Sumnjivo finansiranje političkih partija

CEMI je Ministarstvu finansija i područnom organu za prekršaje podnio zahtjeve za pokretanje postupaka protiv Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke, Pokreta za promjene, Nove srpske demokratije, Demokratske unije Albanaca, Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Albanske koalicije Perspektiva i Force. – Na taj su se način stekli preduslovi za pokretanje prekršajne odgovornosti shodno Zakonu o finansiranju političkih partija, koji predviđa da će se politička partija kao pravno lice kazniti novčanom kaznom od stostrukog do dvestostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori, ako ne podnese izvještaj u skladu s tim zakonom – kažu u CEMI-u.

Istovremeno CEMI je podnio zahtjeve za pokretanje prekršajih postupaka protiv 18 političkih partija i izbornih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima 23. maja 2010, a Državnoj izbornoj komisiji nijesu podnijele kompletne izvještaje o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju.

DPS, sinonim časti i poštenja

CEMI je i tokom 2009. podnio takve zahtjeve protiv 11 političkih partija i izbornih lista. – Po tom osnovu su nakon sprovedenog prekršajnog postupka, po prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, političke partije pozvane na prekršajnu odgovornost – navodi se u saopštenju CEMI-a.
Interesantno je da među strankama koje su prekršile zakon nema vladajuće Demokratske partije socijalista. Njezin portparol Rajko Kovačević oglasio se nakon izvještaja, navodeći ponosno da je jedino DPS čista obraza i računa koje redovno prilaže u svojim finansijskim izvještajima nadležnim državnim organima.

Među onima koji su pomogli vladajuću partiju su i njeni funkcioneri, a prema spisku na kojem je više od 2.000 imena najdarežljivijih nijesu bili i predsjednik partije Milo Đukanović i potpredsjednik Svetozar Marović. Više od njih uplatili su čak i gradonačelnici Berana, Kotora, kao i neki drugi funkcioneri DPS-a.

Prema dostavljenom izvještaju, klubovi poslanika dviju vladajućih stranki godišnje zarade skoro milion eura, a samo DPS mjesečno zarađuju 54.000 eura. Lideri političkih partija protiv kojih su podnijete prekršajne prijave odbacuju optužbe CEMI-a kao nestručne jer, prema mišljenju većine, to bi trebalo da radi Ministarstvo finansija, a ne ova nezavisna agencija.