Žurka za milijardere & co.

Britanski milijarder Natanijel Rotšild proslavio je svoj 40. rođendan u tivatskoj marini Porto Montenegro sa više desetina milijardera i slavnih ličnosti. Proslava, koja je bila izolovana od javnosti, održana je na gatu jedan, na početku marine, i na jahti većinskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica Olega Deripaske.

Iako je lista gostiju bila dobro skrivana, mediji su ipak opširno izvještavali o žurki milijardera, navodeći da su pored Rotšilda i Deripaske zabavi prisustvovali vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič, bivši šef Britiš Petroleuma Toni Hejvord, kanadski biznismen i vlasnik marine Porto Montenegro Piter Mank, čileanski kralj bakra porijeklom s Hvara Androniko Lukšić, južnoafrički kralj Nkosi Leruo Molotlegi, princ Farhad Farman Farmaijan iz kajanske dinastije koja je 130 godina vladala Iranom, direktor “Morgan Kazanove” i jedan od vodećih arhitekata u Evropi Jan Haman, glumica iz filma “Avatar” Mišel Rodrigez, vlasnica “Džimi Ču” dizajnerske kuće Tamara Melon, fotomodel, di-džej i glumica Skaj Nelor, jedan od najbogatijih Poljaka Jan Kolžak i glumica Lordes Faberes, zadužena za organizaciju transporta gostiju iz Hotela “Splendid”. Javnost nije bila uskraćena ni za informaciju da su ekskluzivni gosti slavili do kasno u noć, dok su najizdržljiviji dočekali izlazak sunca na jahti ruskog milijardera.

Rotšildovoj rođendanskoj proslavi prisustvovali su i bivši premijer Milo Đukanović, kao i njegov nasljednik Igor Lukšić, na dnevnoj zabavi koja je održana na bazenu Lido Mar uoči žurke.

Uprkos tome što se navodno nije znalo ništa o crnogorskoj milijarderskoj zabavi, mediji su iscrpno pisali o meniju, pa se spominju “potoci najfinijeg šampanjca”, razni kokteli, domaća pršuta, smokve i riba iz Jadrana, a navodno je u tri dana ludih zabava potrošeno gotovo pet tona hrane i pića. Specijalno za ovu priliku dopremljeno je i nekoliko palmi iz Urugvaja, a čitava žurka koštala je oko 1,1 milion eura.

Treći najveći događaj u Evropi ove godine, kako su ga okarakterisali engleski mediji, u Crnoj Gori je prošao relativno neopaženo, a građani su ostali poprilično nezainteresovani i uskraćeni za pikantne detalje koji inače pune stupce raznih svjetskih tabloida.

Za gradnju famozne marine Porto Montenegro Milo Đukanović je dao zeleno svjetlo još prije nekoliko godina, kada je u helikopteru ovu oblast nadlijetao s Piterom Mankom, milijarderom koji je na čelu jedne od najvećih kompanija koje trguju zlatom i većinskim investitorom u marini.