Balkan prolaz

SREBRENICA

U ponedjeljak, 11. jula, na 11 obljetnicu genocida u ovom istočnobosanskom gradiću, oko 600 žrtava bit će dostojanstveno sahranjeno u memorijalnom kompleksu u Potočarima kraj Srebrenice, gdje su do sada ukopana 4.524 tijela Bošnjaka ubijenih u julu 1995. Prema podacima Merseda Smajlovića, direktora Memorijalnog centra Potočari, 188 tijela je sahranjeno na drugim lokacijama, na izričit zahtjev porodica ubijenih. “Za sada ne možemo reći sa sigurnošću koliko će ove godine biti ukupano žrtava, ali možemo potvrditi da će ih biti sigurno više od 600. Ostalo je još 15 dana do obilježavanja godišnjice i konačan spisak ćemo znati tek poslije 5. jula”, rekao je Smajlović.

SAUČESNIŠTVO

Država Holandija kriva je za smrt troje Bošnjaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine, presudio je holandski apelacioni sud u procesu po privatnoj tužbi, koju su protiv te države pokrenuli preživjeli Srebreničani. Sud je naredio da Holandija rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu. U žalbenom je postupku odlučio da je holandski bataljon, Duchbat, koji je bio stacioniran u “sigurnoj zoni UN-a” u Srebrenici, “povrijedio obavezu da zaštiti njihove bližnje time što ih je predao snagama vojske bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića“.

Sud je utvrdio da je Holandija odgovorna za smrt članova porodice Hasana Nuhanovića, prevodioca Ujedinjenih naroda, koji je u genocidu izgubio oca, majku i mlađeg brata, te za smrt bližnjih Rize Mustafića, koji je bio zaposlen pri holandskom bataljonu zaštitnih snaga UN-a. Ovom sudskom odlukom država Holandija je prvi put proglašena suodgovornom za učešće u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. “Država Holandija odgovorna je za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN-a predao”, navedeno je u odluci suda. Odvjetnica Hasana Nuhanovića Liesbeth Zegveld izjavila je za holandske medije da je veoma zadovoljna presudom i da je sud pokazao hrabrost proglasivši Holandiju odgovornom.

INTERNACIONALA

Socijalistička internacionala, iako je tome bila najbliže do sada, ipak nije isključila Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika iz svoga članstva, iako je nekoliko dana ranije saopćeno da je Etički komitet Socijalističke internacionale privremeno suspendovao SNSD, po zahtjevu SDP-a Bosne i Hercegovine. Međutim, odluka o suspenziji SNSD-a iz Socijalističke internacionale odgođena je za septembar zbog, kako pišu beogradske “Večernje novosti”, velikog protivljenja Demokratske stranke, koju su na Skupštini SI-a u Atini predstavljali Boris Tadić i Vuk Jeremić.

Socijaldemokrati Zlatka Lagumdžije zamjeraju Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u “odstupanja od ideje socijaldemokratije, te nacionalističko i ekstremističko zastranjivanje” – za šta su sto posto upravu – ali sami ne zamjeraju socijaldemokratiji za odstupanje od SDP-a koji se, optužujući druge za nacionalizam, iz petnih žila upinje da u BiH oformi vlast u savezu sa provjerenim nacionalistima. Prema medijskim napisima, sada će SNSD tužiti SDP Socijalističkoj internacionali “zbog savezništva sa HSP-om koji baštini ideologiju ustaške NDH”.

Vjerovatno svjestan težine riječi predsjednika Etičkog komiteta SI-a Mauricea Brauda – da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu SNSD-a – Dodik je najavio novi politički salto mor(t)ale, koji vrijedi citirati u originalu. “Predstavnici evropskih socijalističkih partija koji sjede u Socijalističkoj internacionali nigdje ni nisu na vlasti i zato ne mislim da je to važna vijest… Sa jedinstvenom Rusijom sigurno ćemo u narednom vremenu potpisati međustranački dogovor o saradnji”, izjavio je Milorad Dodik-Putin.

OBRAZ

Ilija Jurišić ipak je odlučio da se pojavi pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, što je i učinio 6. jula, a u tome ga nisu pokolebali ni prethodno loše iskustvo ni zdravstveni problemi. Jurišić, koji je kao funkcioner MUP-a RBiH po komandnoj odgovornosti optužen za zločin nad kolonom JNA koja se 15 maja 1992. povlačila iz tog grada, najprije je osuđen na 12 godina zatvora, da bi potom Apelacioni sud u Beogradu poništio prvostupanjsku presudu, nalažući povratak cijelog slučaja na početak. Jurišiću je tada, nakon tri godine zatvora u Beogradu, dozvoljeno da se brani sa slobode, uz uvjet da se pojavi na ponovnom suđenju. Odbrana Ilije Jurišića najavila je da će od suda tražiti da se ne ispituju svjedoci koji su ranije dali iskaz, kako bi na taj način smanjila mogućnost da se suđenje ponovo pretvori u maraton. Ovoga puta Jurišić neće boraviti u Beogradu, već će na ročišta putovati iz Tuzle. “Na mene je bačena jedna vrsta ljage i ja odlazim u Beograd kako bih skinuo bačenu ljagu i u potpunosti oprao obraz. Nema druge mogućnosti osim ove, jer želim dokazati da sam nevin. Fudbalskim žargonom rečeno, sada je 1:1, ali ja igram na gostujućem terenu, pred gostujućom publikom. Zbog toga će biti teško, ali vjerujem da će na koncu pobijediti istina i pravda i da neće ostati nijedna mrlja”, kazao je Ilija Jurišić.