Taj Mahal tuđmanizma

DNEVNIK 3

Zgodna tema – Vijeće nacionalne sigurnosti na temu mediji – svestrano obaviješten glavni gost, Ivan Zvonimir Čičak, prilično otvoren razgovor (Dnevnik 3 je puno erotičnije i zanimljivije rađen od Dnevnika 2, u njemu uvijek ima i ševe, i šore i šege), ali onda, logično, dolazi dovitljivo pitanje Siniše Kovačića: “Nisu li tajne službe trebale spriječiti netransparentno vlasništvo u medijima…?” Nisu, bolan Siniša, nisu, nije to posao tajnih službi, rutinski odgovara Ivan Zvonimir Čičak. Mi ispred malih ekrana začas prevrćemo očima, a onda se potajno radujemo jer nam je Pridavlje ipak dalo još jednu priliku za zgodan šlagvort. Bravo, Simke! Đemsom Bondom protiv Kutle, Tutle i Mutle, to je svakako zamisao tjedna.

EKUMENA: EUTANAZIJA

U religijskom kontakt programu smireni i široki Augustin Bašić vodi  raspravu o eutanaziji, jednom od onih stanja koje Karl Jaspers naziva graničnim situacijama. Ta tema izaziva odijum kršćana otprilike kao i abortus, no Bašić je obrađuje na novinarski najkorektniji mogući način. Smireno, s tri gosta koja ravnomjerno i meritorno pokrivaju cijeli spektar mišljenja: tu je sociolog religije Ivan Markešić koji govori o empirijskim istraživanjima, bioetičar Hrvoje Jurić, fra Luka Tomašević. Sve pohvale emisiji i autoru. Dotle je došlo da u Religijskom programu dobivamo svjetovne profesionalne uzore, prema kojima Informativni progam  djeluje kao Kula stražara. Nije to ništa čudno: kad je Papa došao u pastoralni posjet blagosloviti obitelj, na aerodromu se pred njim poklonio cijeli jedan muzej prekinutih veza, a na svjetovnoj televiziji nitko o tome ni prozborio nije (kao, jesu li se pred Benediktom zapitali…). Možemo očekivati da se i ta škakljiva tema najprije otvori u Religijskom programu (ovaj drugi, Informativni, previše je religiozan, da ne kažemo bogobojazan).

VIJESTI NOVE TV

Jadranka Kosor objavljuje još jednu u paketu demagoških predizbornih mjera, produljenje roka otplate za kredite u švicarcima. To se fino uklapa u niz magli: iniciranje promjene Ustava kako bi se dodatno “zaštitili” branitelji; ukidanje kriznog poreza, hapšenja… No Mislav Bago stoji ispred kamere i suvereno objašnjava koliko će nas koštati svaka od tih pogodnosti, pa postaje jasno da ćemo  ono što danas dobijemo na mostu sutra izgubiti na ćupriji. Onima koji prolongiraju otplatu kredita rata će, naime, privremeno malo pasti, ali će konačna vraćena suma značajno porasti. No dobro, izbori su, a kad su izbori onda se laže i maže, pa je nužno uzeti kalkulator ili poslušati Bagu.

TV KALENDAR

Odličan prilog o Taj Mahalu koji je 2008. proglašen svjetskim čudom. U TV Kalendaru se redovito mogu vidjeti zanimljivi prilozi, a putnik namjernik može u toj dugovječnoj emisiji naći i zadnje utočište čistog tuđmanizma. Ako je to čudo kao ideologija ikada postojalo, onda je postojalo i postoji na način Maestra Kosovca i njegovih nastavljača. Inače, Miroslav Tuđman, nastavak Franje Tuđmana istim sredstvima, sada je u udruzi Hrast o kojoj se puno raspravlja po medijima. Miroslav Tuđman može računati na onaj postotak glasova na kojega bi mogao računati i otac mu Franjo da mu kolege s istoka nisu davale podršku, ali što je tu je, tako je bilo i sad se moramo snalaziti kako znamo i umijemo u toj čorbi što su nam je skuhali…