Rabljena sedmica

BOZANIĆ

Kardinal i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u Mariji Bistrici, u povodu (državnog) blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, ali nije bilo nikog iz državnog vrha da čuje što kardinal ima kazati u svojoj propovijedi koja se ticala i vatikansko-hrvatskog spora oko vlasništva nad nekretninama u Dajli. Bozanić je, kao što se zna, u tom sporu stao na stranu Vatikana. U propovijedi je kazao ovako: “Pozivam vas da molimo za Crkvu, za naše jedinstvo i zajedništvo, a osobito da ovih dana molimo za Svetoga Oca, koji je od dijela hrvatske javnosti doživio uistinu bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje. Pozvani smo moliti zadovoljštinu za nanesene uvrede prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetom Ocu. Učimo biti ponizni i osjetljivi za dragocjenost crkvenoga zajedništva.” I još: “Kao Isusova Crkva, ne smijemo se bojati buke koja nas okružuje. Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitkivanju svojeg djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primijetiti ono što nas kao zajednicu razara, vodi na krive putove i udaljuje od cilja.” I za kraj: “Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa. Na nama je da se sa svime suočavamo vjernički, u duhu Isusa Krista; da preispitujemo na koji nam je način djelovati, govoriti, da sačuvamo jedinstvo, kako ne bismo iznevjerili najveće blago koje nam je Bog podario, a to je ljubav njegova Sina. (…) Ne trebamo se bojati niti se smijemo sramiti svoje pripadnosti Crkvi, čak ni onda kada to nije lako, kada smo izloženi pogrdama.”

U Hrvatskoj je trenutačno vrlo popularno proglašavati Bozanića papinim ulizicom, domaćim izdajnikom i vatikanskim slugom, što mu je inače u opisu radnog mjesta, ali u ovoj priči – da se poslužimo jezikom jedne druge religije – ničije maslo nije za ramazana.

AMBASADORI

Eto nam nove svađe na relaciji Banski dvori – Pantovčak, s nepotrebnim uplitanjem Iblerova trga. Povod su ambasadorska imenovanja. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković poslao je, naime, predsjedniku Ivi Josipoviću početkom srpnja prijedlog diplomatskih imenovanja, ali odonda s Pantovčaka – ni mukajet. Oglasio se, međutim, šef SDP-a Zoran Milanović koji je pozvao Vladu da prije izbora ne inzistira na ambasadorskim imenovanjima, jer “postoji nekoliko jakih političkih mjesta veleposlanika i nije svejedno tko će tamo predstavljati Vladu”. Premijerka Kosor odlučno je odbacila Milanovićev poziv, rekavši da će svako daljnje Josipovićevo odugovlačenje smatrati politiziranjem. Milanovićeva izjava pritom nije poslužila ničemu nego tome da HDZ-ovci dobiju još jedan dokaz o sprezi predsjednika Republike i opozicijskog lidera. Kako neslužbeno doznaje Novi list, Vlada za ambasadora u Washington kani poslati Davora Vidiša, a u Pariz Mariju Pejčinović-Burić.

TUĐMAN

Haški optuženik Radovan Karadžić, ratni vođa bosanskih Srba, uputio je pismo Republici Hrvatskoj i traži da se Miroslava Tuđmana, nekoć šefa krovne obavještajne agencije HIS, oslobodi čuvanja državne tajne. Prema Karadžiću, Tuđman mlađi, kao šef HIS-a, znao je za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini. Haško raspravno vijeće suglasilo se s Karadžićevim zahtjevom Republici Hrvatskoj, a ako Hrvatska ne dopusti Tuđmanu da Karadžićevu pravnom savjetniku Peteru Robinsonu odaje državne tajne, ovaj optuženik zatražit će od Suda da Hrvatskoj izda obavezujući nalog da bivšeg glavnog špijuna oslobodi čuvanja ratnih tajni. Robinson i Tuđman trebali bi se sastati 26. kolovoza.

LJUBAV

Četrdesetogodišnji Christian von Boetticher, stranačka uzdanica CDU-a u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, podnio je ostavku na mjesto čelnika CDU-a u toj državi zbog toga što je otkrivena njegova intimna veza sa šesnaestogodišnjom djevojkom. Von Boetticher je bio čest posjetilac Facebooka, pa se tamo “sprijateljio” sa šesnaestogodišnjakinjom. Počeli su se preko vikenda sastajati u hotelskim sobama, a političar tvrdi da se radilo o pravoj ljubavi koju su podržavali ljudi iz privatnog okruženje dvoje zaljubljenih. O razini zaljubljenosti, međutim, svjedoči činjenica da je Von Boetticher prekinuo vezu kad je iznenada postao partijski šef u rečenoj saveznoj državi, kao i to da je negirao ljubav sve dok novinari Bilda ovih dana nisu prikupili sve pojedinosti koje ovaj političar u usponu više nije mogao opovrgnuti. Prema njemačkim zakonima, nije počinio nikakvo kazneno djelo, ali je “zanemario moralni karakter takve veze, s obzirom na svoj politički položaj”. Ostat će u politici, no na manje istaknutu položaju.

BUDIŠA

Bivši predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke Dražen Budiša opet je politički aktivan: obilazi Hrvatsku i pokušava ljude uvjeriti da je HSLS ozbiljan politički faktor koji će, eto, moći birati s kime će, nakon parlamentarnih izbora u prosincu, formirati vladajuću koaliciju. HDZ ne dolazi u obzir, odlučan je Budiša, a što se tiče opozicijske koalicije, odlučit će vodstvo stranke. “Sada postoje velike programske razlike između HSLS-a i Kukuriku koalicije, jer u njihovom gospodarskom i socijalnom programu ne vidimo neophodni zaokret u kresanju javne potrošnje. Njihova teza da se neće dirati u stečena prava je neodrživa, jer ako to ne napravimo sami, prisilit će nas vjerovnici”, rekao je Budiša, otkrivši tako da HSLS ima program koji predviđa kresanje stečenih prava. Bilo bi zanimljivo pitati Budišu zalaže li se za kresanje prava hrvatskih branitelja ili se kresanje odnosi samo na obične smrtnike.