Rabljena sedmica

SJEDNICA

U utorak je održana, dugo najavljivana i očekivana, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, čije je sazivanje potaknuo predsjednik Ivo Josipović zbog optužbi bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na račun ravnatelja policije Olivera Grbića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Polančec je, podsjetimo, optužio Grbića da je vodstvu HDZ-a predlagao pisanje anonimnih kaznenih prijava protiv opozicijskih čelnika, a za Karamarka je rekao da je dolazio izvještavati stranački vrh o aktualnim korupcijskim istragama. Evo što su zajednički saopćili Josipović i premijerka Jadranka Kosor nakon troipolsatne sesije VNS-a.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost podržalo je odlučnu borbu institucija države protiv korupcije i organiziranog kriminala radi osiguranja integriteta i neovisnosti institucija kaznenopravnog sustava te zaštite ljudskih prava. Vijeće potiče sva nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti provjere navodne zlouporabe kaznenopravnog sustava te o tome izvijeste Vijeće. Vijeće potiče sve institucije da beskompromisno nastave borbu protiv svih oblika kriminala. Vijeće za nacionalnu sigurnost izvješteno je o organizacijskim i sigurnosnim aspektima posjeta Svetog Oca Hrvatskoj i konstatiralo je da se sve pripreme odvijaju na predviđen način. Vijeće za nacionalnu sigurnost razmatralo je i sigurnosne pripreme za turističku sezonu te temeljem izvješća nadležnih tijela istaklo da je Hrvatska iznimno sigurna zemlja, kako za domaće, tako i za strane turiste.” Navodno se razgovaralo i o sigurnosti pripadnika Hrvatske vojske u mirovnim misijama u svijetu.

WTF?!

Dakle, ništa. Ništa sudeći po ovom ispraznom saopćenju. No prema neslužbenim informacijama, sastanak je bio prilično buran. Premijerka je zamjerila predsjedniku što, po drugi ili treći put, proizvodi situaciju izvanrednog stanja na osnovu tankih povoda i predbacila mu je da se tako otvoreno stavlja u službu opozicije. Josipović je, pak, uzvraćao da on samo reagira na medijske napise i da ne može ostati nijem kad je javnost uznemirena. Jadranka Kosor raspravu je okončala konstatacijom da bi vrlo brzo trebalo sazvati sjednicu VNS-a koja bi se, na temelju podataka državnih tijela, bavila nastojanjima kriminalaca i kriminalnih grupa da, koristeći medije i posjedujući medije, vode ratove protiv istražnih mehanizama.

Ukratko, Josipović je doživio poraz, a doživio ga je zato što je u priču uletio nepromišljeno. Da je malo razmislio, shvatio bi da svoje političke akcije, kakve god bile, ne može voditi preko Vijeća za nacionalnu sigurnost, jer premijerka i njezini ljudi čine nadmoćnu većinu u tom tijelu. Da je malo razmislio, prvo bi se opskrbio ozbiljnom argumentacijom, a tek bi onda išao u sukob. Ali ovako, eto, biva kad se brzopleto reagira iz sumnjivih motiva koji nimalo nisu povezane s principima i s odgovornim doživljavanjem vlastite uloge u političkom i javnom životu.

FACEBOOK

Josipović se, naravno, ne bi složio s našim zaključcima. On je na Facebooku objavio sljedeće viđenje sjednice VNS-a: “Pravednost traži da se svi podaci o mogućim zlouporabama državnog represivnog aparata provjere s najvećom mogućom pozornošću. Drago mi je da je Vijeće za nacionalnu sigurnost ipak prihvatilo da se traži od svih državnih tijela da provjere je li zaista bilo planova da se lažnim kaznenim prijavama napadnu politički neistomišljenici.”

Oprostite, ali zbog toga nije bilo potrebno sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

SANADER

Iz salcburškog zatvora oglasio se i Ivo Sanader, preko svog odvjetnika Gorana Suića. Bivši premijer, koji čeka izručenje voljenoj domovini, osjetio je potrebu da potvrdi istinitost Polančecovih optužbi na račun Olivera Grbića. “Sanader je potvrdio istinitost onih Polančecovih navoda koji se odnose na sastanak s njime, za koji je znala Kosor u uredu preko puta. Dakle, Grbić ga je jednom prilikom zvao na telefon zbog dogovora oko osiguranja, jer Sanader je tada bio štićena osoba, a usput je iskrsnula druga tema koja je prebačena na druge ljude”, rekao je Suić, dodajući da Sanader ne zna jesu li točne ostale Polančecove optužbe protiv ravnatelja policije. No rekao je da bivši premijer sve prati i sve zna, te da će biti još informacija sličnih onima koje je iznio bivši potpredsjednik Vlade.

NA: BAKTERIJA

Broj žrtava bakterije Escherichije coli u Njemačkoj iz dana u dan postaje sve veći: do zaključenja ovoga broja “Novosti” bilo je šesnaestero mrtvih i oko tisuću i petsto zaraženih. Najmlađa preminula osoba imala je dvadeset i četiri godine, a većina umrlih bili su stariji od sedamdeset godina. Na sjeveru Njemačke i dalje je na snazi zabrana konzumiranja rajčica, krastavaca i salate. Bakterija se, inače, počela širiti i izvan Njemačke, pa je zabilježena smrt pedesetogodišnje Šveđanke koja se prije nekoliko dana vratila iz Njemačke gdje je, po svemu sudeći, jela zaraženo povrće. Njemačke su vlasti, inače, za epidemiju optužile proizvođače iz španjolskih provincija Malaga i Almeria, a povećan je nadzor i nad proizvodima iz Danske i Nizozemske. Španjolci su ljuti: tvrde da se povrće moglo zaraziti jedino u transportu, jer se u Španjolskoj od domaćeg povrća nitko nije razbolio. Rusija je, pak, do daljnjeg zabranila uvoz krastavaca, rajčice i salate iz Njemačke i Španjolske.

KAMENOVANJE

Devetnaestogodišnju Katju Koren iz Ukrajine do smrti su kamenovala trojica mladih radikalnih muslimana, jer se usudila sudjelovati na lokalnom natjecanju u ljepoti. Djevojku su ubojice, nakon kamenovanja do smrti, zakopali u šumi nedaleko od njezine kuće, gdje je pronađena sedam dana poslije nestanka. Policija je dosad uhapsila šesnaestogodišnjeg Bihala Gazijeva, jednog od trojice religijom zavedenih manijaka, koji je izjavio da se ne kaje zbog ubojstva Katje Koren, djevojke čiji je jedini grijeh bila ljepota: Gazijev je rekao da je ona zaslužila umrijeti zato što je prekršila šerijatske zakone.