Ukinuta oslobađajuća presuda

Pre godinu dana Viši sud u Beogradu doneo je očekivanu odluku i oslobodio optužbi tzv. beogradsku šestorku, koja je pohapšena i utamničena pod optužbom za međunarodni terorizam, jer je navodno u noći između 24. i 25. avgusta bacila molotovljev koktel na ambasadu Grčke, da bi zatim optužnica bila preinačena u izazivanje opšte opasnosti.

O svemu su “Novosti” opširno izveštavale, a računalo se da je na ovu temu stavljena tačka.

Međutim, sredinom juna Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je oslobađajuću presudu, koja nije bila pravosnažna. Konkretnog objašnjenja nema, ali je navedeno da je u “prvostepenom postupku došlo do bitnih povreda krivičnog postupka” i da je “presuda zasnovana na nedovoljno utvrđenom činjeničnom stanju zbog čega je ukinuta”.

Ratibor Trivunac, koji je postao personifikacija procesa protiv beogradskih anarhista, za “Novosti” kaže da objašnjenje ne sadrži nikakve nove informacije koje bi odluku Višeg suda dovele u pitanje. Zanimljivo je da se sudija Dragan Gerasimović, koji je bio doneo oslobađajuću presudu, nekoliko dana po njenom ukidanju proglasio nenadležnim za novi postupak. Odlučio je da se predmet dostavi Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Trivunac smatra da je takva odluka sudije rezultat pritiska.

– Pitanje je da li će niži sud sada prihvatiti ovaj slučaj, da li će ga vraćati Višem sudu ako se i oni proglase nenadležnim – kaže Trivunac.

Ovakav scenario je moguć, a dalje prolongiranje konačne oslobađajuće odluke prolongira i pravo “beogradske šestorke” da tuži državu zbog šest meseci koliko je provela u zatvoru pod optužbom za međunarodni terorizam.

Postupak se vraća na početak, a kako stvari stoje u srbijanskom pravosuđu, teško da će pre oktobra biti zakazan prvi pretres, kao što je teško očekivati da će sud doneti odluku u narednih godinu dana. To je, po Trivuncu, opet pritisak na Anarho-sindikalističku inicijativu (ASI) i “šestorku”, koji se po potrebi može pojačati samim postojanjem optužnice za izazivanje opšte opasnosti.