Demagogija u ljetnoj šemi

Mediji u Srbiji, koji ovih vrućih ljetnih dana prizivaju drekavce, miševe u pivskim bocama i slične teme uobičajene u vrijeme kad se baš ništa ne događa, neočekivano su dobili slatku temu: depolitizaciju upravnih odbora državnih tvrtki, pa i njihovo ukidanje. Predložili su to, naime, Ujedinjeni regioni Srbije (URS), nevladina organizacija zamaskirana u stranku-nasljednicu nekadašnjeg predsjednika G17 Plus, dugovječnog i donedavnog ministra Mlađana Dinkića.

URS će, kako je priopćeno, najesen predložiti izmjene Zakona o javnim poduzećima, kojima bi bilo ukinuto pravo Vlade da postavlja direktore tih poduzeća. Direktore u javnim poduzećima,  prema tim prijedlozima, birale bi profesionalne i neovisne agencije za ljudske resurse, koje sad biraju direktore u privatnim kompanijama. Cilj izmjena Zakona o javnim poduzećima, prema objašnjenju URS-a, bit će da se “partitokratska država saseče u korenu”, a taj korijen, kako tvrde, nalazi se u Vladi Srbije. U toj istoj Vladi, uzgred, su i kadrovi nekadašnjeg G17 Plus, danas URS-a. Prijedlog čak ide i na ukidanje upravnih odbora u javnim poduzećima, u kojima bi ostali nadzorni odbori, posredstvom kojih bi Vlada Srbije nadzirala rad poduzeća.

U ljetnoj omorini, odmah se javio ministar policije Ivica Dačić, čija je Socijalistička partija Srbije dio koalicijske Vlade – a tu je i G17 Plus, odnosno URS – koji je, kao prvo, istakao da o svemu tome nije bilo nikakve rasprave u vladajućoj koaliciji, pa da moli da njeni predstavnici ne eksperimentiraju svojim demagoškim temama koje očito nemaju nikakvog učinka, osim da se u javnosti stvori slika kako neka stranka neće sudjelovati u upravnim odborima. – Ja se pitam kako je moguće da u novinama čitam o tim lucidnim idejama vezanim uz upravne odbore kao načinu rješavanja politizacije. Zar netko vjeruje da je nešto depolitizirano u Srbiji svih ovih 20 godina? Ako vjeruje, evo, pružam mu ruku – kaže ministar Dačić.

Partijske korupcije

Nakon toga, uslijedila su nova prepucavanja. Iz URS-a je stigla ocjena da se ta stranka ne miješa u politiku SPS-a i da neće dopustiti miješanje drugih stranaka u svoju politiku i određivanje trenutka kad izići u javnost sa svojim izjavama, kao i da će njihovu borbu protiv partijske države ministar Dačić najbolje razumjeti ako pogleda rezultate rukovodstva jedne kompanije (imenovane, ali za priču nije bitno) čije je kadrove postavio upravo njegov SPS.

Cijela je priča isključivo zabavnog karaktera. Naime, već mjesecima pred javnost izlaze podaci o zloupotrebama u javnim poduzećima, u kojima su u upravnim odborima isključivo stranački kadrovi: nakon svakih izbora, pogodbe među strankama koje sklapaju koaliciju podrazumijevaju i lukrativne pozicije u rukovodstvima kompanija koje još “duži” država. Najbolje je to pokazala novinarska priča (B92, emisija “Insajder” autorice Brankice Stanković, koja je mjesecima pod zaštitom policije zbog prijetnji) o rudniku Kolubara, u kojem su se praktično sve stranke angažirale na izvlačenju novca: od vlastitih mašina, koje su navodno iznajmljene tom poduzeću, do ekskluzivnih ugovora o opskrbi ugljenom drugih državnih tvrtki.

Agencije za ovo i ono

Princip je isti, sve su ostalo nijanse, kako je to i pjesnik rekao, a podrazumijeva se to da su nadležni iz Tužiteljstva odavno rekli da se o svemu vodi istraga i da će se s kriminalom beskopromisno obračunati. Kako tada, tako i danas, ništa se nije dogodilo. Ivica Dačić je sasvim sigurno u pravu kad govori o demagogiji: ovih se dana medijska Srbija bavi i brojem silnih agencija za ovo i ono, za koje se ne zna što rade, ali se pouzdano zna da su partijski kadrovi u njima preplaćeni. I njihovi kolege u javnim poduzećima, sve odreda gubitašima, mogu se pohvaliti plaćama nekoliko, pa i deset puta, većima od prosječne u Srbiji. Koliko je ta partijska sprega uzela maha u svakodnevnom životu, govore i tvrdnje da čak ni oni  koji se javljaju na upravo raspisan natječaj za jednokratni posao na popisu stanovništva u listopadu nemaju šansi ako uz prijavu ne prilože i člansku iskaznicu neke od vladajućih stranaka (pa koju kolika kvota zapadne!). Sve je ljetna šema: drekavci ili sveobuhvatna partijska korupcija, na isto mu dođe.