Kruženje oko krupnih riba

Uprkos činjenici da istražni organi Crne Gore nisu saopštili u kojim kriminalnim poslovima je Safet Kalić zaradio novac koji je kasnije oprao vraćenjem rata za kredit Crnogorskoj komercijalnoj banci, vjeruje se da je novac zarađen prodajom heroina, jer on već godinama važi za jednog od najvećih narko-bosova na Balkanu.

Zbog pranja novca crnogorska policija u Rožajama uhapsila je također Kalićevu suprugu Aminu i brata Mersudina, koji će u pritvoru ostati do trideset dana. Podnijet je i zahtjev za privremeno oduzimanje hotela Turjak, hotela Rožaje, kafe-bara “Tajson”, benzinske pumpe “M-Petrol”, zemljišta, stanova, putničkih vozila, akcija i novčanih sredstava.

Safet Kalić nije u Crnoj Gori, a s obzirom na veze sa vlastima, vjeruje se da ga je Agencija za nacionalnu bezbjednost upozorila da se skloni

Veseli rođendan

Crnogorska policija je uputila je Ministarstvu pravde Srbije zahtjev za raspisivanje “crvene potjernice”, jer se sumnja da je Kalić u Turskoj. Iako mu supruga i četvoro djece žive u rodnom gradu, Safet Kalić je već godinama na relaciji Rožaje-Turska. U toj zemlji ima dobre poslovne veze, posebno za nabavku heroina po povoljnim cijenama. Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović, koja je ranije pokrenula priču oko veza kriminalaca i vlasti, smatra da tužilaštvo i policija istragom u slučaju Safeta Kalića “zamagljuju suštinu priče”.

Ćalovićeva je podsjetila da je saslušavana u policiji u okviru istrage postavljanja video snimka Kalićeve svadbe na servisu You Tube, ocijenivši da je policiji od samog slučaja bilo bitnije ko je objavio sporni snimak. Na Kalićevoj svadbi među zvanicama je bio i Ljubiša Buha Čume, čijim helikopterom je došla i hrvatska pjevačica Severina Vučković, ali i mnoge druge ličnosti iz kriminalnog miljea iz regiona, kao i funkcioneri ANB-a Zoran Lazović i Ljubiša Mijatović, šef obezbeđenja tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

– Nadam se da će vrijeme pokazati da je tužilaštvo ovog puta spremno da ide do kraja, ali čini mi se da se u ovom trenutku ne treba prerano radovati jer nas je dosadašnje iskustvo naučilo da tužilaštvo uglavnom u kasnijim fazama postupka ne uspije da dokaže ono što tako gromoglasno najavljuje, rekla je Ćalovićeva.

Kriminalnu karijeru Safeta Kalića prva je objelodanila srpska policija, a njen direktor Milorad Veljović javno ga je označavao kao jednog od balkanskih narko-bosova.

Mediji su Kalića dovodili u vezu sa švercom heroina, kojim je navodno snabjdevao “zemunski klan”. Te optužbe nikada nisu dokazane, uprkos procesu koji je izvjesno vrijeme protiv njega vođen pred beogradskim Okružnim sudom.

Prilikom hapšenja Suvada Batka Musića u Novom Pazaru zbog šverca više od 80 kilograma heroina, u zvaničnom policijskom saopštenju pisalo je da on pripada kriminalnoj grupi Safeta Kalića. Uprkos tim tvrdnjama, Kalićevo ime nikada nije procesuirano u spisima tog predmeta. Veljović je objasnio da je to saopštenje policije, koje se odnosilo na Kalića, bilo bazirano na operativnim saznanjima.

Iskusni statističar

Pretpostavlja se da je na švercu droge Kalić izgradio svoju poslovnu imperiju u rodnim Rožajama, ali i u drugim gradovima Crne Gore, kao i da je suma od 7,2 miliona eura, za koju ga tereti crnogorsko specijalno tužilaštvo, samo kap u moru novca koji je on “oprao”.

U sastavu Kalićevog carstva su pumpe u Rožajama i Podgorici, kuća s heliodromom, dva hotela i motel u Rožajama, nekretnine u Podgorici, odmaralište u Ulcinju, “hameri”, džipovi…  Imovina je mnogo veća od 7,2 miliona eura, a prosto nevjerovatno zvuči da je sve to stečeno na početnom kapitalu od 165.000 eura, koliko je, prema njegovoj tvrdnji, zaradio u Nemačkoj, gdje je “radio na statistici” sa završena samo dva razreda srednje škole.

Kalićevo ime godinama unazad nalazi se u bazama bezbjednosno interesantnih osoba policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, koja ga je u jednom od svojih izvještaja, koji je procurio u javnost, tretirala kao pripadnika takozvanog rožajskog klana.

Ovakvi potezi Crnogorskih vlasti u javnosti se tumače kao “kruženje oko krupnih riba”. Spisak imena dugo štićenih kriminalaca dostavljen je Podgorici od strane evropskih predstavnika, a njihovo hapšenje je uslov za ulazak u Evropsku Uniju. Ostaje da se vidi da li će taj uslov biti ispunjen.