Pokrajine

Učenje srpskog jezika i upoznavanje kulture u “Ljetnoj školi Novi Sad 2011”

Druženje koje se ne zaboravlja

VSNM Grada Zagreba i gradska vlast Novog Sada organizirali su ljetnu školu za 26 starijih osnovaca i mlađih srednjoškolaca iz Zagreba, Pule, Plaškog, Gline, Vojnića, Drežnice, Benkovca i Obrovca

Po uzoru na prethodne četiri ljetne škole održane u Kruševcu, VSNM Grada Zagreba i ove je godine, od 26. juna do 3. jula, organizirao učenje srpskog jezika i upoznavanje kulture, ali ovaj put u vojvođanskom glavnom gradu Novom Sadu. Sremski Karlovci, Stražilovo, Fruška gora i Beograd bile su stanice na kojima su učenici također upijali znanje.

Zajedničkim snagama, VSNM Grada Zagreba i gradska vlast Novog Sada uspjeli su da za 26 starijih osnovaca i mlađih srednjoškolaca iz Zagreba, Pule, Plaškog, Gline, Vojnića, Drežnice, Benkovca i Obrovca organiziraju ljetnu školu upotpunjenu druženjem, što se sve zajedno pretvorilo u jedno vrijedno iskustvo. Posebnu draž “Ljetne škole Novi Sad 2011” činili su druženje i boravak školaraca u porodicama svojih novosadskih vršnjaka.

Pozdrav gradonačelnika

Kao multietnička sredina sa bogatom kulturnom baštinom, Novi Sad je bio odličan izbor i još bolji domaćin za djecu iz Hrvatske, čemu je svjedočio kvalitetan nastavni program. Tokom sedmodnevnog boravka, djeca iz Hrvatske imala su priliku osim Novog Sada upoznati i Beograd, ali i kulturno-historijska mjesta na Fruškoj gori, gdje su obišli znamenite manastire: Krušedol, zadužbinu porodice posljednjih srpskih despota Brankovića, i Vrdnik koji je poznatiji kao Ravanica, gdje se nalazi dio moštiju kneza Lazara. Učenici iz Hrvatske i Novog Sada svratili su i do nezaobilaznih Sremskih Karlovaca i Stražilova, gdje su obišli grob Branka Radičevića.

U Novom Sadu učenici iz Hrvatske posjetili su Maticu srpsku, gdje im je organizirano predavanje na temu “Razvoj srpske pismenosti i književnost”, a dobrodošlicu im je poželio i gradonačelnik Igor Pavličić koji je primio i predstavnike VSNM-a Grada Zagreba, te direktore škola domaćina, Osnovne škole “Nikola Tesla” i Gimnazije “Svetozar Marković”.

– Zadovoljstvo nam je ugostiti djecu koja su došla iz raznih krajeva Hrvatske. Neki od srednjoškolaca rođeni su u Vojvodini prvih godina izbjeglištva, pa sada imaju priliku da posjete sredinu u kojoj su proveli djetinjstvo, a ostali se učenici prvi put upoznaju sa zemljom iz koje potiču. Želja nam je da se djeca što bolje upoznaju s načinom življenja mladih Novosađana, ali isto tako da nauče dio bogate srpske historije i kulture. Planiramo da intenziviramo našu saradnju u budućnosti, a nadam se da ćemo imati još lijepih povoda za susrete u našem gradu – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Osmijesi na licima

– Ovo više nisu devedesete godine i djeci iz Hrvatske dostupni su svi umjetnički i kulturni sadržaji iz Srbije. Nikada se oni, međutim, ne upijaju tako lako, brzo i prirodno kao kada se djeca međusobno druže – rekao je predsjednik VSNM Grada Zagreba u prošlom sazivu Saša Milošević.

Osim ljetne škole u Novom Sadu, VSNM Grada Zagreba organizirao je odlazak učenika u jezični kamp “Vuk Karadžić” na Balatonu i time zaokružio obrazovane aktivnosti planirane za ovo ljeto.

Iskustvo i osmijesi koje je ova generacija polaznika “Ljetne škole Novi Sad 2011” ponijela u svoje sredine najbolja su pozivnica da se učenici i sljedeće godine u još većem broju odazovu ovom vidu učenja i nezaboravnom druženju s vršnjacima.

Paulina Arbutina

Završena podjela motokultivatora pristiglih iz Srbije

Neprocjenjiva pomoć povratnicima

Ovo je izraz naše podrške povratnicima i nastojanja da se pomogne onima koji su odlučili da se vrate, rekla je Danijela Popović, pomoćnica komesara Komesarijata za izbeglice Republike Srbije

Centar za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća od početka maja do početka jula raspodijelio je korisnicima na područjima povratka ukupno sto motokultivatora s priključcima, koje je donirala Vlada Srbije putem Komesarijata za izbeglice Srbije.

– Nakon podjele u maju i junu prvih 50 motokultivatora IMT tip 506 s pripadajućim priključcima – kosom, plugom, kopačicom i kotačima – početkom jula raspodijeljeno je ukupno 50 motokultivatora na području devet županija, od Virovitičko-podravske do Splitsko-dalmatinske – rekao je Igor Miodrag iz Centra za razvoj i investicije.

– Od pet motokultivatora koji su stigli u Splitsko-dalmatinsku županiju, tri su podijeljena u Vrlici i po jedan na području Imotskog i Sinja – izjavio je Dušan Stojanac, predstavnik srpske manjine u Sinju, koji je kao član dosadašnjeg saziva županijskog vijeća bio zadužen za poslove povratka, obnove i pomoći povratnicima.

– Podijeljeni motokultivatori mnogo će pomoći povratnicima koji su ih dobili – dodao je Stojanac, izrazivši zahvalnost Vladi Srbije zbog donacije koja pomaže održivosti povratka.

– Iako plaćanje PDV-a, zbog izmjena Zakona o PDV-u, stvara određene poteškoće korisnicima donacije, smatramo da se donacijama tog tipa iz Srbije pomoglo povratnicima i da se time, korak po korak, stvaraju preduvjeti da ojača poljoprivredna proizvodnja na područjima povratka – kaže Igor Miodrag, koji se s kolegom Predragom Krupljanom angažirao prevozeći motokultivatore kombijem iz skladišta u Zagrebu po županijama.

Uvjerenje da će motokultivatori pomoći onima koji su ih dobili iskazala je i pomoćnica komesara Komesarijata za izbeglice Republike Srbije Danijela Popović.

– Ovo je izraz naše podrške povratnicima i nastojanja da se pomogne onima koji su odlučili da se vrate – rekla je Danijela Popović, podsjetivši da su Vlade Srbije i AP Vojvodine putem nadležnih organa već upućivale donacije povratnicima i zadrugama na područjima povratka, te izrazila očekivanje da će im mehanizacija biti od koristi. N. Jovanović


Tribina u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine

Pravoslavni krstovi u Osijeku

U prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine u Osijeku 3. jula održana je tribina pod nazivom “Srpski pravoslavni krstovi u Osijeku (od 1690. do danas)”. Priređivač tribine bio je dr Milorad Mišković, čuvar srpske baštine na ovom području, a ovo je nastavak ciklusa prezentovanja osječke srpske i kulturne baštine. Tribinu je u ime domaćina pozdravio osječki paroh, prota-stavrofor Ratomir Petrović, a sve prisutne blagoslovio je episkop osečkopoljski i baranjski g. Lukijan.

Mišković je govorio o osječkim krstovima, a u prilog tome odštampana je korisna brošura u kojoj studiozno opisuje svaki od sedam krstova Srpske pravoslavne crkve, koji su i kulturno dobro Grada Osijeka. Najlepši je svakako “Bogojavljenski krst”, a najznačajniji “Čarnojevićev krst” na mestu Suvatovu, koji po predanju i određenim istorijskim činjenicama govori da je tamo u vreme velike seobe Srba reku Dravu 1690. prešao patrijarh Arsenije Treći Čarnojević.

Suorganizator tribine bilo je Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, pododbor Osijek.

Info-služba Eparhije OPiB / P. Az.

Program Mirovne grupe Oaza pomaže Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

Starima i nemoćnima 450.000 kuna godišnje

Krajem mjeseca juna, Vesna Nedić, predsjednica i projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira, potpisala je u Zagrebu s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi ugovor za trogodišnji program “Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira”.  Program će se financirati iz prihoda od igara na sreću u ovoj i u sljedeće dvije godine s godišnjim iznosima od 450.000 kuna. Partner na programu je Grad Beli Manastir, koji u programu učestvuje s dodatnim godišnjim iznosom od 90.000 kuna.

Kroz taj program “Oaza” će tri godine provoditi pomoć starim i nemoćnim osobama s područja Grada Belog Manastira (50 korisnika) i dostavljati besplatne tople obroke za još 40 korisnika. Na taj će način pomagati osobama starijima od 65 godina s malim ili nikakvim primanjima.

“Oaza” ima višegodišnje iskustvo u pomaganju starim i nemoćnim osobama, a u posljednjem kvartalu 2010. godine organizirala je dostavu besplatnih toplih obroka, koji su kuhani u Crvenom križu u Osijeku za 46 korisnika, što je u cijelosti financirao Grad Beli Manastir, dok je kupovinu jelonoša financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. J. Nedić

Nakon uređenja jezera u baranjskom Petlovcu

Za ukras i uživanje

Da Baranja postaje sve uređenije i oku njenih stanovnika i posjetilaca sve privlačnije područje, ne treba više posebno isticati. Umjetno jezero u baranjskom Petlovcu nalazi se na zapadnoj strani Ulice Zvonka Brkića, uz samu državnu cestu D-517 koja prolazi tom ulicom. Ima površinu od 0,8 hektara. Mještani ga zovu samo Jezero, a kad se spominje u širem kontekstu, onda se govori o petlovačkom jezeru ili o jezeru u Petlovcu.

Osnovna namjena jezera bila je (i ostala) prihvat viška oborinskih voda, ali je sve do 2009. godine bilo prilično zapušteno, puno smeća i rastinja, iako su ga povremeno čistili članovi ŠRD-a “Som”. Uređeno je krajem 2009. godine. Uređenje su financirale “Hrvatske vode”, dok je radove izvela darđanska “Odvodnja”. Produbljeno je jezersko korito i očišćeno od smeća i rastinja, a na sredini jezera nasut je umjetni poluotok u obliku zrcalne slike latiničnog slova “L”, donjim dijelom spojen sa zapadnom obalom. Radovi vrijedni oko 500.000 kuna trajali su mjesec dana.

Nakon prve faze, uređene su obale i prostor oko jezera, posijana trava i poribljena voda, tako da jezero, uz svoju osnovnu namjenu, sada ukrašava naselje i rekreativcima pruža dodatne sadržaje: odmor, šetnju, kupanje, pecanje. Dio radova na uređenju jezera besplatno je obavilo OPG Zadravec, a dio su uradili volonterskim radom članovi Udruge mladeži “Petlovac”. Jezero je svečano otvoreno 4. juna 2010. na Dan općine Petlovac. J. Nedić

Obeležen jubilej Radio Borova, najslušanije radio-stanice na svom području

Pljuštale čestitke za dvadeseti rođendan

Radio je pozicioniran među najslušanije radio-stanice na području čujnosti. Kada su u pitanju planovi, svakako bih želeo da se ostvari težnja da Radio Borovo i praktično postane vodeći srpski elektronski medij u Hrvatskoj, rekao je direktor Srđan Tatić

Dodelom zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa, priznanja i zahvalnica bivšim i sadašnjim članovima kolektiva, zaslužnim pojedincima i institucijama, Radio Borovo obeležio je svoj jubilej – 20 godina postojanja i rada.

Za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju Radio Borova te informisanja na srpskom jeziku, zlatnim plaketama su nagrađeni: Opština Borovo, članovi kolektiva koji su u Radiju od samog početka – Srđana Nikolić, Srđan Bošnjak i Borislav Vuković, te osnivači Radija Milomir Dafinić i Đorđe Maksimović. Zlatna plaketa uručena je i Vojislavu Stanimiroviću za podršku Radio Borovu u proteklih 14 godina, te Srđanu Tatiću za doprinos koji je kao direktor dao u proteklih 12 godina. Pored zaslužnih institucija, kao što su Ministarstvo kulture Srbije, Zajedničko veće opština i Vukovarsko-sremska županija, srebrne plakete dobili su Vuković kompanija, Jovan Ajduković i članovi kolektiva za 15 i više godina staža u radiju: Dragana Zečević, Dragana Bošnjak i Jasminka Maksimović. Bronzane plakete primili su Jelena Mladenović za više od deset godina rada, te opštine Trpinja i Erdut, Radio Bačka i Radio Novi Sad za doprinos u osnivanju Radio Borova, i Radio Beograd za saradnju u proteklom periodu.

Protiv nedaća

Priznanja su dobili i bivši članovi kolektiva koji su radili na samom početku: Ljubica Mađarević, Stanislavka Ćirić, Branka Bjegović, Svetlana Romanov, Slavica Đukić i Đorđe Ustić, te današnja članica kolektiva Ružica Nenezić Radulović. Za uspešnu saradnju i unapređenje programskih sadržaja zahvalnice su primili saradnici Mila Landup, Milica Lukić, Dušan Kolundžić, Dragan Serdar, Srđan Sekulić i Verica Živković, pomoćnik načelnika u PP Vukovar Zoran Cvetković, opštine Negoslavci i Markušica, te Grad Vukovar.

– Dvadeset godina Radio Borova je veliki jubilej, pogotovo ako se uzmu u obzir uslovi u kojima je Radio počeo da radi i kroz kakva je sve vremena i nedaće prolazio. Preduslov za trajanje svih ovih godina bio je predan, odgovoran i profesionalan rad u cilju što sveoubuhvatnijeg informisanja. Najveći uspeh je to što je Radio doživeo dvadeseti rođendan i što je pozicioniran među najslušanije radio-stanice na području čujnosti. Kada su u pitanju planovi, svakako bih želeo da se ostvari težnja da Radio Borovo i praktično postane vodeći srpski elektronski medij u Hrvatskoj. Ovo je prilika da se zahvalim svima onima koji su osnovali ovaj Radio i koji su prolazili kroz ovu informativnu kuću u proteklih 20 godina, dajući nesebičan doprinos razvoju. Zahvalnost dugujemo i institucijama koje su pratile razvoj Radio Borova, bez čije pomoći on danas ne bi bio ono što jeste, a to je prvenstveno Opština Borovo – istaknuo je direktor Srđan Tatić.

Srđana Nikolić ove godine proslavlja i lični jubilej, 20 godina rada.

– Meni ova zlatna plaketa veoma mnogo znači. Mislim da 20 godina rada i odanosti jednoj firmi nije malo, a posebno kada se ta firma zove Radio Borovo, koji sam zavolela svim srcem. Volim svojim posao, nalazim sreću u svakom slovu koje napišem, u svakoj izgovorenoj reči, volim slušaoce, volim da pričam i komuniciram s njima i zaista mi ta ljubav puno znači, kao i ova plaketa – kaže popularna voditeljka koja se 30. juna 1991. prva oglasila s talasa tek osnovanog Radija.

U novom prostoru

– Nama mediji trebaju, pogotovo ovakvi kakav je Radio Borovo, s puno informacija koje ne možemo čuti u drugim medijima. Poželeo bih vam još mnogo godina uspešnog rada i puno lakše poslovanje. Hvala vam za ovih prvih 20 godina – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac čestitajući jubilej zaposlenima.

– Čestitam 20 godina postojanja u ovim teškim uslovima u kojima svi živimo i radimo, a posebno vaša kuća, jer ste se uspeli održati u okolnostima kada nije bilo sredstava, kada vas je nosio entuzijazam i kada ste radili bez naknada. Prateći događaje koji su zadesili srpski narod, Radio Borovo je uvek kroz svoje sadržaje ohrabrivao ljude i davao nadu da će sutra biti bolje. Mislim da je Radio Borovo jedini čisto srpski medij koji deluje na ovim prostorima. Ovo što vi radite potrebno je srpskom narodu i zajednici. Želimo vam da tako nastavite i razvijate se u što boljem pravcu, da vaš program bude još bolji i sadržajniji – rekao je predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

Radio Borovo danas ima lokalnu koncesiju za teritoriju opštine Borovo, ali se područje čujnosti prostire u krugu tridesetak kilometara. Ljudi ga rado slušaju, kako na frekvenciji od 100,7 megaherca tako i putem interneta. Zahvaljujući Opštini Borovo, Radio Borovo od jesenas radi u novom prostoru, u okviru borovskog Kulturnog centra.

Trinaestogodišnja Jasna prvi glas Borova

U okviru obeležavanja 20 godina, Radio Borovo je organizovao popularno takmičenje pevača amatera za Prvi glas Borova. Pobedila je Jasna Blitva, 13-godišnja učenica Osnovne škole Borovo, koja je izvela staru kosovsku pesmu “Usnula je dubok sanak” i tako osvojila novčanu nagradu u iznosu od hiljadu kuna. Žiri na čijem je čelu bio Živojin Jergić iz Vukovara, vokalni solista Radio-televizije Vojvodine, nije imao lak zadatak, budući da se takmičio dosad najveći broj takmičara, njih 19 iz Borova, Dalja, Trpinje, Bobote, Markušice, Pačetina, Bijelog Brda i Vukovara. Drugo mesto osvojio je Ilija Atanacković iz Trpinje, a treće Saša Grgur iz Dalja, prošlogodišnji pobednik. Drugoplasiranom je pripala novčana nagrada u iznosu od 500 kuna, a trećeplasirani je nagrađen sa 300 kuna.

Dragana Bošnjak

Skromno obilježena 155. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Priredbe i pokoji stručak cvijeća

Godišnjica rođenja Nikole Tesle, rođenog 10. jula 1856. u Smiljanu, obilježena je s nekoliko manifestacija i jednim stručkom cvijeća na Teslinom spomeniku u centru Zagreba.

Udruženje “Nikola Tesla – genij za budućnost” organiziralo je u suradnji s “Češkom besedom” i češkom ambasadom trodnevnu međunarodnu izložbu “Tesla u Zagrebu”, koja je otvorena 7. jula u Češkom domu. Osim Teslinih izuma, izložene su inovacije, zbirke knjiga i umjetnine posvećene Nikoli Tesli. Dan kasnije, 8. jula, u Tehničkom muzeju u Zagrebu održana je demonstracija Teslinih izuma.

Na sam Teslin rođendan, 10. jula, predstavnici Grada Zagreba, Udruženja “Nikola Tesla” i počasni gosti posjetili su spomenik Nikoli Tesli, rad Ivana Meštrovića. U večernjim satima održana je manifestacija “Tesla i prijatelji” na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade. Premijerno je izveden mjuzikl o Teslinom životu pod nazivom “Kap u moru” Kazališta Tvornica lutaka, a predstavljena je i zanimljiva dječja slikovnica pod nazivom “Gospodar svjetla – Nikola Tesla”.

Tesle se sjetila i njegova zemljakinja Sofija Pejnović, koja je na zagrebački spomenik u svoje ime položila stručak cvijeća. Izrazivši određeno razočarenje što na spomeniku nisu ostavljeni buketi kao ranijih godina, osim jedne već uvenule ruže, iskazala je očekivanje da će se tog velikana narednih godina sjetiti više ljudi i institucija. N. Jovanović

Održana dvadeseta međunarodna likovna kolonija u Borovu

Inspirativno i inovativno

Ovogodišnja jubilarna kolonija u Borovu jedna je od najuspešnijih ne samo po broju učesnika, već i po kvalitetu radova, smatra likovni kritičar Slobodan Drašković

Dvadeseta međunarodna likovna kolonija u Borovu ostaće zapamćena kao dosad najuspešnija, kako po broju učesnika i nastalih radova tako i po njihovom kvalitetu, zajednička je ocena umetnika, kritičara i organizatora. Jubilarni likovni saziv u organizaciji borovskog Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” okupio je 29 stvaralaca iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, a među njima je bilo i onih kojima je ovo bilo prvo učešće na borovskoj koloniji.

– U Borovo dolazim već dugo godina i prezadovoljna sam jer uz stare stičemo i nove prijatelje, imamo divne pejsaže, tako da možemo da napunimo baterije za daljnje slikanje. Divno smo dočekani i ugošteni, druženja koja smo imali su nezaboravna i puno nam znače, a kroz razmenu iskustava uvek naučimo i nešto novo – kaže Vera Munjas, slikarka iz Vrnjačke Banje koja je ovoga puta, zbog velikih vrućina, odlučila da se “rashladi” s dva zimska pejsaža.

– Ovogodišnja jubilarna kolonija u Borovu jedna je od najuspešnijih ne samo po broju učesnika, već i po kvalitetu radova koje su ostavili iza sebe. Imam utisak da su ljudi bili inspirativno raspoloženi i da su doneli zaista vredne inovacije u slikarstvu – smatra istoričar umetnosti i likovni kritičar Slobodan Drašković iz Borova.

Tokom tri dana kolonije, slikari i skulptori su stvarali na slobodnu temu, u centru mesta i na obali Dunava. Osim po kvalitetu, kolonija je bila uspešna i po broju radova.

Povodom jubileja štampana je i prigodna monografija, koja je osim preseka 20 kolonija u Borovu ujedno i sećanje na preminule članove likovne sekcije “Sava Šumanović” (koja je do osnivanja borovskog KUD-a bila organizator manifestacije): Mladena Jakovljevića, Slobodana Grbića, Jovanku Kovačević, Ljubišu Rakazovića, Aleksandra Kanurića, Milana Đerića, Dušana Hadžimašića, Petra Latasa, Dušana Crnogorca i Jovana Bulajića.

Tradicionalna međunarodna likovna kolonija održana je pod pokroviteljstvom Opštine Borovo, a u okviru opštinske manifestacije “Dani Borova – Borovsko leto” koja je ove godine u znaku velikog jubileja – 780 godina postojanja mesta. D. Bošnjak

Stogodnjak (67)

15. 7. – 22. 7. 1911: iz Beograda u Zagreb stigla su dva ugledna gosta – bivši ministar predsjednik i povjesničar Stojan Novaković i sveučilišni profesor i ugledni slavista dr Aleksandar Belić. U glavni grad Hrvatske doputovali su na poziv Jugoslavenske akademije, a povod – priprema za štampanje jugoslavenske enciklopedije.

* “Prilika je dovela gospodina kome je povjereno da upravlja pravdom u ‘Zlatnoj dolini’ u prijateljsku kuću. A slučaj je opet htio da je domaćin ta kuće morao naglo otići. U tom trenutku nanio je vrag dotičnog gosta i ovaj ga je želio zamijeniti u njegovim supruškim pravima…” Drugim riječima, radilo se o preljubu u kojem se prepoznao Adolf Falkner, predsjednik Kraljevskog sudbenog stola u Požegi, iako njegovo ime nigdje nije spomenuto. Citirana notica je objavljena u “Srbobranu”, pa je njegov glavni urednik Jovan Banjanin završio na sudu zbog uvrede časti. Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme zbog – prikupljanja novih dokaza!

* Odredbom broj 2872 zagrebačke Županijske oblasti u Strmenu je poveden istražni postupak protiv tamošnjeg narodnog učitelja Tanasija Oblakovića. Razlog: upotreba ćirilice na službenom podnesku školskog odbora. Oblaković je s tim u vezi saslušan u kotarskoj oblasti u Kostajnici, nakon čega je protiv njega i pokrenuta “disciplinarna istraga”.

* “Koji roditelj želi u idućoj 1911/12. školskoj godini da smjesti svoju kćer u pomenuti zavod, neka se što prije obrati upravi internata, Petrinjska ulica br. 1, jer se ne raspolaže sa mnogo mjesta. Prvenstvo imaju oni, koji se prije prijave…”, navodi se, uz ostalo, u prospektu Srpskog djevojačkog internata u Zagrebu.

* U Bjelovaru je umro Filip Omčikus, zvani Dobri Papa, tamošnji ugledni građanin, trgovac i veleposjednik. Pokojnik je, kako se navodi, bio uzoran čovjek, dobar Srbin i čestit trgovac.

Bio je, uz ostalo, predsjednik nadzornog odbora Bjelovarske štedionice i predsjednik nadzornog odbora Srpske banke. Pogrebu je prisustvovalo više hiljada ljudi iz Bjelovara i okolice. Još jedan poznati čovjek okupio je na svojem pokopu mnoštvo svijeta. Bio je to umirovljeni paroh u Dubici Mihailo Opačić, poznatiji pod nadimkom pop Mijuk.

Đorđe Ličina