Balkan prolaz

DIVJAK

Austrijski sud u Korneuburgu je, uz ocjenu da nema garancija za fer suđenje, odbacio zahtjev Srbije da joj se izruči umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak, koga tamošnje pravosuđe tereti za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. General Divjak se vratio u Sarajevo, nakon pet mjeseci čekanja u kućnom pritvoru da austrijsko pravosuđe donese odluku po zahtjevu Srbije za ekstradicijom. Zahtjev Bosne i Hercegovine, koji je također bio priložen, nije ni razmatran kao nepotpun. Bosanskohercegovačka javnost je dvojako reagirala na vijest o Divjakovom oslobađanju – zvanično Sarajevo je pozdravilo, a zvanična Banja Luka je osudila odluku austrijskog suda. Međutim, svi se slažu u ocjeni da Tužteljstvo Bosne i Hercegovine mora što prije staviti tačku na slučaj Dobrovoljačka, kako bi se izbjegle dalje politizacije tog događaja.

Jovan Divjak je nakon oslobađanja izjavio: “Čovek u momentu kada zna da je pobedio, kad je slobodan, zaboravlja sve ružne stvari, ima vremena da misli o dobrima. Oni koji nisu, oni će se pitati zašto je to sve dugo trajalo. Međutim, činjenica da je odbijen zahtev Tužilaštva Srbije je znak da u njihovim optužbama nema elemenata protiv bilo kakvih konotacija koje se odnose na moju krivicu za Dobrovoljačku.”

BRENDOVI

Kompanija Nektar iz Bačke Palanke, potpisala je kupoprodajni ugovor sa Pivovarnom Union, koja je vlasnik Pivovarne Laško,  a u čijem sastavu je poslovao i Fruktal, tako da je jedan od najpoznatijih slovenskih brendova prešao u ruke vlasnika iz Srbije, javlja Radio Slobodna Europa.

Ovakvom se obratu prije desetak godina, u vrijeme kada su se slovenačke firme na velika vrata vraćale u Srbiju, niko nije mogao nadati. Jasno je da će se ovim promjenama bitno izmijeniti stanje kako slovenske, tako i srbijanske ekonomije, ali su mišljenja analitičara o tome ko će iz ovih transakcija izvući krajnju korist podijeljena. Vlasnici Nektara nisu krili zadovoljstvo kupovinom čuvenog Fruktala, najavivši da će nova kompanija, nastala spajanjem dva brenda, ove godine ostvariti oko 140 miliona eura prihoda od prometa.

Najavljeno je da će procedure oko formalnog preuzimanja Fruktala biti okončane do kraja godine, a prema riječima Bojana Raduna, izvršnog direktora Nektara, preostala je samo proceduralna saglasnost skupštine akcionara.

– U obavezi smo da za 93,73 odsto akcija platimo 35,5 milona eura. Pored toga smo preuzeli prava i obaveze da otkupimo i ostatak akcija malih akcionara kao i da pokrijemo dugove Fruktala u iznosu od oko 13 miliona eura. To sve zajedno čini investiciju nešto većom od 50 miliona eura, što najveća srpska investicija u Sloveniju do sada i najveća strana investicija u Sloveniji ove godine, rekao je Radun. Istovremeno, slovenski mediji nisu krili nezadovoljstvo prodajom čuvene kompanije. Novinarka lista Finance Petra Sovdat ocijenila je da je ovo tek početak prodaje slovenskih kompanija, zato što su ih prije nekoliko godina kupovali tajkuni, bez novca, na kredite.

ODGOVOR

Verbalni nasrtaji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na državnost Bosne i Hercegovine nikada ne prestaju, samo variraju u intenzitetu. Na otvaranju lokalnog puta u selu Babići kod Šipova, Dodik je rekao da ne želi da mu se “plasiraju priče o nekoj normalnoj BiH”, jer to za njega “nije normalna država”. Dodikova “akcija” u Babićima zapravo je kulminacija njegovog antidejtonskog ponašanja, na koje je napokon reagirao i Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Šef “bijele kuće” na Miljacki je, kako javljaju mediji, “sa velikom zabrinutošću konstatovao nedavne izjave za javnost, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojima se negira državnost Bosne i Hercegovine, zemlja karakterizira kao državna zajednica, te se tvrdi da BiH svoj suverenitet izvodi isključivo iz entiteta”. “U Ustavu Bosne i Hercegovine nedvosmisleno se navodi da ‘Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država”, rekao je Inzko, ističući da su entiteti pravno uspostavljeni Ustavom, dok je BiH nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

– Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav “suverenitet” entiteta, a ovlasti entiteta nisu ni na koji način izraz njihove državnosti, već proizlaze iz ove raspodjele ovlasti iz Ustava BiH, odgovorio je Inzko.

BRAMMERTZ

Iako je Srbija isporučila Haagu Gorana Hadžića, posljednjeg bjegunca osumnjičenog za ratne zločine koji je skrivan u toj zemlji, glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz je podsjetio da da na slobodi ima još odgovornih za zločine u Srebrenici, kao i da se mora otkriti i ko je 16 godina krio generala Ratka Mladića.

Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen za genocide I zločine protiv čovječnosti, uhapšen je 26. maja u Srbiji i izručen Tribunalu. “Zatražili smo od srpskih vlasti da istraže ko je bio uključen u skrivanje i podržavanje osoba koje su bile optužene pred sudom, kao što su Mladić, Karadžić i Hadžić dok su bili bjegunci. Vjerujemo da preostaje da se odgovori na ozbiljna pitanja o tome kako je bilo moguće da se Mladić krije 16 godina”, rekao je Brammertz u intervjuu za Blic, pozdravivši najavu Srbije da će istražiti i pravno goniti one koji su pomagali Mladiću dok je bio u bjekstvu.

TV A1

Najstarija privatna televizijska kuća u Makedoniji, skopska televizija A1, u nedjelju je prestala sa emitiranjem programa nakon 18 godina rada. Odluku o gašenju programa donio je Osnovni sud u Skoplju, koji je otvorio stečajni postupak protiv te televizije. Makedonska Agencija za elektronske komunikacije saopćila je da, prema Zakonu o radiodifuziji, dozvola za emitiranje programa prestaje da važi ukoliko emiter po sili zakona ode u stečaj ili likvidaciju.

Direktor Agencije donio je rješenje na osnovu kojeg prestaje da važi odobrenje za korišćenje radifrekvencije u radiodofuznoj djelatnosti, koje je izdala Agencija za elektronske komunikacije televiziji A1. Stečaj televizije, koja je zapošljavala oko 250 radnika, pokrenut je zbog duga Upravi javnih prihoda Makedonije u iznosu od oko 30 miliona eura. Vlasnik televizije Velija Ramkovski, koji je i vlasnik nekoliko dnevnik listova, već sedam mjeseci je u pritvoru zbog utaje poreza. Novinari njegovih dnevnika Vreme, Špic i Koha e re već tri sedmice su na prinudnom godišnjem odmoru.

ANGELINA

Nema relevantnog svjetskog medija koji nije donio vijest da je uplakana Angelina Jolie u Sarajevu primila počasnu nagradu Sarajevo film festivala. “Volim ovu zemlju više nego što možete zamisliti, fantastična je. Volim i ljude ovdje, stekla sam divne prijatelje i sama prilika da budem u Sarajevu i BiH je za mene čast”, izjavila je nakon primanja nagrade Srce Sarajeva slavna glumica, koja je na svečani crveni tepih u centru Sarajeva izašla u pratnji svog supruga, holivudskog poster-boya Brada Pitta. Vijest da je glavnu nagradu u takmičarskom dijelu programa SFF-a odnio film “Disati” Karla Markovicsa prošla je skoro nezapaženo u blještavilu visoke holivudske delegacije.