Ne veruj u idole

Ko su današnji lažni heroji Balkana? Odgovor na ovo pitanje pokušali su dati umetnici, pre svega dizajneri iz Srbije, Hrvatske i Slovenije i to u okviru publikacije “Balkan: Lažni idoli” i izložbe koja najavljuje publikaciju, a koja je 27. jula otvorena u beogradskom Domu omladine. U Starom zavetu pod deset božjih zapovesti na samom vrhu piše: “Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene”. Čak se i precizira: “Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti”.

Ako sve to sažvačemo, onda su svi, osim jednog, lažni idoli. Ne budimo, ipak, na kraj srca. Postoje određena dela, nastala pre svega iz humanih pobuda kojima treba, ako ništa drugo, makar skinuti kapu i odati priznanje. Istorija ljudskog roda, međutim, poznaje i negativne primere. Balkan ih je, nažalost, prepun.

Ko su današnji lažni heroji Balkana? Odgovor na ovo pitanje pokušali su dati umetnici, pre svega dizajneri iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, i to u okviru publikacije “Balkan: Lažni idoli”, i izložbe koja najavljuje publikaciju, a koja je 27. jula otvorena u beogradskom Domu omladine. Organizator izložbe i čitavog projekta je umetnička grupa A3 Format iz Novog Sada. Vladimir Markovski, jedan od predstavnika A3 Formata, kaže da je priča o publikaciji i izložbi podstaknuta medijskim propagiranjem određenih ličnosti poslednjih dvadesetak godina.

“Uzori mladima”

– Pojavljuju se kao nešto što bi trebalo da bude uzor mladima, a svima je jasno da je to krajnje pogrešno i da se zaboravljaju pravi primeri iz istorije i kulture koji su radili neke pozitivne stvari. Zamenjuju se estradnim zvezdama, sportistima, političarima, medijskim ličnostima koji su tu samo da bi provukli element zabave kroz neku od političkih ideologija. Jednostavno smo osetili potrebu da ih na neki način izvučemo iz konteksta u kom se pojavljuju u medijima – da su bogom dani, da sole pamet svima nama. Ideja je da ih postavimo na taj postulat lažnih idola, da je njihova pojava i ideologija lažna, navodi Markovski.

Nažalost, nedostatak novca ovaj balkanski krug zatvara samo u okviru Srbije, Hrvatske i Slovenije, što je ipak bilo dovoljno da se ispolje određene razlike, i to ne toliko između Srbije i Hrvatske, koliko između Slovenije i svih ostalih. Za razliku od ostalih koji su opterećeni političarima i estradom, Slovenci su se više usmerili ka herojima iz detinjstva, poput Kekeca i Hi-Mana.

– Naše ekipe su se više bavile nekim svakodnevnim temama, dok su umetnici iz Slovenije išli malo dublje. Hi-Man jeste na neki način lažni heroj. Zašto bi se ložio na američki crtani film koji opet šalje neku propagandu, a ako uđemo u estetiku, možda ulazimo i u neku arijevsku priču? Sva tri izdanja su odgovorila na temu, svako na svoj način oslikava trenutnu situaciju u državi, a to govori koliko je Slovenija otišla dalje. Mi smo još u petparačkim pričama, kaže nam Vladimir, a slovenski slučaj prokomentarisao je i David Krančan, jedan od urednika slovenačkog izdanja.

– Ova generacija je više apolitična od prethodnih. U Srbiji i Hrvatskoj su političari prve zvezde, a u Sloveniji to nije tako. Od političara izložen je samo Zmago Jelinčić, nacionalist. Ovi radovi više pokrivaju idole iz Jugoslavije jer ima naslov balkanski, pa su se autori nekako povukli u detinjstvo. Sad se više osećaju kao da nisu na Balkanu. Kad su bili u Jugoslaviji, onda su bili i na Balkanu, pa su zato radovi više ulazili u detinjstvo, kaže Krančan.

Koliko god koncept Slovenaca bio zdraviji, teško je da se njihovi idoli mogu nositi s prikazanim iz zemalja podeljenih Dunavom. Ante Gotovina, Zlatko Sudac, Jadranka Kosor, Ceca, Vojislav Šešelj i Isidora Bjelica samo su neki od živopisnih likova koji su se našli na radovima, s punim pravom, jer upravo su to ljudi koji popunjavaju praznine u našim životima, čineći ih još besmislenijima.

Svete krave

Igra je, međutim, takva da imaju status svetih krava, pa tako za svaku kritiku ili sarkastični prikaz, odštete za duševnu bol traže na sudu. Ovo nije samo pusta fraza jer je moguće da će autori izložbe takođe završiti na sudu i to zbog karikature Isidore Bjelice čiji je suprug Nebojša Pajkić zapretio tužbom.

– Čudna medijska prašina se podigla pre izložbe. Prethodne publikacije A3 Formata niko nije ispratio. Ovo je jednostavno škakljiva tema. Ne prihvataju svi kritiku stanja u društvu. To je uvek problem kod nas. Misle da su nedodirljivi. Ako se pojavi ovako nešto bezazleno, običan crtež, karikatura, onda neko dođe i nađe se uvređen što se ta sličica pojavila u novinama koje se već sutra zaborave. Ja se nadam da nas ova izložba neće ubiti, da nas Pajkić neće tužiti za pet miliona evra zbog povrede časti njegove žene. Nama je svaka publikacija neverovatan posao, pisanje silnih projekata, sakupljanje novca. Ovo sad je super stvar, jer smo izložbu dobili po konkursu u Domu omladine. Šarena laža se prodaje, a kad se neko potrudi da skrene pažnju na te laži, onda nastaju problemi. Čim zasmetaš sistemu odmah te malo sklone. Samo se nadam da umetnici koji su pravili probleme svojim umetničkim radom nemaju već po jednog špijuna koji obilazi izložbe i ima sve naše publikacije, priča Vladimir Markovski.

Zbog nedostatka novca publikacije će se praviti za navedene tri bivše YU republike, s tim što je Slovenija svoju već dobila. U planu je postavka izložbe i u Hrvatskoj i Sloveniji, a sledeća triologija trebala bi da obuhvati Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.