Mi o Vuku, a File na vrata

“Novosti” su nedavno pisale o angažovanosti ministarstava u gašenju pojedinih twitter- naloga: uzbuna je trajala nekoliko dana, a najeksponiraniji nalog, onaj koji se podsmevao ministru spoljnih poslova Srbije, umesto VookJeremic dobio je prefiks Not. Taman se situacija ohladila, Jeremić Vuk je pomislio da je sit, kad ono – ovčice se pobunile. Autor koji stoji iza spornog naloga, koji se sad zove @NotVookJeremic, za kojeg se prema nekim navodima i policija zanimala, seo je i napisao pismo o čitavom slučaju. Zadnja pošta: Kancelarija komesara za proširenje EU-a Štefana Filea.

File, koji je u nekoliko navrata kritikovao stanje u zemljama Zapadnog Balkana kad je reč o slobodi izražavanja, najavljuje da će ovo pitanje biti na stolu na sledećem sastanku sa srpskim zvaničnicima. Uostalom, evo delova pisma koje je u ime Filea autoru koji se krije iza imena @NotVookJeremic poslala Miriam Verger, šefica Fileova odeljenja za praćenje ljudskih prava u Srbiji: “Želim da naglasim da je poštovanje ljudskih prava, a posebno poštovanje slobode govora, jedno od ključnih elemenata na putu Srbije k Evropi. Pratimo razvoj situacije, a rezultati će biti objavljeni u mišljenju Evropske komisije.” Verger ipak naglašava da se Komisija ne može mešati u individualne slučajeve koji su u nadležnosti lokalnih vlasti, kao i da se mora napraviti jasna razlika između satire i kriminalnog dela poput krađe identiteta. “Satira je zaštićena slobodom govora, jednom od ključnih vrednosti demokratskog društva, a restriktivne mere moraju biti maksimalno limitirane. To se posebno odnosi na diskusije o politici. Ovo pitanje ćemo postaviti na predstojećem sastanku s vlastima u Srbiji. Uveravam vas da će Evropska komisija nastaviti da prati stanje ljudskih prava, kako bi rezultati na terenu bili uočljiviji”.

Do sada se niko od predstavnika vlasti nije oglasio povodom najave da će se razgovarati o twiterrima, sve važnijem sredstvu informisanja, iako prvotno nije tako zamišljeno. U zemlji gde su medijske slobode misaona imenica, twitteri dođu kao urlik, kao osmeh, kao zabava, kao dosada, kao sloboda.