Unosno serviranje panike

Pojava opasne bakterije E.coli u klicama samo je jedan u nizu sličnih događaja kojima smo svjedočili tijekom prošlih desetljeća. Sve je započelo senzacionalističkim najavama opasne epidemije i neutemeljenim optužbama o zaraženim španjolskim krastavcima. Nakon toga slijede vijesti u kojima španjolska ministrica poljoprivrede žvače svježe, s polja donesene krastavce i optužuje ostatak Europe za neodgovorno ponašanje spram njezine zemlje. Dan ili dva nakon toga, u medijima se negira zaraženost španjolskih krastavaca i s neopisivom lakoćom krivca pronalazi u klicama graha.

Zabrinuti znanstvenici testiraju uzorke s jedne njemačke farme i kažu da će u kratkom roku znati o čemu je riječ. Paralelno s time stižu vijesti o umrlima u bolnicama koji stradavaju od opasne bakterije. Rusija zabranjuje uvoz povrća iz Europske unije, a u Njemačkoj se iz prodaje povlače sve moguće vrste inače super zdravih klica. Na televizijskim ekranima pojavljuju se zabrinuta lica kompetentnih stručnjaka koji govore o velikoj opasnosti za ljudski rod jer da bakterija E.coli nađena na povrću odolijeva većini poznatih antibiotika. Priča ide dalje. Napetost se održava objavljivanjem vijesti kako sumnjive klice graha nisu izvor zaraze i iznose se podaci o sumnjivoj cikli. Da nije tužno, bilo bi smiješno.

Mike Adams, urednik portala NaturalNews, baš kao i svi ostali koji promišljaju o informacijama što im se serviraju, nije mogao ne konstatirati kako ovdje nešto nije na svom mjestu. Naime, za stvaranje tako otporne bakterije kao što je aktualna E.coli potrebno je dugogodišnje izlaganje različitim vrstama antibiotika, a takvo što nije moguće u prirodnim uvjetima. Po Adamsu, riječ je o uobičajenom pokušaju manipuliranja javnim mnijenjem u svrhu iniciranja potpune kontrole nad svjetskim tržištem hrane. Postupak je vrlo jednostavan: kreira se problem koji izazove paniku, a nakon toga se u općem interesu ponudi rješenje koje za posljedicu ima uskraćivanje osobnih sloboda.

Tijekom posljednjih desetak godina sve veći broj ljudi počinje izbjegavati nezdrave namirnice i okreće se onima koje ne sadrže štetne sastojke. Istovremeno širom svijeta multinacionalne prehrambene kompanije nastoje nametnuti svoju ideju genetskog modificiranja hrane. Uz njih paralelno djeluju i farmaceutske kompanije, koje žele u što većoj količini prodati svoje skupe lijekove. I jednima i drugima je u interesu minorizirati pokret zdrave prehrane i prirodnog liječenja. Slučajno ili ne, pojava bakterije E.coli desila se neposredno nakon što je u Europskoj uniji pokrenuta uredba o zabrani korištenja ljekovitih biljnih pripravaka. Gledano iz te perspektive, moglo bi se zaključiti kako se radi o kontinuiranoj kampanji smanjivanja korištenja svega onoga što predstavlja konkurenciju interesima krupnog kapitala. I povrće i ljekovito bilje moći će se koristiti samo uz kontrolu institucija koje služe multinacionalnim kompanijama.

Oni koji vladaju svijetom očigledno se ne osjećaju sigurnima na svojim pozicijama. Iz tog razloga nastoje postići potpunu kontrolu nad ostatkom čovječanstva. Kako vrijeme prolazi, ti njihovi pokušaji postaju sve nezgrapniji i providniji. Jedno od sredstava kontrole je izazivanje straha. Iz godine u godinu neprestano smo izloženi različitim insceniranim epidemijama koje se gromoglasno plasiraju, neko vrijeme podgrijavaju, a zatim potpuno zaboravljaju nakon što su poslužile postizanju željenih ciljeva. Sjetite se samo ptičje i svinjske gripe te različitih boleština koje su iz Afrike trebale preplaviti cijeli svijet. Kako stvari stoje, slično će biti i s “ozloglašenom” E.coli koju se sada preko pokornih znanstvenika nastoji prikazati kao veliku opasnost za čitavo čovječanstvo.