Rabljena sedmica

POTRAGA

Do zaključenja ovog broja “Novosti”, Antonija Bilić još uvijek nije pronađena, premda policija, vojska i spasilačke službe i dalje detaljno pretražuju kanjon Krke, a isušeno je i Brljansko jezero koje je osumnjičeni Dragan Paravinja naveo kao mjesto na kojem je tijelo maloljetne Drnišanke izbacio iz svog kamiona. U međuvremenu, vještačenje je pokazalo da dvije kapljice krvi koje su pronađene u Paravinjinu kamionu pripadaju Antoniji Bilić, što bi trebalo potvrđivati onaj dio Paravinjina iskaza u kojem je rekao da je između njega i djevojke došlo do fizičkog sukoba u kabini vozila. No nije jasno kako je i čime osumnjičeni ozlijedio Antoniju, a policija zasad ima rezervu prema uhapšenikovoj tvrdnji da nije silovao djevojku koja je stopirala uz cestu i koju je primio u svoj kamion.

Draganu Paravinji, inače, počelo je suđenje u bosanskohercegovačkom gradiću Sokocu zbog silovanja koje je počinio prije desetak godina, a ovih dana ponovno će ga ispitati hrvatski policajci.

MLADIĆ

Optuženik za ratne zločine Ratko Mladić u ponedjeljak se drugi put pojavio pred Haškim sudom i pokazao svu raskoš svog bezobrazluka i divljaštva, a usput je jasno razotkrio i strategiju vlastite obrane: pokušat će što više odugovlačiti sudski proces, ali čini se da sudac Alphons Orie neće biti tolerantan prema takvom obrambenom konceptu. Mladić se pred sudom trebao izjasniti o jedanaest točaka optužnice, ali je napravio degutantnu predstavu kako bi izbjegao izjašnjavanje o krivici. Vikao je, provocirao suca, obraćao se posjetiteljima na galeriji, tražio da mu dozvole da nosi kapu… Sve dok ga Orie nije udaljio iz sudnice i onda u miru pročitao točke optužnice, konstatiravši da je optuženik negirao krivnju. Mladićevo divljanje izazvano je time što u sudnici nije imao odvjetnike koje je izabrao, nego ga je zastupao branilac po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić. Tajništvu Haškog suda, naime, potrebno je mjesec dana da provjeri udovoljavaju li advokati koje je izabrao Mladić (Miloš Šaljić i Aleksandar Mezjajev) kriterijima Tribunala.

DSK

Obrat u slučaju Dominiquea Straussa-Kahna, donedavnog šefa Međunarodnog monetarnog fonda. Sve je izvjesnije da su američki istražni organi došli do činjenica koje ozbiljno dovode u pitanje vjerodostojnost sobarice iz Hotela “Sofitel” u New Yorku, koja je ovog francuskog političara optužila za silovanje i efikasno ga uklonila s čelnog položaja MMF-a. Otkrivene su nelogičnosti u Gvinejkinu opisu događaja nakon navodnog silovanja, pa je otkriveno da je lagala u zahtjevu za azilom u SAD-u, da je povezana s narkomafijom, da joj na račun povremeno liježu neobjašnjive hiljade dolara… Strauss-Kahn se brani sa slobode, a Francuskom se već razlijeva euforija i traže se dokazi o političkoj uroti protiv ovog socijalističkog političara koji se na idućim predsjedničkim izborima kanio suprotstaviti Nicolasu Sarkozyju. Ako nije odustao od te ambicije, mogao bi imati zgodan slogan u kampanji: Heroj a ne zločinac! Slogan bi, međutim, mogao pasti u vodu ako se dokažu tvrdnje francuske spisateljice Tristane Banon koja je najavila podnošenje tužbe protiv DSK-a zbog pokušaja silovanja 2003. godine.

ISUS

Vladajuće ludilo u Splitu poprima sve grotesknije razmjere. Nakon što je pokrenuo inicijativu da se na Rivi postavi spomenik Franji Tuđmanu i od svoje sumanute namjere ne misli odustati, splitski gradonačelnik Željko Kerum izišao je s novom spomeničkom zamisli koja bi se trebala pretvoriti u svjetsku atrakciju. Kerum je najavio podizanje Isusova spomenika na Marjanu, na mjestu gdje je nekoć bilo ispisano ime Josipa Broza Tita. “Tuđman će proći, Isus je iznad Tuđmana, iznad svega… To je moj najveći projekt u životu. Isus u Rio de Janeiru visok je 37 metara, ovaj će biti visok 39”, objavio je raspištoljeni gradonačelnik, najavljujući da će izgradnju Kristova monumentalnog spomenika na Marjanu financirati vlastitim a ne gradskim parama. Propadanje grada za vrijeme svoje vladavine Kerum će, dakle, pokušati zamaskirati sijanjem kipova po ključnim splitskim lokacijama, na radost redikula, galebova i golubova.

MIKLENIĆ

Dok Kerum planira podići Isusa na Marjanu, glavni urednik “Glasa Koncila” Ivan Miklenić piše ovako: “Manjina koja kroz većinu medija i na druge načine ideološki terorizira i marginalizira neospornu katoličku većinu i pripadnike te većine, u suvremenom hrvatskom društvu jasno očituje da joj je bitna svojstvenost sektaštvo i totalitarizam te je jasno da je ona zapreka stvarnoj demokratizaciji hrvatskoga društva i poštivanju dostojanstva, savjesti i slobode svakoga čovjeka u Hrvatskoj, a time i zapreka svakom stvarnom humanom napretku.” I još malo: “Sva ta ignoriranja i osporavanja izjave o nesnošljivosti prema katolicima zapravo otkrivaju koliko je suvremeno hrvatsko društvo inficirano komunističko-liberalističko-ateističkom ideologijom i koliko je još uvijek udaljeno od normalne i zdrave pluralnosti i demokracije.”