Hadžić se vraća kući?

Goran Hadžić nije se ni okrenuo u zatvorskoj ćeliji, a Vlada je već najavila da će zatražiti njegovo izručenje. Pozvala je DORH i Ministarstvo pravosuđa da “poduzmu sve potrebne mjere radi preuzimanja progona za ratne zločine i druga teška krivična djela koja se stavljaju na teret Goranu Hadžiću, kao i zbog njegovog izvršavanja kazni zatvora u Hrvatskoj na osnovu dviju pravosnažnih presuda” na ukupno 28 godina zatvora. Ipak, premijerka Jadranka Kosor izjavila je da će se “vidjeti što je realno oko izručenja”.

– Hrvatska je ispravno postupila kad je tražila izručenje Hadžića od Srbije, ali Haški sud ima prednost pred nacionalnim pravosuđem, pa je prva obveza Srbije bila da ga preda Haagu – rekao je u glavni haški tužilac Serge Brammertz.

– Hrvatska može tražiti Hadžića i ako bude oslobođen u Haagu ili nakon odsluženja kazne ako bude osuđen – dodao je Brammertz.

S njim se slaže i Jelena Đokić Jović, pravnica u nevladinoj organizaciji Documenta koja prati procesuiranje ratnih zločina.

– Hadžiću će definitivno biti suđeno u Haagu, ali kako je on pravomoćno osuđen u Hrvatskoj, ona na temelju toga ima pravo tražiti njegovo izručenje – kaže ova pravnica. Međutim, Haški sud apsolutno ima primat i da nema govora da će Haag prepustiti suđenje Hrvatskoj, kao što se nagađa.

– Ako odluka sudskog vijeća u Haagu bude oslobađajuća, Hrvatska ima pravo tražiti izručenje, a Hadžić, ako bude izručen, ima pravo tražiti obnovu postupka jer mu je suđeno u odsutnosti. Ako bude osuđen u Haagu, presuda mora postati pravomoćna, tek nakon toga ide na izdržavanje kazne, a nakon što odsluži kaznu, Hrvatska može zatražiti izručenje – objašnjava Jelena Đokić Jović.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da bi Haag mogao ustupiti Hrvatskoj Hadžićev predmet kao što je učinio s generalima Mirkom Norcem i Rahimom Ademijem.

– Haag ima izlaznu strategiju i za njih je zadnja važna točka Ratko Mladić čije se suđenje, kao i Karadžićevo, ne može prepustiti nikome. Hadžić se sumnjiči samo za zločine na području Hrvatske čiji je državljanin, pa po istoj logici kao i slučaj Norac-Ademi može biti prepušten hrvatskom pravosuđu – kaže Gjenero i podsjeća da su Ademi i Norac, posljednji doduše tek nekoliko dana, već bili u Haagu prije prebacivanja slučaja.