Balkan prolaz

CHELSEA

Šale i uvrede na račun Srbije i Srba, izrečene u talk-show programu “Chelsea Lately” američke komičarke Chelseae Handler, u Srbiji su shvaćene ozbiljnije nego što se dalo i zamisliti. Ambasador Srbije u SAD-u Vladimir Petrović zatražio je od američke mreže NBS Universal da “preduzme mjere protiv komičarke Handler zbog satiričnih primjedbi na račun Srbije”.

Gosti u spomenutoj emisiji čudili su se što se u Srbiji koncert Amy Winehouse naziva katastrofalnim, s obzirom na to da su se u toj zemlji događale prave katastrofe u vidu etničkog čišćenja i genocida. Handlerova je komentirala Facebook stranicu srbijanskog ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je napisao da je koncert Amy Winehouse bio sramotan i razočaravajući. “I Vaša zemlja je ista takva”, prokomentirala je komičarka, dodajući da je Dragan veoma popularno boljševičko ime. Kao kad je Kazahstansko državno rukovodstvo svojevremeno ubjeđivalo svjetsku javnost da njihova zemlja nije onakva kakvom je u svom filmu “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan” prikazuje britanski komičar Sacha Baron Cohen, ambasador Petrović podsjetio je čelnike NBS-a da će “Handlerova vjerovatno biti iznenađena kad čuje da je Srbija demokratska zemlja, da narod Srbije uživa velike slobode, a da je Beograd poznat širom Evrope kao grad sa najživljim noćnim životom na celom kontinentu”. “Ako već ne znaju ko su bili Tesla, Pupin, Milanković… naučiće ih Novak Đoković“, napisao je revoltirani Šutanovac – na svom Facebook profilu.

Prisebnije reakcije, poput one kolumniste Ljubomira Živkova (“Pa šta bi bilo kad bi vlade reagovale na viceve o Ircima, Škotlanđanima, Bosancima…”), u razjarenom srbijanskom javnom mnijenju bile su prava rijetkost. “Ono što je suštinsko pitanje, a kojim se niko ne bavi, jeste zbog čega takvi kulturni stereotipi o Srbiji još uvek postoje. Sve ove preterane reakcije, ovaj novi izliv patriotizma govori o našem odbijanju kao društva da prihvatimo realnost svog položaja u međunarodnim okvirima”, tvrdi teatarski kritičar Ivan Medenica.

BRUTALNOST

Snimak emisije “Chelsea Lately” razbjesnio je srbijansku javnost, dok je tu istu javnost drugi snimak, iako nastao prije četiri godine, prenerazio: prvo, na snimku policija surovo maltretira i mlati romskog mladića, privedenog zbog krađe u prodavnici, a drugo – policija je znala za to premlaćivanje, ali učesnici nisu kažnjeni. Danijel Stojković iz Kovina je 2007, kada ga je policajac u policijskoj stanici u Vršcu brutalno udarao u glavu i noge, imao 17 godina. Mladić, koji i danas tvrdi da ima strah od policije, izjavio je nakon objavljivanja snimka da su policajci bili brutalni ne samo zato što su uhapsili njega i njegovog oca, nego i zato što su Romi, o čemu je zaključio na osnovu njihovih psovki. Protiv pripadnice MUP-a koja je igrala ulogu kamermanke bit će podignuta krivična prijava zbog neprijavljivanja počionioca krivičnog djela. Prije tri godine o ovom je događaju obaviješteno i tužilaštvo, ali nije bilo sankcija jer su i policajci i Stojkovići negirali nasilje. Stojkovići danas kažu da su takvu izjavi dali zbog straha.

KAMENGRAĐANI

Gradnja umjetnog Kamengrada, koji je u posljednjem trenutku prekršten u Andrićgrad, zvanično je započeta u Višegradu, “po ideji proslavljenog srpskog reditelja Emira Kusturice“, kako to formulira agencija Srna. Projekat izgradnje još jednog poluprivatnog posjeda Emira Kusturice (poput Drvengrada na Mokroj gori) nastao je iz redateljevog direktnog dogovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a formalnosti su završene potpisivanjem ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća između Vlade RS, opštine Višegrad i samoga Kusturice za izgradnju Andrićgrada. Vrijednost projekta je procijenjena između deset i 15 miliona eura, ali dosadašnja neimarska iskustva Vlade RS-a pokazuju da projekti koje ona plaća na kraju budu u pravilu po nekoliko puta skuplji. Prema njihovom planu, gradnja bi trebala biti završena 2014.

U danima uoči ozvaničenja početka izgradnje, Dodik i Kusturica su uspjeli bizarnost cjelokupnoga projekta (a možda i sam pojam bizarnosti) podići na novu razinu. U bezobzirnoj manipulaciji likom i djelom Ive Andrića, “Kamengrađani” Dodik i Kusturica zajednički su konstatirali: “Duh Republike Srpske proističe iz Andrićevog djela”. Sam “idejni tvorac” projekta, “proslavljeni srpski reditelj”, objasnio je da se gradnjom Kamengrada zapravo želi vratiti u renesansu “koja na ovim prostorima zbog Otomanske imperije nije mogla doći do izražaja”.

DESNIČARI

Poslanici makedonskog Sobranja ponovo su za predsjednika parlamenta izabrali Trajka Veljanovskog, koji je bio i jedini kandidat za tu funkciju, i to glasovima vladajućih partija VMRO- DPMNE i najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Demokratske unije za integraciju (DUI). Novo Sobranje ima 123 poslanika, tri više od dosadašnjih, budući da je i dijaspora dobila pravo na tri svoja predstavnika. Očekuje se da će nova koaliciona Vlada, koju će kao i prije ovih izbora, činiti VMRO-DPMNE i DUI biti formirana naredne sedmice, te da će Nikola Gruevski biti novi-stari premijer. U vrijeme zasjedanja Sobranja, grupa mladića je protestirala ispred zgrade parlamenta, tražeći istinu o ubistvu mladića Martina Neškovskog, koji je ubijen u Skoplju, nakon zatvaranja biračkih mjesta tokom proslave povodom izborne pobjede vladajuće VMRO-DPMNE.

PAHOR

Dok je zvanična Ljubljana uz vatromet, masovne zakuske i misu za domovinu prigodno proslavljala dvadesetu godišnjicu državne nezavisnosti, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su građani Slovenije nezadovoljni rezultatima samostalnosti. Istovremeno, slovenska vlada, na čelu sa premijerom Borutom Pahorom, prolazi kroz tešku krizu. Članovi stranke Zares napustili su vladajuću koaliciju lijevog centra, poručujući da bi neke dobre poteze manjinske Vlade mogli i podržati. Ostavke su službeno uručile ministrice: privrede Darija Radič, kulture Majda Širca i javne uprave Irma Pavlinič-Krebs. Predsjednik iste partije Gregor Golobič još je 24. juna podnio ostavku na mjesto ministra za tehnologiju i visoko školstvo. Vladajuća koalicija u Sloveniji prije dva mjeseca ostala je bez većine u parlamentu, i to nakon odluke Demokratske stranke penzionera da se povuče iz Vlade zbog reforme penzionog sistema. Slovenski liberalni demokrati (LDS) odlučili su da ostanu u manjinskoj Vladi premijera Pahora, da bi se, kako je to rekla ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, “na kontrolirani način došlo do prijevremenih izbora”.

MEĐUGORJE

Više od 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta u subotu je stiglo Međugorje, u kojem se ovog vikenda obilježava okrugla, 30. godišnjica navodnih Gospinih ukazanja. Prijave o ukazanjima Djevice Marije koja su malo i siromašno hercegovačko mjesto pretvorila u turističku atrakciju za milione posjetitelja, od prošle godine istražuje i službena vatikanska komisija. Tačan podatak glasi da je u proteklih 30 godina Međugorje hodočastilo više od 40 miliona vjernika, biskupa, svećenika, redovnika i znatiželjnika. Kolone vjernika, od kojih su brojni došli pješke, stigle su i ove godine iz susjednih općina u BiH i Hrvatskoj, a veće organizirane hodočasničke skupine pristigle su iz Austrije, Njemačke, SAD-a, Kanade, Irske, Britanije, Brazila, Kolumbije, Meksika, Kine, Australije, Novog Zelanda, Slovenije, Latvije, Italije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Rumunjske, Poljske, Češke, Belgije, Španjolske, Portugala, Koreje i Ukrajine.