Gospić ne želi svoga Teslu

Spomenik Nikoli Tesli, rad kipara Frane Kršinića, još ne krasi centar Gospića, nego u magazinu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu čeka putovanje do odredišta.

Odljevi Kršinićeva spomenika, koji neki smatraju najboljim umjetničkim prikazom Tesle, postavljeni su 1963. ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, 1976. na slapovima Nijagare i 1981. na središnjem gospićkom trgu. Spomenik u Gospiću miniran je 16. februara 1992, nakon čega je preostali krš uklonjen.

Gospićana niotkuda

Obilježavanje 155. godišnjice rođenja Nikole Tesle prilika je da se aktivira ideja o vraćanju novog odljeva spomenika na staro mjesto, jer je novi Memorijalni centar u Teslinom rodnom Smiljanu ukrasio rad Mile Blaževića, po ocjeni brojnih stručnjaka i javnosti nedovoljno primjeren Teslinom značenju. U Godini Nikole Tesle, dakle 2006, bilo je najavljeno da će Kršinićev rad ponovno biti postavljen u Gospiću. Suradnjom Ministarstva kulture Hrvatske i Ministarstva kulture Srbije, u Beogradu je te godine dovršena izrada otiska Kršinićeve skulpture. Izrada odljeva povjerena je Ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, saopćili su svojevremeno iz Ministarstva. Spomenik je ponovno izliven i završen, ali Gospićana nije bilo niotkuda.

Premda su gradske vlasti tvrdile da se Tesli odaje dužna pažnja, nekoć njegov trg danas se zove po Stjepanu Radiću: osim fontane Vila Velebita, ondje nije predviđeno postavljanje nikakvih spomenika, pa je ostavljena mogućnost da se spomen znanstveniku postavi u sklopu gospićkog veleučilišta nazvanog po njemu ili u blizini Visoke učiteljske škole, gdje je išao u školu. Međutim, danas nitko iz gradske vlasti nema nikakva saznanja o tome kad bi i bi li  uopće spomenik mogao biti ponovno postavljen.

U Odsjeku za društvene djelatnosti Grada Gospića, koji obuhvaća i kulturu, izjavili su da je to prije stvar gradskog Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, ali i da možemo priupitati u Memorijalnom centru, u kojem na pozive, nažalost, nitko nije odgovarao. Iz Odjela za komunalnu djelatnost uputili su nas na Ured gradonačelnika, gdje je rečeno da je gradonačelnik Milan Kolić na sastanku i da će se javiti. Sastanak se nekako oduljio, jer nam se do zaključenja broja gradonačelnik nije javio.

Spomenik završen

O tome što je sa spomenikom, pitali smo i zamjenika direktora Ljevaonice ALU-a Nikolu Cerjanca.

– Spomenik je sasvim završen i samo čeka patiniranje, za koje nam treba dva dana. To ne možemo raditi sada, jer bi se spomenik oštetio, pa moramo znati točan datum prijevoza – kaže Cerjanec, koji se pomalo pomirio s činjenicom da Kršinićevo remek-djelo čami u magazinu.

Kako stvari stoje, čamit će podulje, jer neke volje da se spomenik postavi u Gospiću baš i nema, a ovo je i predizborna godina. A sigurno je da mnogi misle slično kao ministar zdravstva i rukovodilac HDZ-a Darko Milinović, koji je prije pet godina na otvorenju Memorijalnog centra u Smiljanu rekao da je “Tesla uz Antu Starčevića i popa Marka Mesića tek jedan u nizu velikih ljudi koje je dala Lika”.