Intrigator

Katran & perje

Novi projekt vojnog ordinarija

General-biskupova katedrala

Neugledna potleušica Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru, vrijedna pišljivih tridesetak milijuna kuna, posve je logistički nedovoljna da bi duhovni pastiri i dalje slali poruke uniformiranom stadu, koje očekuju nove mirotvorne misije u Afganistanu i diljem svijeta. S obzirom na to da vjera upotpunjuje borbenu gotovost postrojbi, neophodna je što brža duhovno-materijalna nadgradnja u vidu katedrale Vojne biskupije.

Iz katedrale bi slobodoumni i uvijek ekumenski nastrojeni armijski biskup Juraj Jezerinac, unatoč skromnoj plaći u rangu general-bojnika, trebao odašiljati još suptilnije misli kad vojsci i puku bude citirao stihove klasika narodnog pjesništva Marka Perkovića Thompsona, objašnjavao protuprirodnu pogubnost prava na pobačaj te promicao ostale vrednote moderne civilizacije – primjerice, kao na proštenju na Petrakovom brdu kraj Duge Rese, kada je svjetskoj javnosti znanstveno objasnio da je komunizam bio još veće zlo od fašizma i nacizma.

Nedopustivo šlampavi MORH raspisao je pa poništio natječaj za arhitektonsko idejno rješenje nove katedrale, jer civili-birokrati nemaju pojma koliko bi ova, neophodno velebna građevina imala koštati. Na taj način se trude izigrati odredbu sporazuma koji je Hrvatskoj donio toliko dobrog – Ugovora između Svete Stolice i RH o dušebrižništvu nad pripadnicima Oružanih snaga i redarstvenih službi iz 1996.

Oštećeni svećenici gorko su se pojadali dnevnom tisku da “svaki biskup mora imati svoju crkvu, pa tako i Jezerinac” i da za svako veliko okupljanje, krizmu, sakramente ili vjenčanja vojno-policijskih lica Vojni ordinarijat mora moliti kolege da mu ustupe crkve. Kako su naglasili, “crkva neće biti sagrađena svećenicima, već vojnicima i policajcima, vjernicima ove zemlje”.

Petar Glodić

Vlasnik Geofota u “Globusu” se ograđuje od Ive Sanadera kojeg je lani držao na plaći

Biljecki za Sanaderove ere profitirao kao Žužuli

Poduzetnik Zvonko Biljecki, vlasnik tvrtke Geofoto, koju se u Hrvatskoj po neznanim kriterijima predstavlja kao vodeću u Europi na području geodezije i geoinformatike, prošlog je tjedna ponovno imao svoj medijski trenutak, nakon što je otkriveno da je bio jedan od naručitelja konzultantskih usluga Ive Sanadera. Uz Biljeckog, koji je Sanaderov savjet cijenio 50.000 kuna mjesečno, od domaćih poduzetnika na listi klijenata bivšeg premijera našao se još vlasnik M San Grupe Stipo Matić, koji je plaćao četverostruko.

No dok Matić, koji je svoje informatičko carstvo podigao na državnim poslovima, godinama čini to što već čini skrivajući se od medija, Biljecki se posljednjih godina toliko isfuravao kao uspješni poduzetnik da mu nije teško pao još jedan intervju, pa čak ako mu je povod bio i njegov biznis s ozloglašenim bivšim premijerom.

Prije nekih sedam godina upoznao je Biljecki Mirjanu Sanader, dok je radio nešto oko njenih arheoloških iskopina, onako, baš u vrijeme kad joj je muž postao premijer. Sljedeće godine, ispovijeda on nevino “Globusu”, premijer se već pojavio na svečanom otvaranju njegove poslovne zgrade, sve na nagovor Biljeckog preko supruge. Otada ga nije puno viđao, dok se Sanader početkom 2010. nije pojavio s konzultantskim prijedlogom, koji je Biljecki prihvatio, jer mu je Sanader trebao pomoći u “ostvarivanju kontakata u zemljama EU i regiji”.

Da razmislimo, s kim bi ga to Sanader trebao spojiti – geodetima, geoinformatičarima, firmama poput Geofota? Biljecki to nije pojasnio, a razumije se da je takve kontakte mogao i sam ostvariti i da mu je sada Ivo trebao poslužiti onako kako mu je prije poslužila Mirjana – da ga spoji s ljudima iz regije koji odlučuju o tome tko će dobivati unosne državne poslove.

U svakom slučaju, Biljecki ne bi htio da pomislimo kako je Sanadera plaćao 50.000 kuna mjesečno samo da mu ugodi, ili ne daj bože da mu vrati za ranije učinjene premijerske usluge, pa je odmah dao do znanja da su mu s takvim neosnovanim sumnjama već došle financijska policija i porezna inspekcija, ali da nisu ništa našle. Jasno je rekao i koliko je duboko bilo njegovo razočaranje Sanaderom kada su zaredale sumnje i optužbe.

“Apsolutno osuđujem sve što je Sanader radio. Nisam bio upoznat s time. Napravio je veliku štetu za Hrvatsku”, kazao je Biljecki “Globusu”.

A što je Biljecki radio dok je Sanader bio premijer i otvarao mu sjedište firme? Osim što je masnim svotama donirao HDZ-ove kampanje, podaci govore da je njegova firma za Sanaderove vladavine šest puta povećala promet, i to ostvarujući čak 76 posto prihoda od države. Pritom je poslovala s neto maržom od nevjerojatnih 40 posto, što znači da je od 100 milijuna kuna prihoda, 40 milijuna uzimala kao čistu dobit, od čega je Biljecki dobar dio znao isplatiti sebi: primjerice 2008. godine 20 milijuna kuna, a što je s njima uradio, samo on zna.

Nije da sada i mi, pored financijske i porezne, želimo nešto insinuirati. Tek ćemo primijetili kako je – kada je riječ o poslovanju s državom – po takvom rastu, ekstraprofitu i povlačenju iz tvrtke ogromnog dijela dobiti, s Biljeckijevim Geofotom usporediva samo jedna firma, Skladgradnja braće Žužul.

Nikola Bajto

U prepucavanju s ostavljenim suprugom Dijana Čuljak praktički je priznala da je radila za konkurenciju

Samu sebe uhvatila u sukobu interesa

HRT-ova urednica se preko odvjetnika požalila da joj je Vladimir Šelebaj, od kojeg se razvodi, otuđio i tvrtke, iako je prije dvije godine negirala da ima išta s tvrtkama koje su radile za Novu TV

Dokad ćemo čekati potvrdu da je Dijana Čuljak Šelebaj u sukobu interesa? – glasio je naslov na jednom internetskom portalu 2009. godine, kada je javnost upoznata s pričom o rečenoj urednici s HRT-a koja je, prema ugovorima objavljenima u medijima, dijelila tajno vlasništvo nad tvrtkom Core Media sa suprugom Vladimirom Šelebajem. Ta je tvrtka radila za konkurentsku Novu TV, čime se Dijana Čuljak našla u sukobu interesa. U sukobu interesa supružnici su zatečeni i kada su objavljeni ugovori koji su pokazali da je Vladimir Šelebaj kao suvlasnik tvrtke Ring Multimedia, koja je djelovala u sklopu tvrtke Digitel Multimedija, s HTV-om dogovarao produkciju sapunice “Sve će biti dobro”.

Da je Dijana Čuljak Šelebaj imala prste u namještanju produkcijskih poslova svom mužu na javnoj televiziji, HRT nikada nije priznao. Da je kao tajni suvlasnik u njegovoj firmi radila za konkurenciju, ona sama nikada nije priznala. Sve dosad. Čini se, naime, da je gore prizivana potvrda o sukobu interesa stigla dvije godine kasnije, i to upravo iz njezinih usta. Mada nismo sigurni je li gospođa Čuljak svjesna da si je, prepucavajući se javno sa suprugom oko razvoda, sama skočila u usta.

Da budemo egzaktni, u usta joj je skočio njezin odvjetnik Marijan Hanžeković, odnedavno istaknuti HSLS-ovac i dugogodišnji odvjetnik HRT-a, koji se po nalogu Dijane Čuljak, a povodom njezina razvoda i raspodjele imovine supružnika, medijima obratio i sljedećim tvrdnjama: “Vladimir Šelebaj-Sallier također je otuđio tri automobila i brod, kao i nepoznat broj profesionalnih kamera i montaža koje su služile u produkciji serija.” Osim na “kamere i montaže”, kroz Hanžekovićevo odvjetničko pero Dijana Čuljak požalila se i na otuđeni nakit, ali i otuđene “tvrtke”. Da, tvrtke. U množini.

Nije poznato na koje je još “tvrtke” osim Core Medije mislila, iz koje je Šelebaj istupio u rujnu 2009. godine, i to na vlastiti zahtjev. Bilo je to nakon što su u medije procurili ugovori na kojima se Dijana Čuljak uz Šelebaja navodila kao tajna suvlasnica firme. Ona je zanijekala suvlasništvo, a HRT je, zahvaljujući ponajviše protekciji koju je uživala od tadašnje glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić, zažmirio na njezino poigravanje sa zakonom. Šelebaj je osim istupanja iz Core Medije, razriješen i dužnosti člana uprave Digitel Multimedije, tvrtke specijalizirane za televizijsku produkciju, za koju je kasnije tvrdio kako se Core Media nalazi u njenom vlasništvu. Danas u sudskom registru stoji kako je vlasnik Core Medije tvrtka Meridijan Nova, dok je direktor Šelebajev blizak prijatelj Goran Šarić.

Da skratimo priču: otuđio joj je Šelebaj, tvrdi Dijana Čuljak, “tvrtke” i “kamere i montaže koje su služile u produkciji serija”. A mi pitamo o kakvim ona kamerama, montažama i tvrtkama priča kada u ničemu od toga nije sudjelovala? Možda bi je o tome trebao ispitati ravnatelj policije Oliver Grbić, koji već neko vrijeme, prema tvrdnjama Vladimira Šelebaja, nosi i titulu njezina ljubavnika.

Goran Plavšić

Kolumnist “Novosti” inspirirao postavljanje WC školjke ispred HDZ-a

Od ideje do kanalizacije

Aktivisti Građanske akcije u utorak, u ranim jutarnjim satima, ispred zagrebačkog sjedišta HDZ-a postavili su zahodsku školjku s crvenom mašnom, napisavši da su time premijerki Jadranki Kosor htjeli pokloniti event koji ona najviše voli: svečano otvorenje. Iako su o premijerkinoj školjci izvijestili svi mediji, nijedan nije primijetio kako se idejni inspirator tog subverzivnog čina anonimne grupe aktivista još prije koji tjedan otkrio u “Novostima”.

Kolumnist “Novosti” Viktor Ivančić u svojem nedavnom i uobičajeno bezobraznom komentaru pod naslovom “Peradarska farsa” napisao je, povodom premijerkinog ljetnog putujućeg cirkusa s rezanjem svečanih vrpca, kako se očekuje da će ona u samom finalu predizborne kampanje “u središtu Zagreba svečano otvoriti zahodsku školjku i istresti programske osnove za novi četverogodišnji mandat”.

Potpuno u skladu s tim, aktivisti Građanske akcije objasnili su da je njihova školjka ustvari sofisticirani uređaj za “pospremanje Jacinih i HDZ-ovih gospodarskih čuda i ekonomskih dostignuća”, kojim se rukuje tako da “prvo Jaca napravi svečano otvaranje s cijelom pompom ispred novinara i ispriča pokoju bajku, a zatim Vlada u punom sastavu pospremi u ovaj uređaj svoje ekonomske programe”. N. Bajto

Kratko & jasno

Edo Bulić, udruga Iskorak

Kako komentirate izjavu HDZ-ova ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, koji je u Ludbregu rekao da “SDP i njihovi partneri zagovaraju homoseksualne brakove i eutanaziju te time pokušavaju predstaviti sebe kao zaštitnike europskih vrijednosti”?

– Izjava gospodina Jandrokovića je jeftina i politički štetna demagogija koja ima za cilj stišavanje bure koju su izazvale HDZ-ove ”crne blagajne”, o kojima se naveliko piše u medijima i po kojima je i sam HDZ kao pravna osoba odgovoran za kriminalne radnje. Poštivanje ljudskih prava, pa tako i prava LGBT osoba jesu europske vrijednosti i vrijednosti EU-a, što gospodin Jandroković kao ministar vanjskih poslova zasigurno vrlo dobro zna, jer je imao i političku ulogu u prihvaćanju takvih europskih vrijednosti u Hrvatskoj, s obzirom na to da se sadašnja Vlada zalaže za ulazak u EU.

Plaši li time HDZ svoje birače gay brakovima?

– HDZ je preplašio birače svojim kriminalnim radnjama o kojima možemo svakodnevno čitati u medijima. Poticanje homofobije u javnosti u vrijeme predizborne kampanje je veoma štetno za sve LGBT osobe, no uvjeren sam da birači neće nasjesti na plašenje i demagogiju.

Kako se to uklapa u predizbornu kampanju?

– Predizborna kampanja HDZ-a će se temeljiti na umanjivanju odgovornosti za propadanje hrvatske ekonomije u javnosti time što će iz naftalina izvlačiti komuniste i, dakako, druge političke teme koje su uvijek aktualne prije izbora, a koje imaju za cilj polarizirati biračko tijelo na crne i crvene te lijeve i desne. Dakako, birači i sami znaju da od toga neće bolje živjeti.

Kako bi se izjave poput njegove mogle sankcionirati?

– Za početak bi gospodin Jandroković trebao dati ostavku. Ovakve izjave ne mogu se sankcionirati sudskim putem, no podliježu moralnoj osudi. Birači bi trebali prepoznati demagogiju i to kazniti na izborima.

Mirna Jasić