Rasipanje Slobina feuda

Viši sud u Beogradu donio je presudu po kojoj se nasljednicima Slobodana Miloševića briše pravo svojine nad vilom u Užičkoj ulici 34, na beogradskom Dedinju. To je ista ona vila u kojoj je prije koju godinu, plaćajući zakup Miloševićima, živio Joca Amsterdam, danas zatvorenik i optuženik za razna krivična djela, među kojima i organizaciju ubojstva Ive Pukanića. Sud je Miloševićim nasljednicima naložio i plaćanje sudskih troškova u visini od 530.000 dinara (oko 5.300 eura).

Sudski postupak protiv Miloševićevih nasljednika započeo je 2008, a pokrenut je na zahtjev javnog pravobranilaštva. Inače, porodica Milošević živi izvan Srbije. Marija Milošević je u Crnoj Gori i protiv nje se vodio krivični postupak zbog pucnjave prilikom Miloševićeva hapšenja, a Marko Milošević, optužen i osumnjičen zbog više krivičnih djela, među njima i državni šverc cigaretama, nalazi se u Rusiji. U Rusiji je i Miloševićeva supruga Mirjana Marković, optužena za nezakonitu dodjelu stana dadilji svoga unuka, a osumnjičena za još nekoliko teških krivičnih dijela. Marko i Mirjana su pod zaštitom ruske države kao azilanti iz Srbije.

Vila u Užičkoj smještena je na približno hektar  površine. Zemljište je višestruko vrednije od kuće, a Milošević je cijelu operaciju kupnje obavio za vrijeme dok je Srbija bila bombardovana od strane NATO pakta. Cijena koju je platio za vilu i hektar zemljišta na Dedinju bila je manja od ondašnjih 5.000 njemačkih maraka. To je, otprilike, kao da za 50 eura kupite dvosoban stan u centru Beograda. Porodica Milošević je prije te kupovine već imala jednu kupljenu vilu na Dedinju, u Tolstojevoj ulici 33,  od oko 350 kvadrata površine, ne računajući prateće objekte. Kuća u Užičkoj, valjda, bila je potrebna da zaokruže feud.

O presudi se govorilo i na glavnom odboru SPS-a i stiče se utisak da rukovodstvo bivše Miloševićeve stranke nije zadovoljno. Mnogo njih ima na Dedinju imovinu, tako da se može vjerovati kako oduzimanje vile porodici Milošević kod nekih izaziva strepnju.