Srpski jezik ponovo u školama

Dogovorom Vlade i opozicije, u školama u Crnoj Gori od naredne će se godine omogućiti  nastava na srpskom i drugim jezicima koji su u službenoj upotrebi. Nakon sastanka s opozicijom, premijer Igor Lukšić je rekao da će se u školama crnogorski učiti kao obavezan, a nastava će biti moguća i na srpskom te drugim službenim jezicima: hrvatskom, albanskom i bosanskom.

– Dogovorom se poštuje Ustav i ne izbjegava činjenica da je srpska jezička zajednica najbrojnija u Crnoj Gori – rekao je Lukšić, dodavši da je dogovor s opozicijom “krupan iskorak k otklanjanju prepreka” za dalju integraciju Crne Gore u EU. Predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić rekao je da se “došlo do određenih rješenja” oko izmjena Zakona o opštem obrazovanju i Zakona o crnogorskom državljanstvu i ocijenio da je “Vlada napravila veliki iskorak”.

Crnogorski premijer nije krio zadovoljstvo pošto je s predstavnicima opozicije postigao načelan dogovor koji bi trebao obezbijediti njihove glasove neophodne da bi Izborni zakon već početkom septembra bio u Parlamentu usvojen ogromnom većinom. Prema sporazumu, Vlada će Skupštini uputiti Prijedlog izmjena Zakona o opštem obrazovanju koji predviđa da se nastava u školama izvodi na crnogorskom kao službenom jeziku, ali i na srpskom i drugim jezicima u službenoj upotrebi. Lukšić je iznio opredijeljenje većine da neće dozvoliti model podjele odjeljenja. – Svi smo saglasni da se u skladu s Ustavom obezbijedi nastava na crnogorskom jeziku, ali isto tako smo saglasni da treba naći modele koji će obezbijediti izvođenje nastave na jezicima u službenoj upotrebi, pri čemu smo definisali rješenje kojim se uvažava okolnost da je najveća lingvistička zajednica u Crnoj Gori ona koja govori srpskim jezikom – objašnjava crnogorski premijer.

Lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić od početka je bio protiv toga da pitanjem srpskog jezika bude uslovljeno usvajanje izbornog zakodavstva. To je u ponedjeljak ponovio i za kotorski Skala radio, nazivajući zahtjeve opozicije ucjenama koje su udar na građanski karakter Crne Gore.

Ovim dogovorom, uklonjena je još jedna prepreka na putu Crne Gore u Evropsku uniju. Ostaje da se vidi da li će to dovesti do većih turbulencija u vladajućoj koaliciji.