Popularno je biti Crnogorac

Crnogorski Zavod za statistiku Monstat objavio je rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, sprovedenog od 1. do 15. aprila, a koji se odnose na nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest i maternji jezik. Rezultati su pokazali da crnogorska populacija raste, dok je Srba manje nego prije.

Prema konačnim rezultatima popisa, Crna Gora ima ukupno 620.000 stanovnika, a nijedna nacija nema većinu. Crnogoraca ima najviše – 45 procenata, dok je Srba 29 posto, što je u odnosu na popis 2003. godine dva odsto više građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a preko tri odsto manje onih koji se deklarišu kao Srbi.

Opozicija ljuta

Oko 43 posto građana Crne Gore govori srpskim jezikom, a crnogorskim skoro 37, što znači da je procenat građana koji su 2003. kao maternji naveli srpski jezik pao za 20 procenata, dok je postotak onih koji govore crnogorski za toliko porastao.

Popis u Crnoj Gori i dalje je predmet političkih razmirica, a svaki političar rezultate  koji mu odgovaraju smatra ličnim uspjehom, a neki ih uopšte ne priznaju. Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da njegova partija ne priznaje objavljene rezultate.

– Mi ne možemo prihvatiti laž za istinu. Imamo podatke koji govore drugačije od Monstata. Na 206.000 popisnica u koje smo imali uvid i na osnovu onoga što je radio naš ekspert u Monstatu, možemo odgovorno da saopštimo da je procenat Srba u Crnoj Gori 33,03 a da srpskim jezikom govori 47 posto građana – navodi Mandić.

Za razliku od većeg dijela opozicije, predstavnici vlasti su zadovoljni rezultatima popisa.

– Mislim da rezultati pokazuju sav besmisao insistiranja da se Crna Gora drugačije definiše, drugačije uobliči, da se navodno štite neka prava koja su ugrožena, o čemu nema ni riječi… Identitet Crne Gore, kao države je, pokazalo se, nesumnjiv i teško ga je dovesti u pitanje – istakao je funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Politizacija popisa

Dio stanovništva od 26 posto, koji nijesu ni Crnogorci ni Srbi, dijeli se na: Bošnjaci 8,5 posto, Muslimani 3,5, Albanci 5, Romi jedan i Hrvati nešto manje od jednog procenta. Dio stanovništva koji je odbio da se nacionalno izjasni zahvata skoro 5 posto.

Prema vjeroispovijesti, građani Crne Gore se dijele na: pravoslavce kojih je 72 posto, muslimane kojih je 19 posto i katolike na koje otpada 3,5 posto. Ostalih i ateista ima nešto više od jednog procenta.

Iako je u pitanju obična statistička procedura, popis je u Crnoj Gori pretvoren u političko pitanje, podijelio je narod i doveo do žestokih međupartijskih prepucavanja. Kampanja nalik na predizbornu uticala je na građane da se opredijele za pripadnost u određenoj nacionalnoj grupi i jeziku. U predpopisnu kampanju bio je uključen čak i srpski teniser Novak Đoković čija je slika, uz dosta sugestivnu poruku, stajala na oglasnim tablama duž prometnih saobraćajnica širom Crne Gore.