travestije đakića josipa

CRNA MARIJA, KLASIK TV

Hrpa velikana  –  Milan Mladenović, Sonja Savić, Branislav Lečić – nije bila dovoljna da se napravi nezaboravan film. Ipak, pomalo šablonsko djelce o rock grupi koja se  pokušava izvući iz kreativne i financijske močvare, snimljeno davne 1986. godine, preživjet će iskušenja vremena ponajprije zbog dvoje mrtvih legendi – Milana Mladenovića i Sonje Savić.

Sveziglede dotičnih, čovjek se lako može sjetiti konstatacije Zorana Đinđića, prema kojoj su “gori Srbi uvijek pobjeđivali bolje…” Ako, naime, usporedimo narodnjačku galaksiju iz te epohe (od Lepe Brene, preko  cijelog arhipelaga vrijednosti koji će kasnije dobiti ime “Pink civilizacija”, do “Žikine dinastije”) vidjet ćemo da su svi preživjeli, rasli i napredovali, obogatili se, dok je ovaj tanki komad urbaniteta najprije protjeran na margine, a potom uglavnom odumro – i doslovno i kreativno…

DNEVNIK, HTV

Jadranka Kosor je, vidjeli smo iz dnevničkog priloga, bila duhovita! Svoje prijatelje iz Kukuriku koalicije opisala je kao koaliciju koja bi se mogla zvati “Peka, ražanj, roštilj, gemišt”, što zvuči kao naslov romana Johna Le Carrea “Dečko, dama, kralj, špijun”. To opet znači da joj je tu posve nestandardnu žovijalnost smislio neki spin doktor, pošto gospođa Kosor nikada u životu nije izgovorila ni jednu duhovitu stvar, osim nehotično (“ju ar from hangari?”)

A ovih je dana, sva u bijelom, pozdravila generale Gotovinu i Markača (zašto je zaboravila Čermaka?), onda je zaratila s Papom (odlučno “ne” Vatikanu), pa s koalicijskim partnerima Srbima, pa s Borisom Tadićem, pa s međunarodnom zajednicom (Haag). Sve se to nastavilo na stari rat s Josipovićem, čovjekom kojega podržava 80 posto ljudi u ovoj zemlji, a nadovezalo na novi, s bankama, koje su joj na poklonstvo poslale ekipu s klupe, što je ovu taštu ženu strašno naljutilo.

I sad, dok jedni misle da su ti Jadrankini ratovi glupi jer sve žive okreće protiv sebe, drugi misle da su pametni jer igraju na provjerene vrijednosti, s kojima je HDZ uvijek dobivao izbore. No vidjet ćemo što je na stvari, ima u cara para i u boga dana.

JADRANSKE IGRE, HTV

Na uzaludne pokušaje grupice entuzijasta da na HTV-u obnovi nekoć iznimno popularne Jadranske susrete, potrošene su godine. HTV-u je to ove sezone napokon uspjelo. Oni će uvijek primijeniti pravo rješenje, nakon što iskušaju sva druga. Eksperiment se pokazao dobrim. Jadranske igre su dinamična, moderna zabavna emisija – odlično režirana, u tempu od kojega zastaje dah, bez “humorističkih” dosjetki koje najčešće uništavaju taj tip emisija.

Svaka emisija pruža priliku dalmatinskim gradićima za dobru reklamu turističkih ljepota, jela, pića i domaćeg folklora, na nenametljiv ali efektan način. Šteta je samo što su igre rezervirane za kolovoz, jer bi dva ljetna mjeseca bila idealan vremenski okvir. No to je pouka za iduću sezonu – Igre će, za razliku od drugih nostalgičnih remakeova (“Kviskoteka”, “Kazalište u kući” i sl.) vjerojatno izdržati i drugi zub vremena.

KRAVAL NA GODIŠNJEM

I kad ga nema, Aleksandar Stanković može priuštiti sasvim lijep kraval. Netom prije odlaska na godišnji odmor, Stanković je u jednoj od svojih poetskih proza lijepo zamolio Josipa Đakića, onoga iz HVIDRA-e, da “ne pokušava biti Jadranka Kosor”. Odvjetnik Josipa Đakića na ovo je uzvratio najbizarnijim hrvatskim demantijem svih nevremena.

“Netočne su informacije” piše odvjetnik, “da g. Josip Đakić misli da je Jadranka Kosor i da se pretvara da je Jadranka Kosor jer se g. Josip Đakić nikad, ni u privatnom ni u poslovnom životu, nije pretvarao da je Jadranka Kosor. G. Josip Đakić ima svoj identitet i ne pretvara se da je netko drugi”.

“Rečenicom – ‘Pahor voli žene, korpulentnije i poštene, a ti to nisi’, Stanković bez ikakvih dokaza iznosi tvrdnje o poštenju g. Josipa Đakića, koje tvrdnje nisu ni točne ni istinite. Osim toga, u tekstu su objavljene informacije da je g. Josip Đakić žena (na više mjesta), odnosno da je majka, što, kao što je općepoznato, nije istina. Rečenice u kojima autor navodi da g. Josip Đakić želi biti žena te da želi promjenu spola su netočne i neistinite jer g. Josip Đakić nikad nije želio niti bi ikad pristao na promjenu spola, odnosno nikad nije želio biti žena.”

Rečenicama – “Ti si jednostavno moj Josipe postao obijestan. Prohtjelo ti se iz hira biti žensko jer ti u životu predobro ide”,”Htio si dobit pare – dobio si; i htio si biti nejednak –nejednak si. E sad… ni to više nije dovoljno da bi htio biti Jadranka.”, “Shvati da si neponovljiv i odjebi s tom željom da budeš Jadranka” – Stanković je, tvrdi odvjetnik, žestoko obijedio Đakića.

– Sve taksativno navedene rečenice impliciraju da g. Josip Đakić želi biti Jadranka Kosor, te da se predstavlja kao Jadranka Kosor u postupcima pred tijelima sudbene vlasti, zatim da želi biti žena i zbog toga promijeniti spol, odnosno da je “pare” koje ima “dobio”, čime se g. Josipa Đakića prikazuje u negativnom svjetlu, što je g. Josip Đakić doživljava kao povredu svojih prava i interesa piše odvjetnik, i sam Bog zna što je jednom hadezeovcu toliko uvredljivo biti žena i k tomu još Jadranka Kosor…