Rabljena sedmica

POZDRAV

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor s kninske je proslave godišnjice Oluje uputila posebne pozdrave prvostupanjski osuđenim ratnim zločincima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Predsjednica Vlade odlučila je, naime, da će u iduća tri-četiri mjeseca biti isključivo predsjednica HDZ-a i pritom ju je baš briga kakve će posljedice za ovu zemlju imati njezini primitivni predizborni ispadi. Na kninske pozdrave reagirali su predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Tadić je potez Jadranke Kosor nazvao neodgovornim i upozorio da se borba za vlast ne bi smjela voditi metodom veličanja ratnih zločinaca, dok je Pupovac premijerki skrenuo pažnju na moguće negativne vanjskopolitičke odjeke njezinih srdačnih pozdrava Gotovini i Markaču. Kosor je Tadiću odgovorila da je Oluja, zapravo, omogućila demokratizaciju srbijanskog društva, a Pupovcu je poručila da je trebao reagirati na oživljavanje četništva u Srbiji, što je odgovor koji samo dokazuje da premijerkina predizborna arogancija polako dostiže sanaderovske visine. HDZ i dalje očito misli da će mu predizborna bezobzirnost i neodgovornost, te povratak nacionalističkim tekovinama, kao i dosad, pomoći da sučuva vlast: najtragičnije je što ta bijedna računica nije lišena realnog utemeljenja.

BURZA

Švicarski franak narastao je na više od sedam kuna, a najjači domaći bankari još uvijek ne žele pristati na Vladine prijedloge o djelomičnom obuzdavanju legalne pljačke koju banke provode nad korisnicima kredita u francima. Najnovije narastanje franka posljedica je, kažu, krize u eurozoni i teških lomova na američkim burzama, lomova izazvanih smanjenjem kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država i investitorskom psihozom koju nije uspjelo zaustaviti ni umirujuće obraćanje predsjednika Baracka Obame. O dubljim uzrocima novog vala krize, čiji je izvor u nekontroliranom financijskom tržištu, možete čitati u “Manifestu zgranutih ekonomista” na 20. i 21. stranici.

LONDON

Smrt dvadeset devetogodišnjeg Marka Duggana, koji je prošlog tjedna stradao u sukobu s policijom, izazvala je val uličnih nereda u nekolicini londonskih predgrađa, a nemiri se šire i na druge britanske gradove. Policija je ubila Duggana s obrazloženjem da je pucao na njih, ali istraga o tome još nije završena i vrlo je upitno je li hitac u policajca, kojeg je spasila radio-stanica, ispalio Duggan ili drugi policajac. Duggan je bio sitni kriminalac iz četvrti Tottenham u kojoj je smatran uličnom legendom, ali se neredi – u kojima se pale automobili, razbijaju izlozi, pljačkaju trgovine, napadaju policajci i padaju prve žrtve – ponajprije povezuju sa socijalnim nezadovoljstvom i besperspektivnošću koja vlada u predgrađima naseljenima mladom imigrantskom populacijom. Britanski premijer David Cameron u utorak je prekinuo godišnji odmor u Italiji i vratio se u London gdje je izgrednicima ovako poručio: “Osjetit ćete punu snagu zakona. Ako ste dovoljno stari da počinite ove zločine, dovoljno ste stari i da se suočite s kaznom. Ne uništavate samo živote drugih i svoje zajednice – uništavate i vlastite živote također.”

JULIJA

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko do daljnjega ostaje u pritvoru. Protiv Timošenko vodi se postupak u kojem je se optužuje da je 2009. potpisala štetan energetski ugovor s Rusijom, koji je ukrajinski državni budžet olakšao za 190 milijuna dolara. Ona tvrdi da je riječ o montiranom političkom procesu koji joj je upriličio predsjednik Viktor Janukovič: on ju je, inače, prošle godine tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima. Bivša premijerka, inače, spremljena je iza rešetaka zato što je odbila ustati pred sucem. “Neću ustati pred vama, jer to bi značilo da klečim pred mafijom. Vi ne slamate mene, nego mladu ukrajinsku demokraciju”, izdeklamirala je borbena Julija koju su pred sudom podržavali brojni obožavatelji, a u sudnici su se za nju neuspješno založili velikodostojnici Ukrajinske pravoslavne crkve.