Vuk protiv Vooka

Nekoliko Twitter-naloga ovih je dana postalo predmetom interesovanja srbijanskih ministara, sa posebnim akcentom na određenog Vuka Jeremića koji je poznat kao ministar spoljnih poslova. Ispostavilo se da dotični ima otvoren “lažni” nalog, odnosno da je neko otvorio nalog na ime @VookJeremic preko kojeg je u beli svet poslano nekoliko šaljivih poruka, na primer sledeća: “Bando nezahvalna, dok ja krvarim za Srbiju po teniskim turnirima, Vi ste našli da otvarate lažne naloge!?!?”

Ova rečenica je postavljena kad su u Ministarstvu spoljnih poslova zatražili od Twittera da ukine “lažni” nalog jer je ministru nanosio štetu, a procenjuje se i duševnu bol. No pravi anonimni autor je, pomalo uplašen vestima da je Ministarstvo angažovalo i Službu policije za organizovani kriminal, napravio mali odmak i preimenovao nalog u @notvookjeremic.

U policiji, a posebno u odeljenju za Visokotehnološki kriminal, negiraju da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), ali i bilo kakav vid policije pokušavao da uđe u trag autoru, što verovatno i jeste istina. Pojedini mediji su se malo zaneli, ali ostaje činjenica da je jedno ministarstvo uložilo silan trud da ukine obični Twitter-nalog, u državi u kojoj internet koristi malo više od 30 odsto stanovništva, i to najčešće za pornografiju i društvene mreže, među kojima Twitter baš i nema veliku popularnost.

U tome jesu uspeli, ali je internetska zajednica reagovala ekspresno, pa je otvoreno još nekoliko naloga koji se poigravaju likom i delom Vuka Jeremića.