Paravinjine konfabulacije

Odlično je to što se silovatelj Dragan Paravinja u svom konfabuliranju dosjetio i Radislave Dade Vujasinović, ubijene prije 17 godina u Beogradu i time dao još jednu mogućnost nadležnima da još malo ispituju maglu, umjesto da zločin bude konačno riješen.

Tvrdnje Dragana Paravinje tek će ispitati zajedničke istražne ekipe, hrvatske i srpske, ali već sada u Paravinjine izjave sumnje izražava odvjetnik Branislav Tapušković, kojega je angažirala obitelj ubijene Dade Vujasinović. Obitelj od početka tvrdi da ona nije, kako je to godinama važilo za zvaničnu verziju, počinila samoubojstvo, već je ubijena.

Radislava Dada Vujasinović, novinarka “Duge” koja je pisala tekstove protiv tadašnjih gospodara rata – među ostalim Željka Ražnatovića Arkana i Vojislava Šešelja – pronađena je mrtva u svom stanu 9. travnja 1994. godine. Zvanična verzija je bila da je u sjedećem položaju pucala u sebe iz lovačke puške, i to dvaput, tako što je oroz povukla nožnim palcem, te je od zadobijenih rana i krvarenja umrla.

Bez otisaka

Od početka je bilo prilično spornih detalja, koje su nadležni jednostavno zanemarili. Prvo, to da je dvaput pucala u sebe, pokazalo se prilično nemogućim, jer bi – prema najnovijem vještačkom nalazu – zbog težine prve rane bilo nemoguće da ispali i drugi metak u sebe. Osim toga, na njenim nogama, nakon što je tijelo pronađeno, bile su papuče, što jasno ruši onu prvu zvaničnu tezu da je oroz pritisnula nožnim palcem. Osim ako ih nije nazula kad je već bila mrtva.

Sam uviđaj obavljen je traljavo: policija nije uzela čak niti otiske prstiju s lovačke puške iz koje je pucano, nije vještačen pramen iščupane kose Dade Vujasinović, nađen pokraj tijela, nikome nije bilo čudno što su na fotelji na kojoj je bilo tijelo nađene dvije krvne grupe, jedna njena (nula), te druga krvna grupa A, iz traga krvavih prstiju na jednoj strani fotelje i tragova kapanja krvi na desnom rukohvatu te fotelje. Nema niti popisa stvari koje su iznesene iz stana nakon policijskog uviđaja, a ne zna se niti što se dogodilo s fasciklom od koje se, po riječima roditelja, ubijena novinarka nikada nije odvajala.

Na inzistiranje roditelja, odvjetnika i prijatelja ubijene, rekonstrukcija je obavljena tek četiri godine nakon ubojstva. Ni tada nije bilo nikakvih pomaka, iako je to još utvrdilo uvjerenje da netko pokušava zataškati pravu istinu o ubojstvu.

Skrivanja i podmetanja

– Mnogi su se upetljali u cijeli slučaj, a oni kojima je bila dužnost da otkriju što se zaista desilo, to su zataškavali, tvrdi odvjetnik Tapušković, misleći prije svega na tužiteljstvo i policiju. Isto kaže i republička tužiteljica Zagorka Dolovac.

– Postoje indicije i da su dokazi namjerno skrivani, kaže Dolovac, dodajući da je nezahvalno govoriti da li iza svega stoji tadašnja Služba državne sigurnosti, ali da način na koji je proveden uviđaj u slučaju ubijenoga novinara Slavka Ćuruvije (1999) ukazuje na sličnosti u propustima učinjenima u obje istrage.

Tek je 2008. godine provedeno novo balističko vještačenje, u kojem je vještak Vlada Kostić ustanovio da novinarka nikako u sebe nije mogla pucati dvaput, a u njenom tijelu su nađena dva filcana čepa. Valja reći i to da je netko u lovačku pušku, već na uviđaju, ubacio jednu patronu, valjda da bi ispalo da je u sebe ispalila samo jedan metak.

Čeka se nadvještačenje

U međuvremenu su, u obnovljenoj istrazi, saslušani mnogi: od sudskih vještaka, preko onih koji su tvrdili da je posrijedi samoubojstvo i do onih koji misle suprotno, njenog tadašnjeg partnera Bratislava Grubačića, kao i prijatelja obitelji Dragana Lojovića, bivšeg policijskog inspektora koji je otpočetka tvrdio da je novinarka ubijena i da je iza svega SDB. On je sve ove godine ukazivao na eventualne svjedoke i motive, tvrdeći da je Dada Vujasinović prikupila podatke za skori tekst o trgovini oružjem, u kojoj su sudjelovali tadašnji MUP i SDB.

Sve vrijeme nadležni tvrde da je ovo ubojstvo, uz smaknuće Ćuruvije i jagodinskog novinara Milana Pantića (2001), koji se bavio pitanjima kriminala, apsolutni prioritet. Ipak, i tri godine nakon što su sudski vještaci probudili sumnju o ubojstvu Dade Vujasinović, a ne o samoubojstvu, i dalje se čeka nadvještačenje stručnjaka iz Novog Sada. Valja znati da vještacima danas, nakon tolikih godina, nije lako, jer su do danas mnogi dokazi (među kojima i odjeća ubijene novinarke) volšebno nestali.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti gdje će se u cijelu priču ugurati silovatelj Paravinja.