Tražili Dražu, iskopali liju

Mesec i po dana nakon slavodobitnog saopštenja Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica lica pobijenih nakon 1944. godine da su kosti pronađene na Adi Ciganliji delovi skeleta četničkog komadanta Draže Mihailovića, utvrđeno je da iskopane kosti uopšte nisu ljudskog porekla.

Potraga za Dražom je nastavljena u medijima, a ako je verovati određenim pripadnicima četničkog pokreta, komunisti su Mihailovića bacili u Dunav.

Po iskopavanju kostiju na Adi, ekipa forenzičara nije imala bogznakakvog posla. Bio je dovoljan kratak uvid u kosti koje su otkopane da bi se došlo do otkrića da one ne pripadaju ljudskom skeletu, no životinjskom, najverovatnije lisici. Nije bilo DNA analiza, nije bilo onog nestrpljenja koje bi tom prilikom pratilo iščekivanje rezultata. Saznanje da je Draža Mihailović zapravo lisica podstaklo je SPO na nevericu.

– Tvrdnja da otkopane kosti nisu ljudske, nego životinjske, bila bi prihvatljiva jedino pod uslovom da su tada postojale životinje koje su pušile na lulu i koje su vezivane lisičinama, jer su ovi predmeti otkopani, navedeno je u saopštenju SPO-a.

Ovo saznanje je poprilično uzdrmalo i državnu komisiju koja ima zadatak da locira, identifikuje i privede Dražu Mihailovića na oltar istine, ali ne i revnosne istraživače “Večernjih novosti” koji su nastavili sa potragom za svedocima, a samim tim i Dražom.

Jednog su našli preko bare. Ime mu je Vlada Vasiljević i on zna da je Dražino telo, nakon smrti prvo raskomadano, a zaduženje za to su dobili vešti “Šiptari”, kako kaže, a zatim i bačeno u dunavski mulj da pravi društvo ribama.

Mučna priča se nastavlja, Drugi svetski rat još traje, a ribe kao ribe – ćute.