Samoprijava DORH-u

U povodu smrti Đure Brodarca, protiv kojeg je DORH prije mjesec dana pokrenuo istragu za ratne zločine počinjene nad civilima u Sisku tokom 1991. i 1992. godine, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak na komemoraciji u sisačkom hotelu “Panonija”, ganut i nedvojbeno pod emocijama, rekao je sljedeće:

– Bez ljudi kakav je bio Brodarac nikada ne bi bilo slobodne demokratske Hrvatske. Bio je među prvima u obrani Hrvatske, bio je među najboljima. Meni kao ratnom ministru unutarnjih poslova on je bio jedan od najboljih načelnika policijskih uprava.

Uputio na sebe

Ispalio je ovo Jarnjak i ostao živ. U prijevodu, jedan od najviših državnih dužnosnika u tom je trenutku javnosti dao do znanja da je Brodarac, kao jedan od njegovih najboljih policijskih načelnika, izvršavao ono što je on kao ministar od njega tražio ili očekivao. To je sasvim dovoljan povod da se odgovornost za sisački zločin podigne na višu razinu, zapravo – do samog Jarnjaka.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, smatra da Jarnjak vrlo dobro zna zbog čega je Brodarac uz kaznenu prijavu završio u zatvoru, gdje je i umro.

– Osim što je ta izjava glupa, Jarnjak je njome direktno uputio na sebe kao na odgovornu osobu za zločine u Sisku. Njegova je izjava indikacija i indicija da Brodarac sve stvari koje su mu stavljene na teret nije radio sam, na svoju ruku, već da je njegov šef znao što radi. Poslije takve izjave trebala bi se ispitati daljnja zapovjedna odgovornost u slučaju ratnih zločina u Sisku – kaže Pusić.

Državno odvjetništvo, drugim riječima, trebalo bi istražiti kakve su zapovijedi u prvim ratnim godinama dolazile iz Zagreba u Sisak. Pusić smatra da bi se tu našli dovoljni argumenti za još jedno podizanje optužnice koja prati liniju zapovijedanja.

Hvalospjevi zastupnika

Osim Jarnjakove samoinkriminirajuće izjave, Brodarčeva sahrana ostat će upamćena i po prenemaganju HDZ-ovih saborskih zastupnika Andrije Hebranga i Vedrana Rožića, koji su se u Saboru upisali u knjigu žalosti. Hebrang je osumnjičenog za zločine, pokojnog Brodarca, počastio brojnim epitetima i pridjevima najveće kraljevske raskoši: tako je Brodarac opisan kao domoljub, hrabar, etičan i human.

Bivši centarhalf Hajduka i nekadašnji gradonačelnik Trogira, aktualni saborski zastupnik Rožić, napisao ja pak sljedeće: “Dragi Đuro, hvala ti za sve što si učinio na stvaranju Neovisne Države Hrvatske. Počivaj u miru Božjem”.

U miru Božjem, za kraj uputimo pitanje zastupniku Rožiću: Znate li, zastupniče, kako se zove država u kojoj živite i radite?