Lakše protiv vlasti, nego protiv Guče

Svake godine, u ovo doba, odvija se na otvorenoj sceni sukob između proizvođača malina, hladnjačara i Vlade Srbije. Sukob počne tako što hladnjačari utvrde nisku otkupnu cijenu maline, ili bar nižu od one za koju proizvođači misle da je adekvatna. Malinari tada krenu u protest i pritisnu Ministarstvo poljoprivrede da koriguje cijenu, iako država ne otkupljuje niti određuje cijenu maline. Taj spor potraje nekoliko dana i obično završi ispunjavanjem zahtjeva malinarima, najčešće na način da vlada uspije uvjeriti hladnjačare da podignu cijenu.

Ove godine je sukob započeo vrlo burno. Malinari su, nezadovoljni otkupnom cijenom od 85 dinara (0,85 eura) za kilogram maline, iz Arilja, koje je centar malinarstva, slali poruke vladi da nešto uradi, tražeći otkupnu cijenu od 1,20 eura za kilogram.

Vlada se pravila nevješta i poslala im odgovor kako nije nadležna za njihove probleme.

Veoma dobro organizovani, malinari su najavili pohod traktorima na Beograd, i u zakazano vrijeme ih je na startnu poziciju stiglo više od 500 na teškim poljoprivrednim mašinama.

No, policija im je zapriječila put i zaustavila kolonu na izlazu iz Arilja. Tu je nastao priličan kaos, prevrnuto je nekoliko policijskih vozila, pa bilo i povrijeđenih policajaca, ali dalje nisu mogli.Nastao je rat živaca, dug skoro nedjelju dana, gdje je na jednoj strani barikade bio policijski kordon, a na drugoj malinari i njihova zaprežna vozila.

Uz prigodni performans i značajnu medijsku pažnju, stvar je završena tako što je ministar poljoprivrede Dušan Petrović pozvao u Beograd predstavnike malinara i hladnjačare, te ih ohrabrio na dogovor. Utvrđeno je da otkupna cijena bude 1 euro i da se protesti prekinu.

Nejasno je iz kog će fonda biti plaćen “dodatak” od  0,15 eura po kilogramu maline i na čiji će trošak pasti, ali to malinarima i nije najvažnije. Kako se ni hladnjačari ne bune, za pretpostaviti je da će ta razlika biti državni trošak.

Malinari su negdje na sredini svoga štrajka najavili kako će, ako im vlada ne ispuni zahtjeve blokirati sve puteve prema Guči, gdje se održava sabor trubača i gdje dolazi na stotine hiljada posjetilaca. Iz Guče je brzo stigao odgovor da im to ne pada na pamet jer će u suprotnom biti počišćeni bagerima. Sabor trubača svojim domaćinima donosi veliki prihod, tako da ne treba sumnjati kako bi organizatori festivala, učinili sve da im zaradu i posao niko ne pokvari. Shvativši, valjda, da su pretjerali glede Guče, malinari se više na tu temu nisu oglašavali. Ipak je bezazleniji sukob sa vlastima nego sa trubačima.