Još jedna sramota u Veljunu

Spomenik i spomen kosturnica uz državnu cestu D-1 u Veljunu, podignuta u znak sjećanja na 525 nevinih civilnih žrtava ustaškog pokolja 1941.godine, oskrnavljena je na Dan domovinske zahvalnosti.

Bijelim sprejem na mramornu ploču, na kojoj su uklesani stihovi Jovana Jovanovića Zmaja, nacrtano je slovo “U” s križem. Razbijeno je postolje na kojem su bile dvije betonske vaze za cvijeće, s lijeve strane spomenika, dok je desno postolje razbijeno ranije.

Učinili su to pripadnici HSP-a iz Čakovca koji su išli na ustaški dernek u Čavoglave. Do Zagorja u općini Krnjak pratila ih je i karlovačka, no tu ih nije preuzela slunjska policija. Stali su kod spomenika, izišli van, razvili veliku hrvatsku zastavu, svi su bili obučeni u crne majice sa natpisom HSP Čakovec, pjevali su i oskrnavili spomenik.

Njihovo divljanje su primijetili svjedoci kojji nisu htjeli navesti imena “Novostima” jer, kažu, dosadašnja je praksa pokazala da su više problema kod policije imali svjedoci nego počinioci. Mileta Stipić iz SDSS-a Veljun i načelnik općine Krnjak Rade Kosanović kažu da ne znaju kako takve stvari spriječiti i da su nemoćni, dok policija ne može pronaći počinioce, a usprkos zakonima država nikoga ne sankcionira.

Policija je bila na uviđaju. Stipiću su policajci kazali da bi netko trebao podići krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca “zbog oštečenja stvari” . No ovdje se također radi o uništavanju državne imovine te izazivanju vjerske i nacionalne netrpeljivosti i pa bi policija po službenoj dužnosti morala podnijeti krivičnu prijavu i pronaći počinioce.