Intrigator

Katran & perje

Agitprop Tome Horvatinčića

Neradnici i nezahvalnici

Ne prestaju nevolje vlasnika shopping-centra “Cvjetno” Tome Horvatinčića. Jednoj od osobnih pitomih hagiografkinja iz “Jutarnjeg lista” požalio se da trgovine slabo rade zato jer su prodavačice na kavi, a konobari sjede za šankom i čitaju novine.

Ipak, tajkun, developer, dobrotvor te vlasnik omanje paravojne postrojbe za obranu prvih linija kapitala, ustrojene po uzoru na Augusta Pinocheta, odviše ne brine jer se očekuje sasvim dovoljan broj ograničenih snobova koji će kupovati stanove u galeriji ponad šoping-centra. Crescendo ove ljetne operete stoga pripada autorici teksta koja je brendirano-poetskim pristupom inovirala domaću agitprop-menadžersku scenu.

– U skrivenim hodnicima reže se prelijepi, nježnožuti oniks kojim će se obložiti zidovi lobija, travertin ide ispred liftova, kojima se još uvijek provjerava bešumnost… U stanovima se dovršavaju kupaonice izvedene kompjutorski precizno i postavljaju minijaturni grijači ispod ogledala, koja se onda neće magliti ili orositi za vrijeme tuširanja. Iz kartonskih kutija radnici vade dizajnerska, hi-tech, veoma visoka Lualdi vrata, netko programira kompjuterski uređaj za upravljanje zastorima, svjetlima i čitavim stanom s iPada, unose sanitarije Antonio Lupi… bla-bla-bla…

Također smo doznali da je Horvatinčić navodno nezahvalnim susjedima koji su ga javno pljuvali obnovio pročelja, dvorišta, prozore i njihove beznadne živote kao takve, a sve zato jer ne može dopustiti da novi stanovnici luksuznih stanova gledaju sve te donjogradske štakornjake.

S obzirom na to da neki urednici velegradskih bulevarskih tiskovina sve uvjerljivije glume Horvatinčićeve hemoroide, ostaje intrigantno gospodarsko pitanje. Je li takva uzbudljiva aktivnost hobi ili posao?

Petar Glodić

  •  

 

Brzo prestrojavanje bivšeg Sanaderovog trbuhozborca

Volonterski pakt Kosor – Maček

Pitanje je što Ratku Mačeku treba da za HDZ besplatno obavlja poslove na kojima u svojoj struci zarađuje od 40 do 150 eura po satu?

Nedavno uhićena bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević otkrila je istražiteljima Uskoka kako je novac iz HDZ-ova crnog fonda isplaćivan za svakojake usluge, bilo da je trebalo platiti tajnicu, bilo da je trebalo platiti vozača… U svjetlu ove afere postavilo se pitanje tko onda i iz kojeg fonda plaća bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka koji ovih dana učestalo komunicira s novinarima u ime HDZ-a?

Medijskim se kuloarima pročula priča kako Maček, sada privatni poduzetnik koji lovu i dalje “mlati” na odnosima s javnošću, telefonski kontaktira novinare kako bi riješio neke poslove za premijerku Jadranku Kosor. Maček to ne niječe i priznaje kako s vremena na vrijeme, bez naplate pomogne stranci ako ustreba. Čini se da je to potrebno, jer se predsjednica Vlade i HDZ-a ne libi čak ni pred novinarima izvikati na Mačekova nasljednika Mladena Pavića, koji s novinarima, čini se, ne komunicira tako dobro kao što je to činio Maček.

Uvijek je bio tu, bilo da je trebalo obraniti bivšeg premijera Ivu Sanadera i njegovu sklonost skupocjenim stvarima za čiju se nabavku logično uporište nije moglo naći u visini njegove premijerske plaće, bilo da je trebalo obraniti samu aktualnu premijerku, nekadašnju ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kada su je propitkivali za način na koji je došla do stana. Onda je Ivo Sanader uhićen. Maček je postao svjedok koji je pred Uskokom progovorio o crnom fondu čiji je pečat nosio bivši HDZ-ov tajnik Mladen Barišić, te načinu na koji se taj novac trošio.

Istinoljubivi se Maček, koji je policiji pohitao razjasniti situaciju oko bivšeg bliskog prijatelja i šefa Sanadera, toliko svidio premijerki da ga je odlučila ostaviti pod svojim skutima, pa ga još uvijek zove kad ustreba. Besplatno. Pitanje je samo iz kojeg razloga, s obzirom na to da se praktički riješila stare garde iz Sanaderova doba. Boji li se Kosor da bi Maček mogao propjevati i o nekim drugim stvarima iz njezine i HDZ-ove prošlosti?

Pitanje je i što Mačeku treba da za HDZ obavlja poslove na kojima u svojoj struci zarađuje od 40 do 150 eura po satu, ovisno o poslu koji obavlja. Možda se samo pokušava odužiti državi, ili bolje rečeno stranci, koja mu je sve dala, pa je to njegov način da kaže hvala HDZ-ovim bogovima koji su mu omogućili da u recesijskoj 2009. godini, kada je marketinško tržište poslovalo s oko 20 posto manjom dobiti, njegove PR tvrtke koje je otvorio po odlasku iz Vlade, imaju oko 28 milijuna kuna dobiti.

Maček, dakle, tvrdi kako Vladi ovih dana pomaže bez naknade, a na nama je da mu vjerujemo.

Goran Plavšić

Muka natjerala radnike Dalmacijavina na performanse

Zasjenili konceptualne umjetnike

Radnici su objesili transparent sa slikom potoka radničke krvi, pri dnu okačivši boce s etiketama svojih proizvoda u koje teče krv. Onda su postavili Isusa od stiropora na vrh zgrade Dalmacijavina

Radnici Dalmacijavina ovog se ljeta pretvaraju u najintrigantnije domaće štrajkaše. Muka zvana višemjesečna neisplata plaća natjerala ih je na to da u svom protestu budu inovativni. Najprije su stalnim prelaskom preko zebre na jednoj splitskoj ulici zakrčili promet prema luci, ne bi li javnost upozorili na problem neisplate plaća za 430 zaposlenih radnika.

Također su objesili transparent sa slikom potoka radničke krvi, pri dnu okačivši boce s etiketama svojih proizvoda u koje teče njihova krv. Onda su postavili Isusa od stiropora na vrh zgrade Dalmacijavina, kako bi ironizirali blesavu ideju splitskog poteštata o Isusu na Marjanu.

Kerumu su tom prilikom poručili da ne treba postavljati Isusov kip na Marjanu kad su baš na suprotnom kraju luke jad i bijeda. “Ako već želi kopirati Rio de Janeiro, neka kip postavi u favele. Ionako živimo kao najveća brazilska sirotinja”, rekao je sindikalist Lukica Bucat. Na kraju su predložili vlasnicima, prije svega Vladi kao većinskom, da će sami preuzeti tvornicu i sami nastaviti s proizvodnjom sokova, pelinkovca i vina, na što im je stigao promptni odgovor da to nikako neće ići, jer je da je to povratak u – socijalizam.

Trenutačno je stanje takvo da se nekako smogao novac za isplatu plaća za ožujak, pa je dug s četiri smanjen na tri neisplaćene plaće. Zanimljivo da je menadžment tvrtke narastao do više desetaka direktora, nekoliko savjetnika i da je općenito administracija nabujala do neviđenih razmjera. U isto vrijeme, radnicima u proizvodnji ne uspijeva se nabaviti čak ni repromaterijal (šećer) za redovni pogon.

Iako je teško povjerovati da poduzeće čiji glavni brend – sok “Pipi” – preko trideset godina obilježava reklamna mokra majica Ane Sasso, može propasti, posebno u ovim vrućim danima, nije naodmet porazmisliti o varijanti B. Ona ovaj put ne bi trebala sadržavati usrdnu molbu nadležnima da se uvede socijalizam u poduzeće, već treba drsko preoteti tvornicu. U suprotnom, mogli bismo gledati kako otpušteni i poniženi radnici završavaju na burzi rada, u wellnessu kao radnice Kamenskog (vidi str. 11) ili u najboljem slučaju kao konobari i čuvari parkirališta. Vedrija varijanta je da se omotaju oko štange kao striptiz-plesači, poput svojih britanskih kolega iz filma “Skidajte se do kraja”.

Rade Dragojević

Talijanski predsjednik podržao dodatno pravo glasa manjina

Napolitano o čačkanju mečke

Talijanska manjina u Istri, Dalmaciji i Rijeci uživa puno poštovanje temeljnih prava i financijsku pomoć hrvatske vlade, a među ostalim i dodatno pravo glasa. To je povijesno dostignuće koje ste ostvarili nakon šest godina teških i složenih pregovora i možete se ponositi time – rekao je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano prilikom posjete Zagrebu.

S obzirom na to da bi Ustavni sud ovih dana trebao donijeti odluku o usvojenim rješenjima dodatnog prava glasa za manjine, odnosno biranju srpskih zastupnika na općoj listi, zastupnika Talijana Furija Radina pitali smo da li se Napolitanove riječi mogu shvatiti kao poruka vlastima da ne čačkaju mečku i ne diraju postojeće rješenje.

–  Zahvalan sam predsjedniku Napolitanu što je naglasio dodatno pravo glasa kao vrijednost koja omogućava Talijanima i svim ostalim manjinama da glasaju i kao pripadnici manjina i kao građani ove zemlje, ali i na tome što je podcrtao značaj ovog dostignuća kao ishod političke borbe koja je trajala dvije decenije – kazao je Radin.

– Posebno je značajno što je Napolitano spomenuo da je to dodatno pravo glasa sadržano kao mogućnost u Ustavu i regulirano izbornim zakonom, kao i Ustavnim zakonom koji je donesen konsenzusom od preko dvije trećine zastupnika, te bi ga trebalo shvatiti kao izraz narodne volje i morao bi biti poštivan od svakoga – rekao je Radin.

Ponovivši da ne ulazi u interpretacije namjera koje je Napolitano imao, Radin je dodao da “za sve nas koji ne želimo ulaziti u sadržaj presude suda, bilo bi nerazumljivo da se takva pravila igre promijene u izbornoj godini, jer to ne predviđa ni Ustav”.

Nenad Jovanović

Otkaz urednici “Slobodne” Nataši Škaričić i službeno nezakonit

Represija pala na sudu

Dobra vijest za novinarsku struku stiže sa zagrebačkog Županijskog suda koji je nakon dvije i pol godine presudio u korist Nataše Škarićić, novinarke i urednice “Slobodne Dalmacije”, a protiv iste te medijske kuće.

Kolegica Škaričić čačkala je 2008. godine po zdravstvenoj reformi još uvijek aktualnog ministra, na što su joj u SD-u promptno uručili otkaz, jer da se u ministarska djela dirati ne smije. Vidjevši da je vrag odnio šalu, potražila je posao u drugim novinama i dobila ga na portalu Business.hr, ali dva mjeseca prije isteka otkaznog roka u SD-u, čime je navodno prekršila ugovor. Sve je uredno obavještavala o svojim naumima, ali nadređene to nije previše diralo, pa joj uopće nisu odgovarali. Nešto docnije, iz epehaovskog carstva stigla je tužba protiv nje, jer da je prekršila ugovor i ekskluzivne klauzule iz istog, te da stoga mora platiti 190.000 kuna odštete etc. etc.

E sad, sud je pravomoćno dao za pravo novinarki, te se ona prema pravorijeku treba vratiti na posao koji je i ranije obavljala. Pitanje je, dakako, što će to značiti za buduće slične slučajeve. Trenutačno su aktualni otkazi za 14 novinara “Večernjeg lista”, od kojih je 13 bilo u nedavnom štrajku, pa je više nego jasno da je riječ o svojevrsnoj odmazdi. Ovakva presuda daje nadu da bi ti štrajkaši također mogli zadovoljštinu dobiti na sudu. Još bizarniji je slučaj “Glasa Istre”, gdje je dvoje novinara pred otkazom jer da su prekršili radnu disciplinu budući da su za vrijeme radnog vremena sudjelovali u jednoj društvenoj akciji. R. Dragojević

Kratko & jasno

Vesna Teršelič o slučaju Glina

Hrvatski spomen-dom

Kako napreduje inicijativa koju su pokrenuli Documenta i GOLJP, a u koju se uključio i publicist Slavko Goldstein, za vraćanje imena Spomen-domu u Glini, sagrađenom na mjestu pravoslavne crkve u kojoj su ustaše 1941. pobili hiljadu Srba, a koji je nakon 1995. preimenovan u Hrvatski dom?

– Dopis smo uputili Vladi koja je ocijenila da to treba rješavati Ministarstvo kulture. Ono je, pak, zaključilo da nije u mogućnosti pomoći oko rješavanja inicijative i uputilo nam dopis s prijedlogom da se obratimo lokalnoj samoupravi. Iz našeg pisma svi su trebali znati kome smo se obratili, pa je čudno da misle da će riješiti stvari prebacujući ih jedni na druge.

Što kažete na tvrdnje da je to inicijativa SDSS-a umotana u dopis nevladinih organizacija?

– Provođenje inicijative je civilizacijsko pravo i nema spora da bi obilježavanje mjesta stradanja žrtava na primjeren način trebalo biti prioritet svih političkih stranaka i cijele javnosti.

A na pismo Slavka Goldsteina?

– Očito je da je za ovu inicijativu potrebna politička volja i Goldstein je pismo poslao na pravu adresu. U slučaju nekih drugih spomenika pokazalo se da je ključna politička volja na nacionalnom nivou, na kome se i rješavaju ta pitanja. Ne znam zašto se očekuje od lokalne uprave, koja je mjesto stradanja Srba preimenovala u Hrvatski dom, da će vratiti staro ime.

Što očekujete od komemoracije 29. jula u Glini?

– Za realizaciju inicijative potrebna je minimalna investicija u smislu povrata imena doma i sačuvane spomen-ploče na njeno mjesto. Potrebna je politička volja, ali nje još nema. Ipak, ja ću sve do dana komemoracije očekivati da će biti povučeni ti važni potezi. Tome bi trebala pomoći i online peticija, ali i peticija koju potpisuju poznate osobe, čija ćemo imena uskoro objaviti.

Nenad Jovanović