Kult ličnosti

GORAN FERČEC, pisac iz Zagreba, kojeg poznajemo po suradnji na provokativnim predstavama redatelja Boruta Šeparovića, objavio je svoj prvi roman pod naslovom “Ovdje neće biti čuda”. Ferčecov roman bavi se temama praznine, pustoši, nasljeđa, bijega od svakodnevnice i u širem smislu bijega od povijesti. Glavni junak mladi je intelektualac suočen s krizom identiteta u metropoli na Zapadu, u kojoj se skrasio za vrijeme ratova na našim prostorima. Nakon očeva poziva, vraća se u selo iz kojega je potekao i koje je nakon rata ostalo opustošeno i prazno, nalik stanju u kakvome se i sam nalazi. Sukob sa samim sobom, svojim demonima i s ocem, i nepronalaženje načina da napusti vlastitu sudbinu vode ga negaciji realnosti. Pripovjedačevo unutarnje oko bilježi  naizgled nebitno, gradeći atmosferu u kojoj se nazire pametna angažiranost i sveopća rezignacija svijetom u kojem “sutra neće biti ništa bolje”. Preporuka: pročitati.

MILOŠ MIŠA RADIVOJEVIĆ, redatelj iz Beograda, dobitnik je glavne nagrade Velika zlatna mimoza na filmskom festivalu u Herceg Novom za svoj film “Kako su me oteli Nemci”. Žiri festivala ocijenio je da je Radivojevićev film snažna i potresna saga o ljudima u ratu, a Biljana Srbljanović, predsjednica žirija, izjavila je da se radi o “čistom remek djelu evropske kinematografije”. Komunistički orijentirana porodica u Srbiji za vrijeme njemačke okupacije zapostavlja sina, zaokupljena idejom spašavanja svijeta. Brigu o dječaku preuzima njemački oficir Verner… “Sva sjećanja u scenariju su moje lične reminiscencije iz života. Sve se to događalo meni i ljudima oko mene. Tim sjećanjima je možda dodat poneki ukras, ali ne da bi događaji iz mog života bili uljepšani, već da bi bili filmičniji”, rekao je Radivojević.

PAOLO MAGELLI, direktor Međunarodnog festivala Kotor Art, bio je vrlo nezadovoljan organizacijskim stanjem ovog festivala, ali i stanjem crnogorske kulture, na konferenciji za novinare koja je održana ovih dana u povodu završetka festivala. “Ovaj festival će morati učiniti jedan korak, morat će postati javna ustanova, i ukoliko tako ne bude, mene ovdje sljedeće godine neće biti. Ne mislim sebe ovdje osuditi na žrtvovanje svakog ljeta, kao djelimice nepoželjan gost, jer nema potrebe da dalje eksperimentiram na vlastitoj koži”, kazao je Magelli. Na pitanje što smatra uspjehom festivala Magelli je odgovorio: “Vrlo sam sretan da smo imali više gledalaca nego što ih ima stadion Budućnosti cijele godine.”

NICOLAS PROVOST, redatelj iz Belgije, pobjednik je, s filmom “Stardust”, petog po redu festivala kratkometražnih filmova “Kratkofil” koji je ovih dana održan u Banjaluci. U najavi za film piše da Provost istražuje granice fikcije i realnosti, snimajući svakodnevni život skrivenom kamerom i preobraćajući tu realnost u film. Dodijeljene su i nagrade za najbolji igrani film (“Striptiz”), španjolskog režisera Juana Carlevarisa, najbolji dokumentarni film (“Kako brati bobice”), režiserke Eline Talvensaari iz Finske, animirani film (“Blizankinje iz Ulice sumraka” Marca Riba i Anne Solanasa iz Španjolske), a za najbolji eksperimentalni film proglašen je “San” Claudiusa Gentinetat i Franke Braun iz Švicarske. Film “Treće poluvrijeme” Igora Tešića dobio je nagradu za najbolji regionalni film, dok su specijalne nagrade žirija dobili filmovi “Deeper Than Yesterday” za tehničku realizaciju i “Balkanski vitezovi” banjalučkog reditelja Nemanje Savanovića.

DARKO RUNDEK i njegov Rundek Kargo Trio nastupili su ovih dana u Nišu, u amfiteatru kod spomenika Šabanu Bajramoviću, na dvadeset osmom Nišville Jazz festivalu. Iste večeri, mnogobrojna publika imala je priliku čuti izvođače Diksi Bend Tetevena iz Bugarske i Šaban Bajramović Tribute Benda. Na festivalu koji svi prisutni doživljavaju prije kao općenarodni muzički praznik a ne kao službenu smotru jazza, među poznatim izvođačima svjetske jazz scene nastupili su u toku četiri festivalske večeri The Jive Aces, Chico Freeman& Milcho Leviev Quartet, Mungo Jerry Blues Band, Motif, Hans & Candy Dulfer, dok će festival zatvoriti domaći bend Zemlja gruva. U okviru pratećeg programa održane su promocije knjiga “Jazz u Srbiji” Mihajla Blama i “Majls – Autobiografija”, Davisa Milesa i Quincy Troupea.

PENELOPE CRUZ, holivudska diva, stiže krajem augusta u Sarajevo kako bi snimala film “Venuto al Mondo” u režiji Sergia Castellitta. Film se snima prema istoimenom romanu talijanske spisateljice Margaret Mazzantini koji govori o ratu u BiH i koji je postao internacionalni bestseler. Cruz će u ovom filmu igrati Italijanku Gemu, sarajevsku udovicu, koja nakon rata stiže u Sarajevo kako bi sinu tinejdžeru pokazala mjesto u kojem je rođen njegov otac. Veliki broj uloga biti će povjeren bosanskim glumcima, a kasting za statiste u ovome filmu organiziran je u prvoj sedmici augusta. Prema informacijama stranih medija, Penelope Cruz, prije puta u Sarajevo, odmara se u Italiji.

RAINER KLEMKE, voditelj odjela za kulturu grada Berlina, nalazi se na čelu tima odgovornog za očuvanje posljednjih ostatataka Berlinskog zida. Pedeset godina nakon izgradnje zida dugog 155 kilometara, Berlin pokušava sačuvati preostala tri kilometra zida, unutar kojeg se nalaze kultne lokacije, Check point Charlie, strogo čuvani bivši prijelaz, Brandenburška vrata – spomenik podjele i ujedinjenja, i Bernauer Strasse, poznata po najvećem broju tajnih tunela koje su koristili bjegunci. Početkom devedesetih, Berlinčani su se željeli pod svaku cijeni otarasiti zida, objašnjava Klemke, prisjećajući se euforije nakon pada zida 9. novembra 1989. Danas, kada je svima u interesu da barem komadić zida ostane kao povjesni simbol, Dokumentacijski centar Berlinskog zida posjećuje pola miliona ljudi godišnje.