Ljubav u sjenci Palme

Vjerojatno najkoloritnija pojava na srbijanskoj političkoj sceni je Dragan Marković Palma, predsjednik stranke Jedinstvena Srbija, narodni poslanik u Skupštini Srbije i gradonačelnik Jagodine, čuda od grada u kojem postoje zoološki vrt (sa sve žirafom nabavljenom prije neku godinu), akvapark i muzej voštanih figura, ali i ono što nigdje drugdje nema – godišnje okupljanje neoženjenih starijih momaka i neudanih starijih cura.

Gradonačelnik Palma, naime, godinama ima svoju omiljenu temu: borbu protiv bijele kuge, pa mu je tako lani pala na pamet ideja da Skupština grada pomogne prezrelima za udaju i ženidbu da se nađu. I da zaustavi, koliko je moguće, odumiranje sela.

U vezi sedam minuta

Tako se i prošle subote u restoranu “Tigar”, čije ime je sasvim u skladu s činjenicom da se nalazi u sastavu istoimenog ZOO vrta, našlo 105 neoženjenih Jagodinaca starijih od 38 godina i 145 potencijalnih jagodinskih snajki od 35 do 45 godina iz Srbije i Republike Srpske. Malo hrane, pa malo plesa i ćakulanja za upoznavanje (sutradan je organizirano zajedničko kupanje u akvaparku), tek – nakon dva sata, kako su to prenijeli, ne bez svake sprdnje, beogradski mediji – prvi par smo dobili.

– Znamo se dva sata, a sedam minuta smo u vezi – navodno su izjavili poljoprivrednik Srđan Mitrović iz sela Duboke kod Jagodine i farmaceutkinja Azra Novkinić iz Prijedora.

Ako se ožene, Marković im obećava 300 eura “financijske pomoći”, kao i jednu njegovu plaću, čiji iznos taji. No, prema prošlogodišnjim podacima Agencije za borbu protiv korupcije, gradonačelnik Marković prima plaću od oko 950 eura kao gradonačelnik i razliku do zastupničke plaće u republičkom parlamentu od oko 300 eura. Ne samo to, ako bude želja kod budućih ženika i udavača, bit će im i kum, a radi što boljeg konačnog rezultata, Skupština Jagodine okupljene će idućega mjeseca o svom trošku poslati na kratko ljetovanje u Grčku.

– Ukoliko ova akcija upoznavanja bude uspešna, nastaviće se i sledeće godine. Možda ih pošaljemo na zimovanje na Kopaonik, ali mislim da će im nakon pet dana na moru morati proraditi “leptirići” – kaže Marković, koji očekuje da će nakon ljetovanja u Jagodini biti sklopljeno bar 50 brakova više no što je bio njihov broj prije odlaska u Grčku.

– Svako novorođeno dete na području Jagodine od 1. juna do kraja decembra sledeće godine, bez obzira na to koje je po redu, dobiće iz budžeta grada 1.200 evra – izjavio je još Dragan Marković Palma.

Uvjetovana pomoć

Nije to jedino što gradonačelnik radi u cilju povećanja nataliteta. Posljednjih šest godina, naime, svako novorođeno treće, četvrto ili više od toga dijete u općini Jagodina dobiva 200 eura mjesečno sve do punoljetstva, čime se gradonačelnik gotovo svakodnevno hvali. Ima tu, međutim, i kvaka. Palmi koji, kao što je poznato, ne voli gejeve i gejke, nisu ista sva djeca, jer da bi ušli u njegov velikodušni plan, novopečeni parovi moraju ispuniti neke uvjete: moraju stupiti u brak i u njemu ostati najmanje pet godina, te se u braku moraju roditi djeca. Tek tada imaju pravo na “dobitak” od 3.000 eura i Palminu plaću. Zbog toga ga je, po Zakonu o zabrani diskriminacije, kritizirala i povjerenica za ravnopravnost Nevena Petrušić, ali koga briga, Palma svejedno obećava još i više, automobil Srđanu i Azri ako se zaista ožene, kao i posao u Jagodini svim nevjestama koje se tamo udaju.

Ma koliko se čudili i eventualno dobro zabavljali s Palmom, koji je svojedobno nasmijao cijelu zemlju izjavom da u Jagodini jedino nisu svirali “Beethoven i Chopin, jer je bio mnogo mali kada su oni bili popularni”, danas je on nezaobilazni politički faktor. Od osnivanja stranke sa zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom sredinom 1990-ih (i danas je najglasniji zaštitnik njegove lopovske udovice Cece), Palma je napredovao dotle da se zalaže, bar verbalno, za evropsku integracije Srbije, pa je tako upamćena i njegova izjava da se “patriotizam ne sipa u traktor”.

Valja samo vidjeti da li će, kada napokon bude provedena ustavna zabrana duplih funkcija, Palma izabrati da i dalje bude u republičkoj vlasti ili će ostati u Jagodini, gdje je neprikosnoveni vladar Jagodincima “od kolijevke pa do groba”.