Ekumenizam pod sumnjom

Crnogorski premijer Igor Lukšić i državni sekretar i kardinal Svete Stolice Tartisio Bertoneo potpisali su Temeljni ugovor kojim se reguliše odnos Katoličke crkve i države. Crna Gora se time pridružila značajnom broju država u Evropi i svijetu koje imaju slične ugovore s Vatikanom.

– Ovim ugovorom naši bilateralni odnosi dobivaju na kvalitetu, a istovremeno se reguliše odnos Katoličke crkve i države. Temeljni principi na kojima počiva ovaj dokument omogućuju da se po istim kriterijumima regulišu i odnosi s drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori – izjavio je Lukšić. Dodao je da je Crna Gora “prva savremena država s pravoslavnom većinom koja potpisuje ovakav ugovor” što ukazuje na njenu “ekumensku vokaciju”.

Selektivni pristup

Tartisio Bertoneo smatra da potpisani ugovor ne daje povlašten status katoličkim vjernicima, nego se njime definiše pravni odnos Katoličke crkve i Crne Gore.

Crnogorski premijer kazao je da očekuje ratifikaciju ovog međunarodnog ugovora u parlamentu, a najavio je i osnivanje odjeljenja unutar Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje će se ubuduće baviti odnosima crkava i vjerskih zajednica i države. Premijer je najavio i donošenje novog zakona o crkvama, jer se postojeći iz 1977. smatra prevaziđenim.

Prije potpisivanju ugovora, Lukšić se sastao s papom Benediktom XVI u papinoj biblioteci u Vatikanu, gdje se održavaju susreti na najvišem državnom nivou. Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori uporno je pozivala premijera Lukšića da odloži planirano potpisivanje konkordata sa Vatikanom. Protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije, uoči potpisivanja ugovora i neuspjelog odvraćanja odlučnih crnogorskih vlasti od tog poteza, izjavio je da je riječ o selektivnom pristupu.

Dvojna vlast

– Mitropolija crnogorsko-primorska nije protiv ugovornog rješavanja odnosa, ali je protiv selektivnog rješavanja međusobnih odnosa između crkava i vjerskih zajednica i države. Nije ovdje riječ o sporazumu između Crne Gore i Vatikana nego između države i Svete Stolice kao vjerske institucije. Svi znamo da je u toj papinskoj vlasti sjedinjena dvojna vlast, i državnička i vjerska. U ovom slučaju, radi se o njegovoj vjerskoj funkciji i on je potpisuje kao vjerski poglavar, a ne kao šef države – smatra Džomić.

Prema njegovim riječima, važeći crnogorski zakoni takve ugovore ne dopuštaju ni s jednom crkvom ili vjerskom zajednicom.