Pare mile odakle god bile

U znak zahvalnosti zbog pomoći u izgradnji hrama Svetog Georgija u Pljevljima, Srpska pravoslavna crkva dodijelila je većem broju donatora Orden Svetog kralja Milutina: među odlikovanima je i “Mat Company”, porodična kompanija braće Šarić, koja je za podizanje drugog najvećeg hrama u Crnoj Gori priložila najznačajniju sumu.

Kako su objavile podgoričke “Vijesti”, odlikovano preduzeće Darka i Duška Šarića istražuje se zbog pranja novca: kako je istragom utvrđeno, braća su ga povjerila nedavno uhapšenom Jovici Lončaru, kada je najavljeno da će im imovina biti konfiskovana nakon optužbe za šverc više tona kokaina iz Južne Amerike.

Ljubav bez granica

Crkva Svetog Georgija u pljevaljskom naselju Guke veličinom je drugi pravoslavni hram u Crnoj Gori. Temelje hrama osveštao je episkop mileševski Filaret, a kamen temeljac postavio je Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića.

Predsjednik Odbora za izgradnju crkve u Pljevljima Milinko Gazdić nije ni potvrdio ni demantovao informaciju da je Orden Svetog kralja Milutina, kao priznanje SPC-a za donacije tom hramu, predat sestri Darka i Duška Šarića, Danijeli Šarić.

– Ne znam. Meni to nije poznato. I nije dodijeljen u crkvi, niti je Danijela Šarić bila na dodjeli nagrada. Da li je neko nekom, na nekom drugom mjestu, uručivao, to ja ne znam – kazao je Gazdić za “Vijesti”.

Srpski patrijarh Irinej osveštao je novoizgrađeni hram u Pljevljima, posle čega je služio svetu liturgiju uz učešće arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je tom prilikom u svojoj poruci istakao da je suština vjere u tome da se prenese ljubav prema svima i svakome, bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost, boju kože i pripadnost kulturi; s obzirom na dodijeljeni orden, nije isključeno da je mislio i na kriminal.

Ordenom Svetog kralja Milutina zbog doprinosa izgradnji hrama odlikovan je i gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković. Episkop mileševski Filaret odlikovao je iz istih razloga Ordenom Svetog Save drugog stepena predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora pljevljanskog Rudnika uglja Predraga Boškovića i Vuka Roćena, obojicu članove vladajuće Demokratske partije socijalista. Filaret, koji se unosno bavi neimarstvom, podigao je sedam crkava otkad je na čelu Mileševske eparhije, kojoj pripada i područje Pljevalja.

Osmi krug pakla

Nijedan crnogorski medij nije mogao da dođe do potvrde ili demantija informacije da je Sinod SPC-a dodijelio jedno od najviših priznanja preduzeću koje je pod istragom zbog sumnje da je preko njega oprano više od 15 miliona eura zarađenih prodajom kokaina. Mitropolija crnogorsko-primorska navodno nije upoznata sa odlukom Sinoda, a u Pravnom savjetu nemaju informaciju ko je dobio jedno od najviših odlikovanja SPC-a.

Gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković, i sam dobitnik Ordena Svetog kralja Milutina zato što je opština ustupila zemljište i oslobodila SPC plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, nije želio komentarisati činjenicu da je istu nagradu dobila i kompanija optuženih Šarića. A što se samog priznanja tiče, nije se loše prisjetiti da je kralja Milutina, po kojem je nazvano crkveno priznanje, još Dante smjestio u osmi krug pakla i to zbog falsifikovanja mletačkih srebrnjaka…