Ko je bio ko u Miloševićevoj Srbiji

Knjiga “Zloupotrebljene institucije – Ko je bio ko u Srbiji 1987-2000” predstavljena je krajem juna u beogradskom Medija centru. Priređivač je Fond “Biljana Kovačević Vučo”, koja je za života i pokrenula ovaj projekat. U knjizi se nalaze oni koji su svrgnuti, a koji su obeležili period od čuvene Osme sednice CK SKS-a, pa do 5. oktobra 2000.

Članica uređivačkog odbora Seška Stanojlović objasnila je da je u knjizi popis nomenklature Miloševićeva režima, neka vrsta testamentarnog svedočenja za više od hiljadu pripadnika njegove elite, za koju su navedeni osnovni podaci: ime, datum i mesto rođenja te funkcija koju su obavljali.

– Cilj je da se u ovom društvu, koje još živi nasleđe tih godina i u kojem se eufemistički govori o tom periodu, pokrene rasprava, da se dobiju pitanja o masovnim kršenjima ljudskih prava. Konkretno, želja je da objavljivanje imena partijske, vojne, ekonomske, pravosudne, kulturne, intelektualne i verske elite pokrene niz drugih događaja kojima bi se konačno propitala njihova odgovornost – rekla je Seška Stanojlović.

Sama knjiga, prema rečima autora projekta Dušana Bogdanovića, nije spisak loših momaka, iako je za njih teško naći drugi atribut. Istakao je da u jednom delu NGO sektora, ali i intelektualaca, postoji uverenje da nije došlo do diskontinuiteta s politikom Slobodana Miloševića. U to se možemo uveriti po imenima koja su u knjizi, a koja i danas figuriraju kao značajna.

Članica uređivačkog odbora i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko istakla je da knjiga predstavlja neku vrstu denuncijacije, odnosno epilog političkog postojanja, kao i da je izostalo distanciranje od projekta Miloševića.

– Potrebno je da se stvori novi imidž, što nije moguće bez distanciranja od Miloševićeve i Ćosićeve politike. Knjiga je dobar početak za otvaranje unutrašnje diskusije u koju bi bili uključeni i direktni akteri – kazala je Sonja Biserko.

A tu se upravo očekuje i nastavak knjige, koji bi po profesoru Ljubiši Rajiću s Filološkog fakulteta u Beogradu, obuhvatio institucije, posebno Univerzitet na kome i dalje rade isti ljudi iz prokazanog perioda. Za početak, na sajtu www.javnidosije.rs biće istaknuti detalji o junacima knjige, a sam izlazak prati i niz debata o devedesetima u Muzeju grada Beograda, kao i izložba “Glasačka mašina”, postavljena u istoj ustanovi.

Sama knjiga inspirisana je sličnim izdanjima objavljenim u Nemačkoj: “Ko je ko u Trećem Rajhu” i “Ko je ko u DDR-u”.