Bordini stripovi u Bugarskoj

Bugarski Svjetski festival animiranih filmova u Varni uzdigao se iz pepela. Nakon što 1990. nije preživio kraj ere Todora Živkova, trebalo mu je dvadeset godina da ponovno oživi. Od 8. do 12. septembra animatori svijeta sastali su se opet, s novom svjetskom produkcijom filmova, ovaj put u Kulturnom-festivalskom centru blizu morske obale. Nekadašnji festival održavao se u velebnoj sportskoj dvorani s pet hiljada mjesta, koja je svaku večer bila puna, jer su tada građani Varne bili gladni međunarodnih priredbi. Bez obzira na razloge, rijetko gdje su animirani filmovi prikazivani pred tolikom publikom.

Borivoj Dovniković Bordo u dva je navrata bio u selekcijskoj komisiji ondašnjeg festivala, a taj su mu zadatak povjerili i za prvi festival “nove ere” te ga pozvali da na njega dođe sa svojom izložbom stripova, znajući da je on ne samo autor animiranih filmova iz Zagrebačke škole animiranog filma, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner, nego i crtač stripova. U organizaciji kustosa Veljka Krulčića, dobrog poznavatelja Bordinog strip-stvaralaštva, proljetos je u Galeriji ULUPUH-a imao veliku izložbu stripova, od neobjavljenih mladalačkih do kasnijih profesionalnih priča objavljivanih u zagrebačkoj štampi tokom više od šezdeset godina. I taj je postav, s manjim izmjenama, bio poslan u Bugarsku.

Organizatori su na platou ispred Festivalskog centra, u neposrednoj blizini kafeterija na terasama, instalirali dvadesetak panoa s tablama Bordinih stripova. Na bugarskom i engleskom jeziku potpisi su objašnjavali svaku stranicu kada je, gdje i u kojim uvjetima koji strip objavljen. Bila je to u neku ruku i povijest hrvatskog/jugoslavenskog stripa poslije Drugog svjetskog rata. R. I.