Ponovno pred sudom

Na Specijalnom sudu za ratne zločine ponovno je počelo suđenje Iliji Jurišiću, optuženom da je kriv za stradanje najmanje 51 pripadnika JNA u slučaju poznatom kao “Tuzlanska kolona”. Iako su mnogi očekivali, pa čak i priželjkivali da se Jurišić ne pojavi, što kao državljanin BIH-a nije morao, to se nije dogodilo. Ne toliko zbog toga što, kako kaže zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, pokazuje da uvažava srpske pravosudne organe, nego pre svega zbog želje da skine ljagu sa svog imena.

– Mirna mi je savest i obraz mi je čist. Došao sam da skinem ljagu i da se pred ovim sudom operem za sva vremena – rekao je Jurišić.

Na pravosuđu je da sudi po savesti, da deli pravdu: Jurišić je šansu za to dobio nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu u napadu na kolonu JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli, od čega je odležao u zatvoru tri godine i pet meseci.

Optužnica tereti Jurišića da je direktno odgovoran za sprovođenje naredbe “na vatru odgovoriti vatrom”, koja je izdata od Mehmeda Bajrića, načelnika Centra javne bezbednosti u Tuzli i predsednika Kriznog štaba Stanice javne bezbednosti, da je bio pripadnik bošnjačko-hrvatske strane koja je bila u sukobu s JNA, da je prekršio Ženevsku konvenciju pucanjem na vojsku u povlačenju po sporazumu o povlačenju koji je, navodno, postojao između JNA i Armije BIH. Podsetimo, sličan je spor sa Ejupom Ganićem Srbija izgubila, jer je dokazano da tog sporazuma nije bilo, a i da jeste, Jurišić je imao odgovor.

– To onda daje pravo na zaključak da je JNA bila okupaciona vojna sila koja ratuje u BIH, a da su građani BIH koji su ratovali na toj strani bili kolaboracionisti. Pitanje je da li postoji sporazum o povlačenju. Ako postoji, zašto ga nema u spisima? – kazao je Jurišić.

Suđenje se nastavlja 4. oktobra. Većina svedoka neće se ponovno saslušavati, nego će se koristiti iskazi dani u prethodnom postupku.