Gotovo je sa takmičenjima, internet je glavni

Dušan Kojić Koja, jedan od rijetkih dosljednih glazbenika s ovih prostora, nedavno je sa svojom matičnom grupom Disciplin A Kitschme objavio novi studijski album pod nazivom “Uf!” Na njemu je ponovno, na svoj način, ukazao na društvene probleme, a za “Novosti” ispričao što misli o budućnosti glazbe.

Album “Uf!” objavljen je za kuću “Croatia Records”. Zašto ste se odlučili na taj potez?

Album je kao CD malo ranije objavljen i u Srbiji, za PGP RTS, postojaće i vinilno izdanje pod BG etiketom “Odlični hrčak”, a sve je započelo free downloadom skraćene verzije albuma na etiketi Exit. Sve u svemu, četiri izdavača novog albuma Discipline. A nekad je to sve rešavala jedna disko-kuća. Znači, da bi bilo kao nekad, to jest da bi album u regionu bio dostupan u što širem opsegu, posegli smo za ovakvim rešenjima.

Lepota višesmislenosti

Posljednjih nekoliko godina sve se više srpskih izvođača opredjeljuje za hrvatske diskografe. Koji je, po vašem mišljenju, razlog za to?

– Ne znam ništa u vezi opredeljivanja srpskih izvođača za hrvatske diskografe, ovo je potpuno normalan i logičan potez nekoga ko ima tragove iz bivše domovine, na čijoj teritoriji i dalje deluje. A ispada sada da je to neki naročit potez. Možda za ljude rođene i grupe nastale posle 1990. godine, ali za nas ne.

Kakva je trenutna situacija na srpskoj diskografskoj sceni?

– Ova pitanja verovatno žele neke odgovore koji bi favorizovali ovu ili onu stranu, ali zaboravite na to, gotovo je sa stranama i takmičenjima, internet je glavni. Sve ostalo je minornog značaja, pa tako i diskografska industrija bilo koje zemlje. Ko ne veruje u to, neka proveri broj prodatih CD-a najpopularnijih izvođača bilo koje etikete bilo gde. Isto je tako i na srpskoj diskografskoj sceni.

Autorska prava počela su se u Srbiji sređivati tek nedavno. Dokle se došlo s reguliranjem prava i obaveza spram glazbenika?

– Bolje je nego u ratno vreme i u prvom periodu poratnog vremena.

Naslovom svom prethodnog albuma “Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?” dali ste do znanja što mislite o aktualnim glazbenim trendovima. Međutim, novi album nosi vrlo kratak naslov, “Uf!” Zbog čega?

– Možda zbog toga što je prethodni naslov bio dugačak? Konstantno menjanje, obogaćivanje koncepta i izraza grupe je dosta bitno, a u to spada i radosna igra davanja naslova albumu. Album je nazvan “Uf!” u zadnjoj fazi nastajanja, u vreme miksovanja, a svako neka ga tumači kako želi, jer sva su značenja OK: neko misli da je to uzvik olakšanja, neko da to predstavlja opis situacije u zemlji ili na planeti, neko pak misli da se radi o frktanju, čemu sam uvek najbliži, a u tome i jeste lepota višesmislenosti.

Izjavili ste da je koncept albuma zasnovan na ideji skraćene verzije albuma koju ste dali na free download na web-stranici festivala Exit, ali da ćete u prve četiri minute svirati sve ono što će biti dostupno kao download, da biste kasnije produžili svaku pjesmu u dugački jam session. Zašto?

– Da, a dugačke verzije nisu dostupne za free download, nego ih ima samo na CD-izdanju i vinilu. Progovorili smo novim download jezikom, ali ujedno i dali sebi oduška u sviračkom smislu, pošto je takav koncept izvrsna prilika za ludi jam session. Mada je to sve jedna igra u kojoj svi dobrovoljno učestvujemo, jer sve što se ikad zabeleži i objavi u bilo kom obliku, pojavljuje se u toku istog dana ili dan-dva kasnije na netu.

Ne družim se previše

Koliko se osjećate oštećeni pojavom downloada i “krađom” glazbe koju stvarate?

– Nije problem u novcu, kako mnogo ljudi pogrešno tumači moj vapaj, problem je u gubljenju koncepta albuma i smislu onoga čime se baviš, jer niko ne garantuje da će neko downloadovati svih deset ili više pesama sa jednog albuma, downloaduje se po pesma, što meni liči na povratak unazad, na ono vreme kad nije postojao koncept albuma, nego je album bio skup hitova, sa nekim B-stranama singlova ili tzv. filerima između hitova. Tako se danas downloaduje od svačega pomalo i sve postaje jedna opšta kompilacija, gde se jedno pored drugog nalaze Frank Sinatra, Sunn O))) i Crvena jabuka, na primer.

Na novom albumu je i pjesma “Društvena mreža”. Koliko ste sami prisutni na društvenim mrežama?

– Nimalo nisam prisutan na društvenim mrežama, nema me. Ne družim se previše.

Osjećate li se pregaženo zbog pojave novih medija?

– Ne, valjda se to primećuje?

Kakva je budućnost glazbene industrije?

– O tome sam pričao pre nekoliko godina, s obzirom na potpuni preokret i pad prodaje muzičkih CD, vinil i bilo kojih drugih formata. Ono što grupi tj. izvođačima preostaje jesu samo koncerti, od kojih će moći da zarade nešto tako da ne bi morali da napuštaju bavljenje muzikom kao svoje životno opredeljenje. Mada je i to u našim okvirima dosta problematično, s obzirom na to da je teško uspostaviti pravi odnos između cene karte za koncert i kupovne moći posetilaca koncerata.

Kad ćete pokrenuti svoju diskografsku etiketu?

– Verovatno nikad, a možda i pre toga.