Kult ličnosti

ZVONKO MAKOVIĆ, povjesničar umjetnosti, autor je izložbe “Strast i bunt” posvećene hrvatskom ekspresionizmu, koja se 6. septembra otvara u Klovićevim dvorima. Sa 300 izloženih radova prvi će put biti ponuđen cjelovit prikaz ekspresionizma, tog avangardnog pravca koji se u Hrvatskoj javlja početkom Prvog svjetskog rata, da bi punu afirmaciju doživio u poratnim godinama.

“Nikad se ranije u hrvatskoj umjetnosti nije na tako sveobuhvatan način prihvaćalo jedno poetičko načelo kao što je to bilo s ekspresionizmom, a da su na mnogim područjima rezultati bili kvalitetni i u širem pogledu relevantni”, kaže Maković.

Uz djela slikarskih inovatora poput Ljube Babića, Marina Tartaglie, Zlatka Šulentića i Milivoja Uzelca, te crteže i grafike Vilka Gecana, Marijana Trepše i Sergija Glumca, bit će predstavljena i ekspresionistička djela književnika Miroslava Krleže i A. B. Šimića, kompozitora Blagoja Berse i Borisa Papandopula, te arhitekata Drage Iblera i Ignjata Fischera.

OLIVER FRLJIĆ u Puli priprema kazališnu predstavu prema knjizi “Leksikon YU mitologije”, a premijera predstave, koja nastaje u koprodukciji šest zemalja bivše Jugoslavije, održat će se na ljubljanskom festivalu EX PONTO 16. septembra. Frljićeva ideja je da povijesne mitove propituje kroz život pop-zvijezda. Tako će Dino Dvornik biti sin Bate Živojinovića, koji je s njegovim ocem Borisom bio u svađi nakon raspada Jugoslavije, a Milena Dravić i Sonja Savić ljubavnice koje su se upoznale na snimanju filma “Una”, dok Milenin brak s Draganom Nikolićem služi samo kao paravan. Tajnu ljubavnu vezu imaju i Emir Kusturica i Lepa Brena.

“Smatrali smo da je ‘Leksikon YU mitologije’ prepun sentimenta i da su mitovi o tim ličnostima bili jednako nerealni kao i tračevi o njima. Zato smo se odlučili stvoriti paralelnu povijest, koja će nagristi stereotipe o Jugoslaviji i načinu na koji je se sjećamo”, objašnjava Frljić.

PETER GREENAWAY, istaknuti britanski filmski redatelj, poznat po kultnom filmu “Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik”, snima u Zagrebu film “Goltzius and the Pelican Company” o životu Hendrika Goltziusa, cijenjenog nizozemskog slikara s kraja 16. stoljeća. Puno više od biografskih detalja, film intrigira svojim provokativnim tezama o odnosu kršćanstva i seksa, što predstavlja uobičajeno polazište Petera Greenawayja, pa će biti zanimljivo vidjeti kakve će reakcije pobuditi kada stigne u kina. O tom osnovnom sukobu Greenaway kaže: “Toliko je neopravdanog antagonizma u odnosu kršćanstva prema seksu, da oni zbog toga često liježu zajedno u krevet.”

Goltziusa igra nizozemski glumac Ramsey Nasr, a u ostalim su ulogama američki glumac F. Murray Abraham, francuska glumica Kate Moran, talijanski glumac Pipo Delbono, dok su među hrvatskim glumcima Goran Grgić, Milan Pleština, Enes Vejzović i drugi.

PETAR BOŽOVIĆ, poznati filmski i kazališni glumac ex-jugoslavenskih prostora, dobitnik je nagrade “Pavle Vujisić” koju dodjeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za životno djelo i izuzetan doprinos glumačkoj umjetnosti. U žiriju za nagradu bili su dosadašnji laureati Neda Arnerić, Nikola Simić i Dragan Nikolić. Nagrada “Pavle Vujisić” ustanovljena je 1994. godine, a do tada se to priznanje zvalo “Slavica” po prvom cjelovečernjem igranom filmu snimljenom u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

Brojne generacije poznaju Božovića iz filmova “Derviš i smrt”, “Čaruga”, “Braća po materi”, “Lepota poroka”, “Bumerang”, “Lepa sela lepo gore”, te po brojnim kazališnim ulogama u Ateljeu 212 i drugim teatrima. Ovo priznanje do sada je dodijeljeno Radi Markoviću, Borisu Dvorniku, Velimiru Bati Živojinoviću, Ljubi Tadiću, Danilu Bati Stojkoviću, Bori Todoroviću, Mikiju Manojloviću i drugima.

 

MUSTAFA SKOPLJAK, slikar i profesor na sarajevskoj likovnoj akademiji, jedan je od autora koji su predstavljeni na izložbi fotografija pod nazivom “Oni su izlagali u Zvonu”, otvorenoj 15. augusta u klubu “Underground” (nekadašnja kultna kafana “Zvono”) u Sarajevu. Izložba obuhvaća fotografije kojima je dokumentiran period izložbi održanih u cafe-galeriji “Zvono” od 1988. do 1992. Tokom te četiri godine aktivnog rada galerija je organizirala oko stotinu izložbi, performansa i umjetničkih druženja, a među izlagačima je bio širok raspon umjetnika s prostora bivše Jugoslavije: Tomislav Gotovac, Radoslav Tadić, Dragan Stevek, Rene Rusien i drugi.

Cafe-galerija “Zvono” radila je na nekoliko lokacija u periodu od 1979. do 1992. kao izuzetno značajna za razvoj suvremene umjetnosti u Sarajevu, a prošle godine ponovno je otvorena sa istim ciljem podrške u promoviranju suvremenih lokalnih i regionalnih umjetnika.

 

RICKY LIKABU i njegov Staff Benda Bilili, muzički sastav iz Konga sastavljen od hendikepiranih muzičara i beskućnika, ovih dana žari i pali na svojoj turneji po svijetu. Stara invalidska kolica, napravljena uglavnom od dijelova nekadašnjih motocikla i bicikla, ostavili su u Kinšasi, kao i prašnjave ulice ovoga grada u kojem su svirali za nekoliko novčića.

Godine 2004. otkrila ih je jedna televizijska ekipa koja je u Kinšasi snimala dokumentarni film. Oduševljena njihovim originalnim, svježim rumba, blues i reggae ritmovima te optimizmom kojim su članovi benda zračili, pomogla im je uspostavljajući za njih prve kontakte s producentima u Francuskoj. Nakon nekoliko godina, pojavio se njihov prvi album “Tres Tres Fort” nakon kojeg su počeli stizati pozivi iz svijeta: ove su godine nastupili na vrlo popularnom festivalu Rheingau Musik u Mainzu, a nakon toga u Švicarskoj i SAD-u. “Prije sam spavao na kartonu, sada imam madrac…”, kaže Ricky Likabu.