Princ na državnom budžetu

Princ Nikola Petrović Njegoš u centru je medijskog interesovanja, jer je zajedno sa porodicom prvi put posjetio Crnu Goru nakon što je Skupština 12. jula usvojila Zakon o istorijskoj i moralnoj rehabilitaciji dinastije Petrović

– Istorijskom i moralnom rehabilitacijom crnogorske dinastije ispravljena je velika istorijska nepravda – ocijenio je Nikola Petrović.

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, u kojem se navodi da je ta dinastija detronizovana aktom nasilne aneksije Crne Gore 1918. godine.

Princ Nikola je kazao da kroz Fondaciju Petrovića, koja će biti osnova njegovih aktivnosti u Crnoj Gori, želi da bude koristan svim građanima Crne Gore, posebno onima kojima je to najpotrebnije, i da pruži aktivan doprinos razvoju i promociji crnogorskog društva. Naveo je i da je svjestan odgovornosti koju nosi i prema slavnom imenu svojih predaka i prema građanima današnje Crne Gore.

– Moj pogled je uprt u našu zajedničku budućnost, a budite uvjereni da ću dati sve od sebe da ovaj most između prošlosti i budućnosti bude i most zajedništva građana Crne Gore. Hvala, Crna Goro – kazao je princ Nikola agenciji Mina.

Zakon su podržali poslanici vladajuće koalicije, predstavnici Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije bili su protiv, dok su albanske nacionalne partije bile uzdržane. Predstavnici opozicije smatraju da odredba da je dinastija Petrović detronizovana aktom nasilne aneksije države iz 1918. predstavlja pokušaj prekrajanja istorije i manipulacije princem Nikolom.

Za implementaciju zakona o regulisanju statusa dinastije Petrović Njegoš država će izdvojiti 4,3 miliona eura, koje bi im dodijelila u narednih sedam godina. Predviđeno je da predstavnik potomaka dinastije, po isplati posljednje rate za finansiranje Fondacije, ima pravo na mjesečna primanja u visini mjesečne bruto zarade predsjednika Crne Gore.

Zakon definiše Fondaciju Petrović Njegoš kao organizaciju na čijem je čelu predstavnik potomaka dinastije, a čije su aktivnosti usmjerene u pravcu afirmacije crnogorske kulture, realizacije humanitarnih i razvojnih aktivnosti od javnog interesa za Crnu Goru. Zakonom su opredijeljena sredstva za rad Fondacije iz budžeta Crne Gore, tako što se određeni novac izdvaja predstavniku dinastije ove i naredne godine, a preostala sredstva, u periodu od šest godina počev od iduće, izdvajaju se redovnim finansiranjem Fondacije.

Posebnom uredbom određen je smještaj potomaka dinastije u Crnoj Gori, pa su im dati na trajno korišćenje kuća i zemljište kralja Nikole na Njegušima. Njima će se na Cetinju izgraditi i dati u svojinu porodična kuća, površine do 300 metara kvadratnih, sa pripadajućim zemljištem do pet hiljada kvadratnih metara.