Potpredsjednik samoinvesticija

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević naveo je u imovinskoj kartici da posjeduje 14 stanova, neuređeni tavanski prostor, apartman i poslovni prostor, te da od najamnine osobne imovine na godišnjoj razini ima 190.525,71 kunu isplaćenih neto primitaka. No i letimičan pogled na broj nekretnina i godišnji prihod pokazuje da tu nešto ne štima. Od Miloševića smo u nekoliko navrata pokušali doznati na što se ta cifra odnosi, odnosno koliko stanova iznajmljuje kada uprihoduje ovu gotovo smiješno nisku cifru, no to nam nije uspjelo.

Susjedi u zgradama do one u Selskoj 90a, u kojoj Milošević ima 12 stanova navedenih kao osobnu imovinu, kažu da nekretnine u tom zapadnom dijelu Zagreba, a za koje pretpostavljamo da ih potpredsjednik Vlade ne koristi za vlastite potrebe, ne pate od manjka potražnje. Navodno su stanovi u dvije zgrade, smještene u neposrednoj blizini, rasprodani još prije dvije ili tri godine. Isto tako, Milošević većinu stanova navodno iznajmljuje.

Nemoguća misija

Ako je to istina, doista čudi cifra od 190.525,71 kuna godišnje koju je Milošević prijavio kao prihod od najamnine. Naime, da su idealni uvjeti i da Milošević iznajmljuje svih 12 stanova po prosječnoj cijeni od sedam eura po kvadratu, mjesečno bi uprihodovao 5.371,71 eura, što na godišnjoj razini donosi prihod od oko 64.460,52 eura, odnosno 477.974,75 kuna. To bi bilo 287.449,04 tisuća kuna više nego što je Milošević prijavio. I da se ta cifra prepolovi, odnosno da Milošević po istoj cijeni iznajmljuje polovicu ukupne kvadrature spomenutih 12 stanova (ukupna kvadratura iznosi 768,53 metara četvornih), brojka bi iznosila 32.278,26 eura odnosno 239.343,29 kuna godišnje, što je opet znatno više od onoga što je prijavio.

Za poslovni prostor od 233,79 m2 neslužbeno doznajemo da ga je navodno počeo iznajmljivati početkom ove godine, u siječnju ili veljači. Uzmemo li u obzir da je cijena najma poslovnih prostora u veljači iznosila 12 eura po kvadratu, potpredsjednik Vlade od iznajmljivanja mjesečno prihoduje oko 2.805,40 eura odnosno 20.802,041 kuna. Od svega toga, dakako, treba oduzeti davanja državi.

U izračunu koliko je Milošević doista mogao zaraditi na iznajmljivanju stanova izuzeli smo onaj od 296,12 m2 za koji pretpostavljamo da u njemu živi, kao i stan od 32 m2 kojemu je suvlasnik a stekao ga je darovnim ugovorom. Izuzeli smo i njegov apartman u Ičićima (48m2), neuređeni tavanski prostor, kao i 13 garaža koje navodi u imovinskoj kartici.

Nekretninski stručnjaci zaziru od davanja bilo kakvih službenih ocjena radi li se nesrazmjeru između navedenih prihoda od imovine i njezine vrijednosti. Milošević je u vrijeme dok je njegova imovina bila na svim naslovnicama izjavio kako više ne želi komentirati ništa što nije vezano uz njegovu aktualnu funkciju.

Uz zamolbu da ih se javno ne eksponira jer se boje za svoja poslovanja i radnike koji o njima ovise, njegovi kolege investitori komentiraju da ni najozbiljniji od njih nisu u stanju učiniti ono što je učinio Milošević. Nemoguća je misija, kažu, imati 14 stanova ako se ne uloži vlastiti novac ili ustupi zemljište u toj protuvrijednosti.

Milošević navodno tvrdi da je sufinancijer gradnje stanova. Imenovani je vlasnik 60 posto dionica, a time i vlasništva Pastora. Stručnjaci neslužbeno komentiraju kako je 14 stanova i garaža na svoje ime Milošević mogao imati samo ako je kod ugovora o zajedničkom ulaganju s investitorom imao zemljište na svoje ime, a tu se opet postavlja pitanje – kako?

Kovačevićeva prijava

Naime, Milošević je gradio stanove na lokaciji bivšeg Pastora. Podsjetimo, preseljenjem Pastor – tvornice vatrogasnih aparata d.d. s lokacije u Selskoj cesti 90a u Rakitje krenula je izgradnja poslovno-stambenih objekata na atraktivnoj lokaciji u Selskoj cesti. Godine 2006. započeta je gradnja prvog od tri objekta, ujedno jedinog mješovitog, poslovno-stambenog, budući da su preostala dva isključivo za stambenu namjenu, a gradila ih je tvrtka Sigma centar. Milošević je vlasnik 22,50 posto udjela u Sigma stanu, tvrtki kćeri Sigma centra. Nakon privatizacije i pretvorbe Pastora, ostalo je nejasno na čijoj je zemlji Milošević gradio svoje stanove.

– Više nitko ne zna čija je to zemlja – kaže Pero Kovačević, zamjenik predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević, koji je Državnom odvjetništvu podnio prijavu za pokretanje kaznenog postupka i sankcioniranja nezakonitosti počinjenih u pretvorbi i privatizaciji poduzeća Pastor – TVA d.o.o. Zagreb.

– Ta prijava nije bila moje osobno mišljenje, nego nalaz Državne revizije. Još ću neko vrijeme pričekati, a onda ću od državnog odvjetnika Mladena Bajića svakako zatražiti izvještaj – dodaje Kovačević.

U svojoj prijavi DORH-u pozvao se na izvješće o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije poduzeća Pastor – TVA d.o.o Državnog ureda za reviziju od 20. siječnja 2003. godine, u kojem stoji kako postupci privatizacije nisu obavljeni u potpunosti u skladu sa zakonom.

Epidemija šutnje

Glupo bi bilo vjerovati da se Milošević na svojoj poziciji poigrava sa zakonom, pa iznajmljuje stanove na crno, no zanimalo nas je je li Porezna uprava možda provjerila njegovu imovinsku odnosno poreznu karticu, s obzirom na to da joj je dužnost procijeniti koliko zaista košta četvorni metar najma na nekoj lokaciji ukoliko procijeni da je prijavljeni iznos prihoda premali u odnosu na imovinu u posjedu. Međutim, od izvora bliskih Ministarstvu financija doznajemo kako je rijetkost da Porezna uprava u praksi reagira na dojave o iznajmljivanju stanova na crno. Stav je inspektora da im se ne isplati izlaziti na teren ukoliko osoba koja je odlučila prijaviti slučaj sive ekonomije nije spremna svjedočiti na sudu.

Koliko je stanova Milošević prijavio kao iznajmljene i na što se odnosi brojka od uprihodovanih 190.525,71 kuna godišnje od najma, koja nikako ne odgovara količini nekretnina koje posjeduje, pokušali smo doznati na više adresa, počevši od Ministarstva financija odnosno Porezne uprave, preko glasnogovornika Vlade Mladena Pavića, pa sve do samog kolekcionara nekretnina Domagoja Ivana Miloševića. Međutim, do zaključenja broja nismo uspjeli dokučiti odgovor na pitanje kako će nam potpredsjednik Vlade za investicije privući ulaganja kad ne može naplatiti ni svoja vlastita.