Za papu ne bismo svirali

St!llness, sedmeročlani splitsko-zagrebački bend koji se voli opisivati kao “žestok, angažiran i, onako, punk-banalan”, pred izdavanjem je trećeg albuma koji će, kažu, biti bolji od prethodnika, ali i manje politički nastrojen. Nakon prvijenca “Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović”, kojim su se probili 2007. i na kojem je medijski bojkotiran spot “Katarza”, u studenome 2009. objavljuju drugi, pod nazivom “Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje”. Sedmorka svoju glazbu opisuje kao koktel hip-hopa, reggaea, drum’n’bassa i HC distorzija. Najčešće teme pjesama? Politika i njezina sklonost kanibalizmu, proždiranju malog čovjeka.

S pjevačem Ivanom Jurićem Yurijem i gitaristom Antom Ljubičićem razgovarali smo uoči njihova nastupa na Gay Prideu u Zagrebu.

Jeste li imalo dvojili kad ste dobili poziv za nastup na Gay Prideu?

Yuri: Pristali smo odmah, nismo dvojili, samo smo razmišljali o tome kako će sve ispasti, hoćemo li negdje poslije popušiti batine ili nećemo. Zašto smo podržali Gay Pride? Zato što je to stvar ljudskih prava i to je nešto najnormalnije što se može napraviti.

Čovjek je glavna tema

Ne bojite se da ćete izgubiti publiku zbog toga?

Ante: Ako smo ikoga zbog toga izgubili, onda je dobro da smo ga izgubili.

Biste li svirali za papu za neku dobru lovu?

Yuri: Ne, za papu ne bismo.

Zašto?

Yuri: Zato što on ima dovoljno svoje publike, ne triba mu naša.

Yuri, vi ste iz Splita, kako komentirate nasilje na tamošnjem Gay Prideu?

Yuri: Geni, geni kameni.

Uskoro će i novi album?

Yuri: Da, snimili smo demo da se možemo malo slušati, da vidimo gdje griješimo. Počinjemo ga snimati u rujnu ili listopadu, a vanka će biti početkom iduće godine. Čut će se da je naš, jak je, kompaktan. Ali je malo drugačiji od prva dva, mislimo da je bolji.

Zašto?

Yuri: Zato što smo odrasli.

Hoće li i trećim albumom dominirati politika, kao i na prva dva?

Yuri: Sad je čovjek glavna tema, ljudsko biće. Ono što u sebi nosi, a ne kaže naglas, boji se o tome razmišljati. Album se manje tiče društva u globalu, a više jedinke.

U početku su vas uspoređivali s TBF-om.  Oni su na vrhuncu popularnosti…

Yuri: TBF se krvavo naradio za svoj status i prolazio kroz iste faze kroz koje mi sad prolazimo. TBF prolazi zato što valja, sav taj rad se isplatio.

Zašto vi nemate veću “prođu”?

Yuri: Treba još malo vremena proći, a možda još nema dovoljno ljudi koji to žele slušati.

Ante: Neki kažu da je to previše pop, neki kažu da je previše underground da bi se puštalo na radiju. A tko zna, možda idući album bude totalno pop, pa i nas počnu puštati.

Zemljani po nacionalnosti

Na televiziji vas ne puštaju jer ste pretjerano eksplicitni u izražavanju, u najavama pjesama puštate Titove govore. Ili je ipak samo stvar u tome da nema emisija u kojima bi se našlo mjesta za takvu vrstu glazbe?

Yuri: Ja bih rekao da je kombinacija jednog i drugog.

Ante: Nema emisija. I najviše ovisi o tome koliko si dobar s nekim na televiziji i koliko para ulažeš u spotove i promociju, što mi, realno rečeno, financijski ne možemo podnijeti. A niti želimo uložiti toliko novca da nam se spot odvrti pet puta na televiziji.

Yuri: Radije ulažemo u opremu i u to da nam stvari zvuče što bolje.

Ulazak u EU – da ili ne?

Yuri: Sviđa mi se ideja da ne moram imati putovnicu da bih išao kod prijatelja u Francusku ili negdje svirao. Ali mislim da će nas način na koji ulazimo u EU dovesti do onoga do čega su nas bilo kakve integracije dosad dovodile, znači totalna katastrofa i kaos, i to će sve opet neslavno završiti i bit će totalna pizdarija. To je moje viđenje, ne bih to htio zazivati, ali logički gledano, uzročno-posljedično, mislim da se opet događa ista stvar i da smo mi jednostavno takvi i da će nam se to stalno ponavljati.

Ante: Ovih dvadeset godina što smo “svoji na svome” nije se pokazalo kao pretjerani uspjeh. Možda nam treba netko da nam kaže koja su pravila igre, da nas drži na uzdi.

Hoćemo li izgubiti nacionalni identitet i, ako ga izgubimo, hoće li to biti dobra ili loša stvar?

Ante: Briga me za nacionalni identitet sve dok sam pošteno plaćen i imam para za neki normalan život, za kakav sad, realno gledano, nemam.

Yuri: Ja ne znam što je nacionalni identitet. Ja sam po nacionalnosti Zemljanin.