Od Pantelije ostade – šlapa

“Sanader je dobro, boli ga samo noga”, kaže odvjetnik Čedo Prodanović zdrugu novinara ispred Remetinca, lakonski dodajući kako je normalno da “ne vidimo ljude koji su u zatvoru”. U Salzburgu, Ivo Sanader je bio meta više pristojnih foto – sessiona. U Remetincu bogami nije. Zagorca ili Paravinju nismo tako dugo čekali.

Sustav je ovoga puta uložio nadljudsku energiju na očuvanju lika i nedjela “čovjeka sa željeznom maskom”. Osam dana, do zaključenja ove kolumne, Sanadera nije snimila ni jedna jedina kamera i to je živi dokaz da ova država može sačuvati tajnu, samo ako to želi. Unatoč armije paparaca, fotografa i kamermana, od našeg Pantelije ostala je samo jedna  – šlapica! Od  čovjeka koji je bio tako velik da ga se i Kalmeta plašio, vidjeli smo kroz nekoliko dana kurje oko, Ajfelovu petu, tenisicu, čarapu i mokasinu Ferragamo, ali bijelo lice – ni za lijek!

U čemu je tajna? Bolest i iscpljenost? Osobna želja da ga se ne snimi? Neka nagodba?

U trenutku dok ovo pišemo, još nema objašnjenja koje bi bilo istodobno i uvjerljivo i razumno. Proces stoljeća nije počeo baš transparentno.

NOVA TV; VIJESTI

Luka Bebić se onesvijestio, saznajemo iz Vijesti Nove tv, i helikopter ga je hitno prevezao u Split. Lijepo je vidjeti da se naš zdravstveni sustav tako angažira oko svakog čovjeka i svake boljetice. Jer, nije mu prvi put. Ugledavši 1991. godine papir na kojem je pisalo njegovo imenovanje za ministra obrane, barba Luka  je – pao u nesvijest! Bebić, pisao je Večernji list, “nije kreator nego dobra, vjerna, podanička, masivna zaštita sustava” pa se onesvijesti kad god vidi nešto što nadilazi tu ulogu. No tu naviku nije izgubio ni danas, kada više izgleda kao neki Sanaderov crvić u Jadrankinoj jabuci, nego neka masivna zaštita.

Inače, naši se političari često onesvješćuju. Jedan se ugledni oporbenjak sedamdesetih onesvijestio na sred Zrinjevca kad mu je djevojka rekla da je u duši dobar, ali da joj se ne sviđa. Uglavnom, senzibilnost je važna pretpostavka za odgoj političara u Hrvatskoj, to svi osjetimo.

HTV, DNEVNIK

Ivo Ćurković, urednik Makarskog primorja, proslavio se člankom “Gosti koji su višak” u kojemu Bosance i Hercegovce proglašava suvišnima.

“Vikendi se” piše makarski tjednik, “ljetom pretvaraju u pohode stanovništva susjedne Bosne i Hercegovine na plaže Makarskog primorja. Deseci i stotine autobusa prevoze susjede kako bi se oni sunčali, kupali i osvježili na moru i na plažama. Sve to za vrlo mali novčani iznos. Cijeli dan, s prijevozom za 120 kuna. Od ovakvih gostiju nitko nema nikakve koristi, a stječe se i pogrešan dojam o punoj plaži i punim kapacitetima”…

HTV je pristojno reagirala na ovaj skandal, osudivši ga diskretno, što je znak da nešto ipak uče. Još lani je istu tezu, naime, izrekla urednica Dnevnika 3 Dijana Čuljak, koja je već dulje vrijeme na odmoru. Dali su priliku i akteru, Ivi Ćurkoviću, da kaže što je pritom, dovraga, mislio. No čim je zinuo, njegove su ideje pale u drugi plan.

Od prve pojave Marka Perkovića Thompsona do danas na HTV-u nije, naime, viđena pojava koja toliko vapi za dobrim zubarom! Ćurković, ako možemo suditi na temelju TV snimke, nema gornju jedinicu i donju dvojku. S razlogom se možemo bojati da je i preostale Ćurkovićeve zube zahvatio neki gadan proces. Valjalo bi mu skrenuti pažnju na karijes. To je kronična bolest tvrdih zubnih tkiva koja dovodi do razaranja zuba. Njegova etiologija je multikauzalna, a velika učestalost ga ubraja među najčešće bolesti suvremenog čovjeka. Karijes počinje na površini zuba i to razgradnjom cakline (demineralizacijom) te potom progresivno prodire u dubinu i širinu zahvaćajući ostale strukture zubnog tkiva. Osnovni uzročnik je bakterija “Streptococcus mutans”. Kad se karijes približi pulpi, nastaje upalna reakcija poznata kao pulpitis. Osim toga, ova infekcija može preći granice zuba, te napasti okolna tkiva i strukture. Ćurković je, dakle, u većoj opasnosti sam od sebe nego od gostiju iz BiH. Krezubiji od Ćurkovića je jedino šef seljačkih prosvjeda Tomislav Pokrovac, koji u glavi  ima više očiju no zuba.

Čudni su ti naši bezubi javni djelatnici. Ovaj se raspada od karijesa ali bi ugošćavao samo članove Doma Lordova, onaj ne umije staviti ni čestit most ili gebis, ali bi sutra, ako treba, blokirao i Panamski kanal. Popravite vi, gospodo, zube pa onda grizite!

HTV, DNEVNIK 3

Edi Škovrlj unio je novi ton u treći Dnevnik. Tradicionalno trash emisija, naglo postaje dobra čim se u nju baci urednik koji se voli miješati u svoj posao. Otprilike kako reče Matoš – i u najgorim se novinama može dobo pisati.

U četvrtak navečer Škovrlj ima čak tri intervjua (istarski SDP-ovac Dino Kozlević skreće pažnju na Jakovčićevo paktiranje sa HDZ-om oko Brijuni rivijere, Marina Mlinarević Sopta osuđuje Ivu Ćurkovića, Mišo Šajatović trezveno objašnjava kako nikakav turistički boom ne može Hrvatsku izvući iz gliba jer će se na koncu godine, kad HNB podvuče crtu, vidjeti da je masa turista potrošila, ćurkovićevski rečeno, “mali novčani iznos…”)

Ukratko, zanimljivi i relevenanti gosti, dobar i kompetentan voditelj, i eto ti najboljeg objašnjenja zašto je Škovrlj samo ljetna rezerva – zato što se gospoda iz Sanaderova medijskog zdruga ljeti moraju odmoriti da bi na jesen odmorni nastavili posao zbog kojeg im je šef sada na državnoj hrani.