Pljačka građana u skladu sa zakonom

Bivši ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, koji je bez funkcije ostao prilikom rekonstrukcije Vlade u martu ove godine, burno je reagirao kad je nevladina Koalicija za nadzor javnih finansija obznanila činjenicu da je izradu nepostojećeg portala “Nacionalni brend Srbije” platio punih 29.000 eura, a potom za vizualni identitet istoga izdvojio i dodatnih desetak hiljada eura. Iako su još neke njegove kolege za izradu portala svojih ministarstava plaćale neumjereno velike svote, poput Olivera Dulića koji je dao 27.000 eura, Milosavljević je ipak šampion: em je platio koliko je platio, em od portala ni traga ni glasa!

Te ga činjenice nisu spriječile da burno reagira i za medije kaže kako je sve “urađeno po zakonu” te da se protiv njega vodi neprimjerena kampanja. Da ne bi ostao usamljen u takvim tvrdnjama, oglasilo se i njegovo bivše Ministarstvo, koje je saopćilo “da je sve urađeno po zakonu”. No, taman i da jest sve po zakonu, ostaje nekoliko pitanja: mora li portal doista biti plaćen 39.000 eura ako se može, i to po najvišim standardima, izraditi i za manje od 5.000 eura; je li “po zakonu” da se masno plati posao koji nije obavljen ni nakon godinu dana; smatra li se zakonskim ili u skladu s dobrom praksom da se izrada portala povjeri tvrtki  registriranoj za privatno osiguranje? Riječ je, naime, o “Soko grupi”, čiji je vlasnik, bivši specijalac Zoran Livaja, poznat po tome što je sa skupinom bajkera 2007. obišao planetu za 89 dana: cilj te misije bilo je promoviranje Srbije time što su bajkeri nosili državne zastave…

Brljotine s portalom nisu jedina loša stvar koja prati Milosavljevića: bjelodano je i to da je i kao ministar i kao predsjednik Privredne komore Srbije držao stranu najvećem srpskom tajkunu Miroslavu Miškoviću, pogotovo u razdoblju kad je Komisija za zaštitu konkurencije ustvrdila nedopuštenu koncentraciju “Delte” u Beogradu, što je Miškovića moglo stajati višemilijunske kazne. Dakako, nije ga koštalo ništa, monopolski je vuk jednostavno “pojeo magare”, a Milosavljević se i tada branio čarobnom formulom: “Sve je po zakonu!”