Kult ličnosti

ANTONIA DIKA, članica ureda za kulturu grada Beča, autorica je projekta Reisebüro kojim  želi popraviti imidž bečke ulice Ottakringerstrasse, gdje postoji dio s dvadesetak kafića, nazvan “Balkanska milja” (Balkanmeile). U njima se okupljaju ljudi iz Jugoslavije i tamo su zabilježeni vandalski osvetnički pohodi, uglavnom zbog nogometnih utakmica u kojima igraju reprezentacije Hrvatske, Srbije ili Bosne i Hercegovine.

Antonia Dika je zaključila da ulica zapravo puno bolje funkcionira nego što to proizlazi iz njezinog imidža i da ta informacija mora doprijeti do javnosti. S tim ciljem organizirano je već nekoliko akcija u kojima se bečko građanstvo moglo upoznati s noćnim životom u “ozloglašenim” kafićima koje posjećuju bivši Jugoslaveni i u koje se Austrijanci često ne usuđuju ući. Održane su i javne diskusije na teme migracija i suživota, a upravo je publicirana knjiga pod nazivom “Jedan dan u životu Balkanske milje”.

JUGOSLAV VLAHOVIĆ, beogradski karikaturist, dobitnik je Grand Prixa “Kurir mira” na 16. Međunarodnom salonu antiratne karikature u Kragujevcu. Na natječaj antiratnog salona prijavilo se 200 autora iz 46 zemalja s preko 400 radova.

Predsjednik Svjetske organizacije karikaturista i član žirija Peter Nieuwendijk rekao je novinarima da u svijetu ima oko 100 festivala karikature, a da je salon u Kragujevcu jedinstven i spada po kvaliteti među prvih deset. “Tužno je da u svijetu uvijek negdje postoje neki ratovi i zadatak je karikature da pošalje poruku na humorističan način kako bi je svi razumjeli”, rekao je Nieuwendijk.

RICHARD HAMILTON, britanski umjetnik kojeg smatraju ocem pop-umjetnosti, umro je u 89. godini. Hamiltonov najpoznatiji rad je kolaž iz 1956. godine pod nazivom “Što je to što današnji dom čini toliko drugačijim, toliko dopadljivim?” koji povjesničari umjetnosti smatraju trenutkom rođenja pop-umjetnosti.

Direktor londonske Galerije Tate, Nicholas Serota, rekao je da su Hamiltona uvažavali njegovi kolege, uključujući Andyja Warhola, i da je Hamilton iza sebe ostavio “seriju izvrsnih slika, crteža, grafika i ostalih djela koja se bave temama glamura, potrošačkog društva, robe i popularne kulture”. Hamilton je do prije nekoliko dana radio na velikoj muzejskoj retrospektivi svoga rada, koja je trebala biti predstavljena u Los Angelesu, Philadelphiji, Londonu i Madridu 2013. i 2014. godine.

DANILO KIŠ, kojeg se često sjećamo s fotografija na kojima drži obaveznu cigaretu u ruci, više se neće moći na taj način pojavljivati, barem ne u crnogorskim medijima. Naime, crnogorski Zakon o pušenju zabranjuje pušenje prilikom nastupa u medijima i objavljivanje fotografija ili crteža osoba koje puše u štampanim medijima.

Što će biti s umjetničkom fotografijom koja prikazuje muškarca ili ženu kako puše ili s dokumentarnom fotografijom koja prikazuje stvarnost kakva ona jest i koja ne trpi cenzuru? Iako crnogorsko Ministarstvo zdravlja kaže da ne želi utjecati na umjetničko viđenje svijeta, mnogi se pitaju što će biti s fotografijama Danila Kiša, koji se od cigareta nije odvajao cijelog života.

GORAN BREGOVIĆ, muzičar iz Bosne i Hercegovine, biti će gost Beethovenfesta koji se tradicionalno svake godine u septembru održava u Bonnu. Festival se odvija pod motom “Muzika budućnosti. Beethoven, Liszt i novo u muzici”. Očekuju se nastupi više od 2.000 umjetnika, među njima i svjetski renomiranih solista poput Anne-Sophie Mutter i Helene Grimaud, zatim filharmonije iz Bremena, simfonijskog orkestra iz Pittsburgha, kao i Zubina Mehte i izraelskog filharmonijskog orkestra.

Kuriozitet je da je Bregovićev koncert upriličilo desetero učenika, Bregovićevih simpatizera iz Bonna, na način da su marketing, financije i prodaju ulaznica organizirali sami. Na kraju su, uz podršku menadžera Beethovenovog festivala, učenici uspjeli pridobiti donatore i sponzore.

ASHIS PANDEY, indijski filmski redatelj, dobitnik je glavne nagrade za film “Open Doors” na petom Festivalu kratkog filma “Srebrena traka”, koji je u organizaciji Udruženja “Prijatelji Srebrenice” održan u Srebrenici.

U kategoriji dokumentarnog filma prvu nagradu dobio je film “Escarbajo” autora Guillerma Garcia Vejara, koji je nastao u produkciji BiH i Meksika, dok je specijalnu nagradu žirija za dokumentarac dobio Tuzlak Emir Sulejmanović za film “Ja sam mi”. Ove su godine prvi put prikazani i studentski filmovi, a u toj je kategoriji najboljim proglašeno ostvarenje Maxa Zaehlea “Raju” njemačko-indijske produkcije, dok je specijalnu nagradu žirija za studentski film dobio Duško Stanivuk za ostvarenje “Prekidi stvarnosti”. Prema ocjeni žirija, najbolji animirani film je “Kiyamet” redatelja Ivana Ramadana.

VALENTIN THURN, njemački redatelj, nedavno je snimio dokumentarni film koji se u originalu zove “Taste the Waste”, a govori o bacanju hrane zbog – besmislenih propisa. U filmu susrećemo poljoprivrednike koji 40 do 50 posto krumpira moraju baciti jer njihova veličina i oblik ne odgovaraju onima kakvi bi trebali biti prema pravilima EU-a.

Situacija je slična i u SAD-u, gdje poljoprivrednici uništavaju do deset posto uroda voća i povrća jer ih velike trgovine ne žele kupiti budući da su izgledom drugačiji od normi. Jedna od najvećih perverzija koje ovaj film prikazuje su posebne tablice prema kojima se mjeri boja paradajza. I kod najsitnije razlike u nijansi, ovo povrće završava na otpadu. Svake godine se u zemljama Europske unije baca 90 milijuna tona hrane, a Joachim von Braun iz Centra za istraživanje razvoja iz Bonna kaže da bi se “hranom koju Evropa i SAD svakodnevno bacaju mogli tri puta nahraniti svi gladni ovoga svijeta”.