja kaže da se Nino Pavić toliko uspaničio zbog tekućih policijskih istraga da je Polančec-Linićeve političke optužbe protiv ravnatelja policije Olivera Grbića pokušao iskoristiti da ishodi Grbićevu smjenu, jer je uvjeren da bi neki kooperativniji šef policije zaustavio inspektorsko čačkanje po njegovim, Pavićevim, i EPH-ovim poslovnim knjigama i računima.

U tom pokušaju Paviću su asistirali Anto Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca, kojeg s gazdom EPH-a povezuje dugogodišnje poslovno partnerstvo, i Ivo Josipović, predsjednik Republike, čiji je obiteljski prijatelj i nekadašnji poslovni kompanjon Marko Vojković ujedno i Pavićev prijatelj i donedavni sudrug u poduzetničkim akrobacijama. Vojković, koji je zajedno s EPH-om bio suvlasnik turističke agencije Adriatica.net, i sam je, inače, zahvaćen policijskom istragom u čijem su središtu Nino Pavić i EPH.

Kako dočekati Ostojića

Butković se, dakle, podsmjehuje tekstu koji je objavljen u “Novostima”, nazivajući ga “umobolnim” i “bedastim”. Podsmijeh je uvijek izraz manjka pameti, argumenata i odgoja, a u Butkovićevu je slučaju, uz spomenuto, i manifest plaćeničkog očaja. Zamjenik glavnog urednika “Jutarnjeg lista” dobio je zadatak da svojim riječima sroči sastav koji će obraniti gazdu od napada iz “marginalnih” “Novosti” i “Novog lista”, pa je uspio smisliti tek to da tekstovi o njegovu gazdi nisu plod slučajnosti. Čega su plod? Butković nam to ne otkriva, pa ćemo ovdje morati izreći ono što je dotični pisac sastava morao prešutjeti. (Imajmo razumijevanja: što će, zaboga, i kako će Davor Butković kad mu gazdu opet utamniče, pa se izdavački imperij konačno sudari s realnošću?)

Tekst u “Novostima”, star dva tjedna, plod je provjerenog podatka da je policija u završnoj fazi istrage o rabotama Ninoslava Pavića, i to ne samo rabotama povezanima s čerupanjem Slobodne Dalmacije. Butković sve to dobro zna, jer je nervoza zbog gazdinih problema – a gazdini problemi donose nevolje i vjernom Butkoviću – osnovni sastojak njegova šupljeg uratka.

Što se tiče Slobodne Dalmacije, koju je EPH preuzeo 2005. godine, najproblematičnija među brojnim sumnjivim transakcijama jest ona kojom je EPH svojoj Slobodnoj Dalmaciji prodao 25 posto udjela u turističkoj agenciji Adriatica.net po cijeni koja je najmanje pet puta premašivala realnu vrijednost. Taj štetni posao za splitsku novinsku kuću predstavljen je i knjigovodstveno proveden kao EPH-ovo ispunjavanje ugovorne obaveze o dokapitalizaciji Slobodne. Butković piše da je EPH tehnološki modernizirao Slobodnu, ali “dokapitalizaciju” ne spominje, kao što ne spominje ni vrlo banalne EPH-ove operacije isisavanja novca iz rečene novinske kuće. Slobodna Dalmacija je, primjerice, prodala 50 posto udjela u firmi SD Trgovina (dvjestotinjak kioska diljem Dalmacije) Todorićevu Agrokoru za 73 milijuna kuna. Točno polovicu tog iznosa Slobodna je ubrzo proslijedila EPH-u u formi pozajmice. Preostalih 36 i pol milijuna, zajedno sa 14 milijuna uprihođenih prodajom pet posto skoro bezvrijednih dionica Adriatica.neta velikodušnom Agrokoru, popravilo je gubitašku bilancu Slobodne za 2010. godinu. Prošloga tjedna donesena je odluka da se dobit podijeli tako što će EPH inkasirati 14,2 milijuna kuna, bez obzira na to što Slobodna u prvom kvartalu ove godine bilježi gubitak od četiri milijuna kuna.

Paralelno s odnošenjem profita, Nino Pavić u Slobodnoj Dalmaciji najavljuje novo drastično smanjenje plaća. Pavić, zapravo, pokušava prodati Slobodnu, jer zna da u tom poduzeću više nema novca koji bi se mogao odnijeti, a nema više ni poslovne zgrade u širem centru Splita, ni bilo kakvih nekretnina na kojima bi se moglo zaraditi. Sve je prodano, a Slobodna se preselila u Dugopolje, pri čemu je jednu od glavnih uloga odigrao Ranko Ostojić, aktualni SDP-ov kandidat za ministra unutarnjih poslova. Pavić će biti miran kad Ostojić postane ministar, ali do toga je nekoliko predugih mjeseci koje bi se, vjeruju Pavić i njegovi kompanjoni, lakše preživjelo bez Olivera Grbića na položaju ravnatelja policije. Čini se, međutim, da je taj plan nepovratno krahirao, premda neki pripadnici Pavićeva interesnog kruga još uvijek ulažu ozbiljne napore da se plan realizira.

Drugi istražiteljski pravci

Slobodna Dalmacija nije jedini pravac policijskog istraživanja Pavićevih poslova. Drugi pravac tiče se njegove, Pavićeve, isplate dugova odbjeglom tajkunu Miroslavu Kutli. Utemeljeno se sumnja da je Pavić dio duga Kutli vratio tako što je za 33,6 milijuna kuna, preko svoje firme Com.Com, kupio bezvrijednu tvrtku Dalta iza koje se skriva Kutle, odnosno Kutlini ljudi koji su se istaknuli u uništavanju tekstilne tvrtke Kamensko. Com.Com je, pak, do novca došao tako što je – opet! – Todorićev Agrokor za 43,6 milijuna kupio nešto što se zove mStart telekomunikacije, firmu koja nije vrijedila ništa i koja je bila u Pavićevu vlasništvu.

Treći istražiteljski pravac povezan je s poslovanjem Adriatica.neta iz vremena Pavićeva i Vojkovićeva partnerstva. Preciznije, s time što je spomenuta turistička agencija, primjerice, kupovala uvelike precijenjene vlasničke udjele u tvrtkama poput minhenske ID Rive. Istražitelji sumnjaju da je smisao takvih operacija bio u pranju novca.

Nino Pavić svjestan je da je đavo odnio šalu. Vijeće za nacionalnu sigurnost sljedećeg će tjedna, uostalom, tematizirati kriminal u medijima. Pavić je, usto, upoznat s činjenicom da su neki njegovi bliski suradnici pokazali spremnost da surađuju s istražiteljima i to je ono što ga čini naročito razdražljivim, a razdraženost – koja onemogućuje logično i zdravo zaključivanje – prenijela se i na njegove ključne plaćenike. Pokušaj svrgavanja Olivera Grbića bio je Pavićev pretposljednji spasilački potez. Posljednji će biti izigravanje nevine žrtve aktualne političke vlasti. U toj predstavi pomoći će mu Anto Nobilo, a ni Davor Butković neće sjediti skrštenih ruku.