Briga za djecu narko-bosa

Nakon nedavne fame u narodu oko potpisivanje peticije da se Amina Kalić pusti na slobodu, oglasio se i reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić apelom da se supruga najtraženijeg narko-bosa vrati kod svoje četvoro djece. Očigledno je Safet Kalić, popularni socijalni heroj tranzicione Crne Gore, pokupio velike simpatije običnih građana, ali i vjerskih poglavara, i to vjerovatno zbog svoje darežljivosti i snalažljivosti. Oprati 7,2 miliona eura (zvaničan podatak) i biti glavni narko-bos u ovom dijelu Evrope zasigurno je komplikovano, a nadimak “rožajski Eskobar” treba zaslužiti.

Vratite majku djeci

Reis Rifat Fejzić javno je apelovao da se iz pritvora pusti Amina Kalić obrazlažući svoj stav brigom za četvoro maloljetne djece Kalićevih koja, prema njegovim riječima, ničim nisu zaslužila da ispaštaju zbog pretpostavljene krivice roditelja. On je mišljenja da su djeca prije odluke suda, tokom istražnog postupka, osuđena da odrastaju bez roditeljske brige, prepuštena sama sebi.

“Institucija koju vodim, a i ja lično, zalažemo se za jačanje pravne države i njenih institucija, i zakonito i pravično postupanje prema svim građanima. Međutim, smatramo da i u sudskim procesima i istragama, ipak, treba voditi računa o ljudskim sudbinama, pogotovo kada su u pitanju maloljetna djeca koja ničim nijesu zaslužila da ispaštaju zbog moguće ili pretpostavljene krivice njihovih roditelja”, navodi se u Fejzićevom saopštenju.

Nekoliko hiljada građana Rožaja, različitih ubjeđenja, bilo je jedinstveno u apelu da se djeci vrati majka, da se pusti na slobodu, a da dalji sudski postupak teče nesmetano sve do utvrđivanja njene eventualne krivične odgovornosti.

Direktor podgoričke Medrese Rahman Kačar takođe se pridružio apelu građana i reisa Islamske zajednice Crne Gore da se Amina Kalić pusti iz pritvora. Prema pisanju štampe, Kačar nije umio da objasni zašto reis nije apelovao da otac djece Safet Kalić, za kojim je raspisana potjernica, dođe i eventualno na sebe preuzme odgovornost i na taj način pokuša da Aminu vrati djeci.

Šta radi država

Vladajuće partije nisu reagovale na apele, a u opozicionom Pokretu za promjene kažu da su upravo Safet Kalić i njegova žena ti koji su ugrozili pravo na normalan život svojoj djeci. Funkcioner te partije Koča Pavlović kaže da bi u uređenom društvu država već preuzela brigu o njima.

– Upravo su Safet Kalić, njegov brat i njegova žena ti koji su upropastili živote 200 rožajskih mladića koji leže po evropskim zatvorima, a koje su oni uključili u svoju mrežu i zloupotrebljavali ih kao svoje kurire. Mislim da je upravo ovo što sam sada rekao nešto što je reis, dakle neko ko je duhovni pastir jedne zajednice, dužan da kaže svojim vjernicima. Mislim da je takođe dužan da im kaže da praksa u demokratskom svijetu ne poznaje ovakve zahtjeve za puštanjem majke maloljetne djece koja je optužena za mafijaško udruživanje, već upravo suprotno – u demokratskom svijetu u ovakvim situacijama stupaju na scenu centri za socijalni rad, a onda privremeno oduzimaju djecu. Ukoliko se na sudu dokaže da su oni bili upleteni u mafijaške poslove, onda se ona trajno oduzimaju roditeljima i daju se na usvajanje – naglašava Pavlović.

Nakon cijele priče nameće se i pitanje da li je Kalić ikada donirao rožajsku ili Islamsku zajednicu Crne Gore pa da je zaslužio ovoliku pažnju, kao i da li su se crnogorski reis ili Islamska zajednica oglašavali povodom djece čije je živote upropastila droga, ili majki koje su zbog droge izgubile djecu.