Kult ličnosti

DRAGAN KLAIĆ, ugledni teatrolog, kulturni analitičar, predavač na više evropskih univerziteta, dugogodišnji direktor Holandskog kazališnog instituta, kazališni kritičar i autor stručnih knjiga i eseja, preminuo je u Amsterdamu 25. augusta, u 62. godini.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Generacije studenata pamtit će ga po vrsnom znanju, pedagoškom entuzijazmu i predavačkoj inovativnosti. Klaić je bio i jedan od najznačajnijih kazališnih kritičara 1980-ih godina, dugogodišnji voditelj okruglih stolova BITEF-a, a kao dramaturg surađivao je s nekim od najznačajnijih kazališnih stvaralaca tog vremena, poput Ljubiše Ristića. Zajedno s Dušanom Jovanovićem i Matjažem Vipotnikom osnovao je evropski kazališni časopis “Euromaske” čije je izlaženje prekinuo rat u Jugoslaviji 1991, kada je Klaić napustio zemlju.

MIRKO KOVAČ ove će jeseni prvi put nakon 20 godina posjetiti Beograd koji je napustio neposredno pred izbijanje posljednjih ratova. Kovač je u Beogradu bio dio jugoslavenske književne četvorke, koju je činio zajedno s Danilom Kišom, Borislavom Pekićem i Filipom Davidom s kojima je neprestano prkosio tradicionalistima u kulturi i politici.

Na pitanje što mu znači Beograd, Mirko Kovač odgovara: “Beograd je važno mjesto u mom životu. U Beogradu sam naučio da budem u otporu prema svakom obliku totalitarizma i u Beogradu sam formirao svoje liberalne poglede na svijet. Taj instinkt da se oduprem rulji ili bilo kakvim kolektivnim euforijama bio je okrenut protiv onih koji su svojim uskogrudnim nacionalizmom pobijedili taj liberalni kozmopolitski Beograd. Ja sam tada priznao poraz i otišao.”

ROBERT PERIŠIĆ autor je romana “Naš čovjek na terenu” (2007) koji će do kraja ove godine biti preveden na njemački i engleski jezik. Njemačko izdanje objavit će austrijska izdavačka kuća “Leykam Buchverlag” iz Graza, a englesko “Istros Books” iz Londona. Krajem ove godine roman će doći i na police čeških knjižara, a ugledni talijanski izdavač “Zandonai editore” objavit će “Našeg čovjeka na terenu” tokom 2012. godine. Taj je roman do sada objavljen u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj, a s engleskim, njemačkim, talijanskim i češkim prijevodom ostvarit će osam inozemnih izdanja, čime se ubraja među najprevođenije hrvatske romane u posljednjih dvadeset godina.

MISLAV ČAVAJDA, glumac, dobitnik je nagrade “Orlando” za ulogu kralja Edipa u istoimenoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara. Predstava “Kralj Edip” priča je o gradu Tebi koji propada jer u njemu građani nisu raščistili stare zločine i nisu kaznili ubojice. Odluka žirija o nagrađivanju Čavajde dočekana je u publici burnim aplauzom, jer je mladi glumac, usprkos ozbiljnoj ozljedi na generalnoj probi, herojski odigrao dvije zahtjevne predstave “Kralja Edipa” u vrtu Umjetničke škole.

Nagradu za muziku osvojila je klarinetistica iz Stona Marija Pavlović za koncert sa solistima milanske Scale, na kojem je svirala djela Rossinija i Piazolle.

DIMITRIJE POPOVIĆ, slikar, trenutno radi na dva likovna projekta: prvi je ciklus pod nazivom “Lica” koji priprema za izložbu u Parizu krajem godine, a drugi “Misterium luče mikrokozma” posvećen je Petru Petroviću Njegošu, u povodu 200-godišnjice Njegoševa rođenja. Popović je vrlo rano, već 1978, izlagao u Parizu u znamenitoj galeriji “Aleksander Braumiler” zajedno sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima.

Slikar, čiji opus obuhvaća mistične, biblijske i srednjovjekovne teme, ali i suvremene tokove i zbivanja, za izložbu “Lica” izabrao je portrete Kafke, Oscara Wildea, Jeana Paula Sartrea, Picassa i Dalija. U vezi ciklusa o Njegošu, Dimitrije Popović kaže: “Ta tajna ljudskoga bića koje je bio duboko svjestan Njegoš upravo je ono što nadahnjuje umjetnika, jer kroz duhovni aspekt umjetnosti može se utjecati na ljudsku svijest.”

VLADIMIR MILČIN, kazališni redatelj i direktor fondacije Georga Sorosa u Skopju, optužen je od strane Komisije za lustraciju u Makedoniji da je surađivao s jugoslavenskom tajnom službom sedamdesetih i osamdesetih godina. Na konferenciji za novinare Milčin je izjavio: “U političkom linču stradaju zakoni, demokracija i ljudi. Moje dostojanstvo nije zaštićeno zato što sam obilježen (kao krivac) prije dobijanja potvrde o svom dosijeu.”

Politička analitičarka Biljana Vankovska pozdravila je lustraciju Milčina i objasnila da to “nije kaznena, nego preventivna mjera”, ali je dodala da taj slučaj više služi za ublažavanje negativnih javnih reakcija vezanih uz nedavnu amnestiju četvorice albanskih osumnjičenika za ratne zločine. “To je očigledno vezano uz odvlačenje pažnje javnosti, s obzirom na to da je Milčin stvorio puno antipatije u djelu javnosti”, rekla je Biljana Vankovska aludirajući na stav javnosti da je Milčin navodno financirao kampanje svoje političke stranke novcem fondacije Soros.

MICK JAGGER, neuništivi frontmen The Rolling Stonesa, sve se više posvećuje svom novom bendu, prije dvije godine osnovanoj grupi SuperHeavy. Kolege su mu ništa manje poznati muzičari: pjevačica Joss Stone, soul zvijezda koja je sa 24 godine već prodala 11 milijuna albuma diljem svijeta, nekadašnji gitarist dua Eurythmics Dave Stewart, reggae muzičar Damian, inače sin Boba Marleyja, te Indijac A. R. Rahman, dobitnik Oscara za muziku iz filma “Milijunaš s ulice”.

SuperHeavy ovih je dana u studiju u Los Angelesu završio rad na istoimenom debi albumu čiji bi prvi singl trebao biti objavljen 20. septembra, a zvat će se “Miracle Worker”. “Naša je muzika vrlo raznolika i varira od reggaea, preko balada do indijskih pjesama na urdu jeziku. Nismo planirali turneju, ali ako se svidimo ljudima, napravit ćemo je, voljeli bismo naše stvari odsvirati i uživo”, izjavio je Mick Jagger za britanski “Daily Mail”.