Brkati punk

Mašinko & Fraktura mozga – Frakturko Split EP (Selfreleased 2011.)

Od svih žanrova popularne glazbe ovaj “pokret” jedini preživljava isključivo u prezentu. Mašinko i Fraktura mozga su za ovaj EP udružili snage i ponudili svoju verziju sadašnjosti, miksanu sa sjećanjima na vlastite početke. Taman kad pomisliš da su krenuli u hippie vode, oni te razvale ironijom i bistrim pogledom na svoje bijedne prve korake.

Mašinko & Fraktura mozga su apokaliptični ali veseli, društveno kritični i puni knedli iz adolescentskih dana, još se u srcu tuga nosi, tuga izazvana bubuljicom na nosu, svijet je to gdje je ‘srednja škola početak kraja, sad se život sprema naguziti me’, a ‘nazadno razmišljanje nikad nikog nikud nije dovelo’.

Jednom bi bilo dobro napraviti analizu psiho-fotorobot likova koji su, ostavši u svojevrsnom cartoon doživljavanju svijeta, rukovođeni potrebom da se što solidnije uklope u društvo koje je, by the way, teška koma, pretvaraju u karikature koje jedva da, svojom grotesknošću, stanu u vaše iskarikirane pjesme.

Mašinko i Fraktura mozga su prilično reminescentni za svijet u kojemu uspomene nisu pokretačko gorivo, radi se o glazbi koja, budući da, valjda, nije dobacila do širih narodnih masa, ima dodatnu potrebu definiranja vlastitih ishodišta. Nježni pankeri – skoro iz svake pjesme moguće je osjetiti da se radi o momcima koji su od biskupa spremniji oprostiti vam grijehe, što je neobična kombinacija, s očitom potrebom da se sebe vidi u što je moguće jačem, nemilosrdnijem osvjetljenju. Tako da bi u tom fotorobotu Mašinku i ekipi pripadao jedan zanimljiv dio, oni bi mogli poslužiti kao dokaz spajanja nespojivog: punka i glorificiranja prošlosti, kao u pjesmi ‘Početak kraja’. ‘Vampirska’ popravlja stvar, i to je punk s brkovima, punk koji svira čiča s utetoviranim sidrom na ramenu: ‘jeftina je vizija preskupo nam naplaćena/i lijepo upakirana, u DNK usađena’. Ili stih, dva dalje kada zapojaju kako je ponos vrlo čudna stvar kada ni sam ne znaš zašto si ponosan. Hrvatska glazbena scena žudi, a da to ni ne zna, za bendovima poput ovoga.